Το νησί της αχρωματοψίας – Εκεί που βλέπουν μόνο μαύρο και άσπρο

0
54

Το 1775, ένας τυφώνας έπληξε την ατόλη του Pingelap στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας μόλις 20 επιζώντες  – ένας εκ των οποίων ήταν ο βασιλιάς. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν η αιτία της ολικής αχρωματοψίας σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.

Η αχρωματοψία – όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι – είναι η μειωμένη ικανότητα να βλέπει κανείς τα χρώματα ή τις διαφορές στα χρώματα. Η πρασινο-κόκκινη αχρωματοψία επηρεάζει περίπου το 8% των ανδρών και το 0,5% των γυναικών με καταγωγή από τη Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με το  Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών των ΗΠΑ. Ωστόσο, στην ατόλη του Pingelap, περίπου το 10% έχει μια πολύ πιο σπάνια πάθηση γνωστή ως πλήρη αχρωματοψία ή ολική αχρωματοψία.

Τα άτομα με την πάθηση δεν μπορούν να δουν κανένα χρώμα. Διακρίνουν μόνο μαύρο, άσπρο και γκρι λόγω της παντελούς απουσίας κώνων που αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Εκτός από αυτό, τα άτομα με πλήρη αχρωματοψία μπορεί επίσης να εμφανίσουν ευαισθησία στο φως, μειωμένη οξύτητα της όρασης και ακούσιες κινήσεις του ματιού. Στην περίπτωση του Pingelap, εκτιμάται ότι κάποιος από τους επιζώντες έφερε ένα γονίδιο που προκάλεσε το θέμα.

 “Δύο αδέρφια ήταν επιζώντες από τον τυφώνα Lengkieki. Ο Semenuhwe είχε ένα παιδί, ενώ ο Mwahuele άφησε επτά παιδιά από τρεις συζύγους, ένα εκ των οποίων παντρεύτηκε ξαδέρφη του, την κόρη του Semenuhwe“, αναφέρει δημοσίευση του American Journal of Human Genetics.

«Πιθανότατα το γονίδιο ήταν παρόν αλλά σπάνιο πριν από τον τυφώνα Lengkieki, προερχόμενο από μια προηγούμενη μετάλλαξη και κατά τύχη μεταδόθηκε μέσω του Mwahuele σε αρκετούς από τους λίγους επιζώντες».

Με τόσο λίγους ανθρώπους στην ατόλη, η ενδογαμία ήταν αναμενόμενη και το γονίδιο διαδόθηκε στον πληθυσμό. Επηρεάζει περίπου 1 στους 30.000 ανθρώπους παγκοσμίως , αλλά στο Pingelap φτάνει έως και το 10% του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ