Explainer: Ο Σαλβαδόρ Ράμος και η σκοτεινή καλτ των incels

0
74

― Τι γνωρίζουμε για τον 18χρονο σφαγέα των μικρών παιδιών στο δημοτικό σχολείο του Τέξας;

Λίγα, αλλά ενδεικτικά. Ο Ραμος φαίνεται να ανήκει σε μία τυπική κατηγορία δυσλειτουργικών μετεφήβων, της Αμερικής κυρίως, που δίχως να βρίσκουν κανενα νοημα ζωή, ξεσπούν σε πράξεις τυφλής εκδίκησης

― Δηλαδή το χτύπημα στο σχολεία δεν ήταν προσωπικό; 

Φαίνεται πως ήταν ακόμα ένα «τυχαίο» χτύπημα που συνάδει με το προφίλ των δραστών τύπου “incel”, σε ένα ξέσπασμα βίας κατά του περιβάλλοντος, εξαιτίας της απόρριψης που νιώθουν.

― Μα τι είναι αυτοί οι incels;

Mια διαδικτυακή υποκουλτούρα ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως ανίκανοι να βρουν ερωτικό σύντροφο, παρότι το επιθυμούν διακαώς. Είναι ρατσιστες και μισογύνηδες, όπως αντικατοπτρίζεται στα διαδικτυακά φόρουμ που συχνάζουν. 

― Τι σκοτεινές πεποιθήσεις «πρεσβεύουν»;

Οι δημόσιες συζητήσεις τους συχνά χαρακτηρίζονται από αντιφεμινισμό, μισανθρωπισμό, αλλά και αυτολύπηση και αυτοαποστροφή. Εκδηλώνουν ρατσιστικές τάσεις και πιστεύουν πως έχουν «αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουν σεξ», υποστηρίζοντας τη βάναυση μεταχείριση των γυναικών. 

― Ποιο είναι το τυπικό προφίλ τους; 

Ως επί το πλείστον είναι στρέιτ άνδρες, οι πιο πολλοί λευκοι. Εκτιμάται πως «εκεί έξω» υπάρχουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια άτομα που «κινούνται στις σκιές».

― Γιατί δεν απευθύνονται σε σεξεργάτρες και σεξεργάτριες για συναινετικό, νόμιμο σεξ; 

Γιατί το θέμα τους δεν είναι σεξουαλικό. Είναι βίαιοι μισογύνηδες που υποτιμούν τις σεξεργάτριες και επικρίνουν ανυποψίαστες γυναίκες για τον τρόπο που ντύνονται ή βάφονται. Για να καταλάβεις για τι εγκληματικά μυαλά μιλάμε, σκέψου ότι κάποιοι ζητούν τον αποκεφαλισμό των γυναικών που «τολμούν να φορούν κοντά σορτσάκια, αλλά δεν θέλουν να τις αγγίζουν άγνωστοι στον δρόμο»

― Και συνδέονται με «τυφλά» χτυπήματα και πυροβολισμούς; 

Κάποιοι από αυτούς, ναι. Ιδίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ που η οπλοκατοχή είναι πιο εύκολη υπόθεση. Από το 2014, τουλάχιστον οκτώ μαζικές δολοφονίες, που είχαν ως αποτέλεσμα συνολικά 61 θανάτους, έχουν διαπραχθεί από άνδρες που είτε αυτοπροσδιορίζονταν ως incels, είτε είχαν κάνει αναφορές στην υποκουλτούρα της τοξικής αρρενοπώτητας των incel, σε ιδιωτικά μηνύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Κάποιοι από αυτούς είχαν για «ήρωες» incels.

― Μιλάμε δηλαδή για «ανοργάνωτη αίρεση» με εν δυνάμει εγκληματίες….

Ακριβώς. Συχνά πιστεύουν στο ρατσιστικό αφήγημα της δήθεν «ανωτερότητας της λευκής φυλής». Από το 2018, η ιδεολογία των incel περιγράφεται όλο και πιο συχνά ως τρομοκρατική απειλή. Το 2014, ένας άνδρας σκότωσε 4 άτομα, κηρύσσοντας, όπως είπε, τον «Πόλεμο στις Γυναίκες» επειδή «του στερούσαν το σεξ». 

― Πού συχνάζουν ηλεκτρονικά;

Σε πλατφόρμες με πιο ελαστικούς κανόνες όπως το 4chan, το 8chan, το Voat και το Gab, καθώς και σε σκιώδη φόρουμ. Από το 2010 και μετά παρατηρείται μια ριζοσπαστικοποίηση και συχνά καταφεύγουν σε chat για gamers για να αποφύγουν τα μάτια του Νόμου και των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών. 

― Τι λένε οι ειδικοί;

Μια αναφορά του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, τον Ιανουάριο του 2020, προειδοποιούσε πως οι incels είναι μία αναδυόμενη τρομοκρατική απειλή. Μελέτη πάνω στης Σπουδές Συγκρούσεων και Τρομοκρατίας υπογράμμιζε πως δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κίνδυνος. Ο ψυχολόγος Δρ. Τζον Χόργκαν, έλαβε το 2019 επιχορήγηση 250.000 δολαρίων για να μελετήσει την υποκουλτούρα, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ιδεολογία τους ισούται με τρομοκρατικό δόγμα.  «Tο γεγονός ότι οι incels φιλοδοξούν να αλλάξουν τα πράγματα με μια μεγαλύτερη, ευρύτερη ιδεολογική έννοια, αυτό είναι που το καθιστά κλασικό παράδειγμα τρομοκρατίας, κατ’ εμέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι incels είναι τρομοκράτες. Αλλά η βίαιη δραστηριότητα των incel είναι, αναμφισβήτητα, τρομοκρατία κατά την άποψή μου.»

― Τι ξέρουμε για τον Ράμος;

Ήταν μαθητής στο λύκειο της περιοχής. Φέρεται να πυροβόλησε την γιαγιά του πριν κατευθυνθεί ένοπλος προς το δημοτικό σχολείο όπου τα άγνωστα, σε αυτόν, μελλοντικά θύματά του, έκαναν μάθημα. Ο προϊστάμενος της απογευματινής βάρδιας στα Wendy’s όπου δούλευε ο 18χρονος , τον περιέγραψε ως έναν κλειστό νέο, που δεν μιλούσε πολύ ούτε κοινωνικοποιούνταν με τους συναδέλφους του. Μια νέα γυναίκα που εργαζόταν μαζί του ως τον Μάρτιο, κατέθεσε πως είχε παρατηρήσει επιθετικές τάσεις προς το γυναικείο φύλο. «Γινόταν πολύ αγενής με τα κορίτσια ορισμένες φορές. Έστελνε απρεπή μηνύματα σε γυναίκες.»

― Και τα όπλα στο Instagram;

Ένας λογαριασμός που πιστεύεται ότι διαχειριζόταν ο δράστης, είχε φωτογραφίες με όπλα και φωτογραφίες σέλφι. Το προφίλ με το όνομα χρήστη “salv8dor_”, κατέβηκε από την Meta όταν έγινε γνωστό πως ο Ράμος ήταν ύποπτος για το μακελειό. Στα stories είχε μοιραστεί μια φωτογραφία με δύο πολυβόλα, ταγκάροντας μια γυναίκα χωρίς την θέλησή της. «Ήθελα απλώς να σε ταγκάρω», της έγραψε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ