Ρωσία: Η Gazprom ετοιμάζεται για πιθανή διακοπή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Date:

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλής

Περισσότερα σαν αυτό
Σχετίζεται με

Φινλανδία: Τι απαντά η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν μετά τη διαρροή βίντεο από «άγριο πάρτι»

Πολλοί πολίτες την υπερασπίζονται, μιλώντας για σεμνοτυφία - "Κάνω πάρτι...

Ιστορικοί λένε ότι έλυσαν το μυστήριο για το… τι απέγιναν όλοι οι σκελετοί

Το ερώτημα του τι απέγιναν οι σοροί των περισσότερων...

Σάνα Μαρίν: Λικνίζεται σε πάρτι μαζί με την παρέα της

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις ροκ εμφανίσεις της η...