Στα άδυτα του χρυσού τμήματος της JP Morgan: Οι μισθοί και τα bonus των golden boys

0
233

Μία κλεφτή ματιά στον κόσμο των ανταλλακτηρίων και στις αποδοχές για τους εργαζομένους του προσφέρει η δίκη του πρώην επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων της JP Morgan Chase, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Παρασκευή.

Ο Michael Nowak, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επί τουλάχιστον μία δεκαετία για το τμήμα πολύτιμων μετάλλων στην τράπεζα, βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με δύο συναδέλφους του, τον Gregg Smith και τον Jeffrey Ruffo, για συνέργεια στην χειραγώγηση της αγοράς χρυσού και ασημιού.

Μέχρι στιγμής, τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δίκης δείχνουν – για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια – στοιχεία για τα ετήσια κέρδη της τράπεζας από τα πολύτιμα μέταλλα. Ο συγκεκριμένος τομέας είναι συνεχώς προσοδοφόρος για την JP Morgan, με τα κέρδη να φτάνουν κάθε χρόνο μεταξύ 109 εκατ. και 234 εκατ. δολαρίων από το 2008 μέχρι το 2018. Το μεγαλύτερο μερίδιο έρχεται από τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο η Τράπεζα καταγράφει υψηλά κέρδη και από την δραστηριότητά της σε φυσικές συναλλαγές. Ενδεικτικά, οι συναλλαγές και οι μεταφορές πολύτιμων μετάλλων σε φυσική μορφή φέρνουν στην τράπεζα περίπου 30 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Μάλιστα, τα κέρδη αυτά εκτινάχθηκαν λόγω κορωνοϊού: συγκεκριμένα το 2020 η JP Morgan κατέγραψε κέρδη 1 δισ. δολαρίων από τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς η πανδημία δημιούργησε πρωτοφανείς ευκαιρίες κερδοσκοπίας.

Η τράπεζα διατηρεί χρυσό εκατομμυρίων δολαρίων σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, ενώ από τη δίκη προέκυψε ότι έχει εδραιώσει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων. Για παράδειγμα το 2010, το 40% όλων των συναλλαγών στην διεθνή αγορά χρυσού πέρασε από τα χέρια της JP Morgan.

Μπόνους

Οι υψηλόβαθμοι εργαζόμενοι της τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα είχαν υψηλότατες αποδοχές, ενώ μάλιστα ορισμένοι ένορκοι αναφώνησαν όταν ακούστηκαν τα ακριβή ποσά.

Ο Ruffo, ο οποίος συνεργαζόταν με hedge fund, είχε αποδοχές ύψους 10,5 εκατ. δολαρίων από το 2008 έως το 2016. Ο Smith, επικεφαλής του trading χρυσού, είχε 9,9 εκατ. δολάρια. Ο υπεύθυνός τους, ο Nowak, έλαβε συνολικά 23,7 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Οι αποδοχές τους συνδέονταν με τα κέρδη που έβγαζαν για την τράπεζα. Ο Marc Troiano από το FBI δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι το συνολικό ποσό που έφερε ο Ruffo στην τράπεζα από το 2008 έως το 2016 ήταν 70,3 εκατ. δολάρια, ο Smith περίπου 117 εκατ. δολάρια και ο Nowak 186 εκατ. δολάρια.

Πελάτες – κλειδιά

Το τμήμα εξυπηρετούσε μεγάλους πελάτες, όπως hedge funds και κεντρικές τράπεζες. Οι πελάτες αυτοί απολάμβαναν και άλλα προνόμια, όπως δωρεάν εισιτήρια για το US Open, όπως φάνηκε μέσα από μηνύματα που διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Επίσης, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, το 2010 τουλάχιστον δέκα κεντρικές τράπεζες φύλασσαν τα πολύτιμα μέταλλά τους σε θησαυροφυλάκια που διαχειριζόταν η JP Morgan.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο πέμπτος χειρότερος CEO όλων των εποχών: Ο καουμπόι πίσω από την κλοπή-μεγατόνων

Όταν το σκάνδαλο στους δύο μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών επαληθεύτηκε

Διαζύγια, καρκίνοι και αυτοκτονίες: Τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ