Reuters: Το Κίεβο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς

0
60

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αυτό δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση της Μόσχας

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές Αρχές ως δημοκρατικές. «Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία του Ζελένσκι να συζητήσει ένα πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πρόταση που θα αναλύσει η Μόσχα, αν και οι απαιτήσεις της από το Κίεβο παραμένουν απαράλλακτες: μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατεύματα ή όπλα στα ουκρανικά εδάφη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι ο Πούτιν θα έχει σειρά τηλεφωνημάτων με διεθνείς ηγέτες, ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις αντιποίνων σε δυτικές χώρες. Οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα, που όμως μπορούν να λυθούν αφ’ ης στιγμής η Ρωσία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το εξωτερικό, είπε. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία περιμένει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Δύση, όταν η τελευταία καταλάβει ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να προστατέψει την ασφάλειά της. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε εξάλλου να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβαίνει αυτή την ώρα στο Κίεβο

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Πού βρίσκεται ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Ρωσικά πυρά κοντά στην καδιά του Κιέβου

Εντωμεταξύ, από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για το Κίεβο. Η ανταποκρίτρια των Fiancial Times, Πολίνα Ιβάνοβα ανέφερε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν ολοένα και πιο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, μετά το σφοδρό βομβαρδισμό της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς το πρωί και τα πλήγματα με ρουκέτες σε πολιτικούς στόχους.

Μοιράστηκαν
18.000 όπλα σε εφέδρους στο Κίεβο

Κάπου 18.000 όπλα και πυρομαχικά μοιράστηκαν σε έφεδρους στην περιοχή του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές κι έρχονται κι άλλα όπλα, όπως αναφέ4ρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους ο ΥΠ ΑΜ της χώρας, Ολεξίι Ρεζνικόφ και ο γενικός επιτελάρχης Βαλέριι Ζαλουζνίι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύντομα θα παραλάβουμε πρόσθετη υποστήριξη με σύγχρονα όπλα και άλλους πόρους απο τους εταίρους μας», είπαν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε γενική στρατιωτική κινητοποίηση και απαγόρευση εξόδου από την Ουκρανία για όλους τους άρρενες πολίτες ηλικίας 18-60 ετών.

Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα σε ολόκληρη την Ουκρανία κάτοικοι της Οδησσού αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός τοποθετεί νάρκες στις ακτές για να αποτρέψουν μια απόβαση των ρωσικών δυνάμεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι
Ουκρανοί απώθησαν τους Ρώσους σε γέφυρα
της Χερσώνας

Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες διεξάγονται σε γέφυρα στη νότια Ουκρανία που συνδέει ελεγχόμενες από τους Ρώσους περιοχές με τη Χερσώνα. Συνεργείο του CNN κατέγραψε μεγάλους κρατήρες, δέκα κατεστραμένα ουκρανικά θωρακισμένα και αρκετούς νεκρούς, αλλά οι Ουκρανοί φαίνεται ότι κατάφεραν να αποκρούσουν μέχρι τώρα την επίθεση. Στο Ρίβνε , μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, πλήθος ανδρών έσπευσαν στο τοπικό γραφείο στρατολόγησης για να καταταγούν, ενώ το τοπικό στρατιωτικό αεροδρόμιο δέχεται επίθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ