«Το ΝΑΤΟ να είναι έτοιμο να διώξει την Τουρκία» – H επιστολή στους Financial Times

0
41

«Το παζάρι λειτουργεί μόνο εάν προτίθεσαι και να φύγεις» σημειώνουν σε επιστολή τους οι Μαρκ Γουάλας και Μαντλίν Τσόελσον

Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και να αποπέμψει προσωρινά την Τουρκία, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε στους Financial Times.  

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή υπογράφεται από τον Μαρκ Γουάλας, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και τη Μαντλίν Τζόελσον, εκτελεστική διευθύντρια του «Turkish Democracy Project». Με το κείμενό τους, οι δύο θέλουν να «απαντήσουν» στον αρθρογράφο της εφημερίδας Γκίντεον Ράχμαν που πριν μερικές μέρες είχε εκφράσει την άποψη πως το ΝΑΤΟ πρέπει να δώσει οικονομικά ανταλλάγματα στην Τουρκία ώστε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα προκύψει από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος», σημειώνεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια, οι Γουάλας και Τζόελσον τίθενται στην επιστολή τους ξεκάθαρα εναντίον του «παζαριού» με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο εάν προτίθεσαι και να φύγεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη [του ΝΑΤΟ] είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα και να απομακρύνουν την Τουρκία, ακόμα και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήδη γνωρίζουν ότι ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν το βήμα προς αυτό τον στόχο».

«Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιηθούν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής κρατών-μελών έως ότου οι ηγέτες τους ευθυγραμμιστούν ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του. Όπως ο ίδιος ο Ράχμαν επισημαίνει, το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας σε τουρκικά αγαθά και όχι μια προσφορά οικονομικής βοήθειας, ήταν που οδήγησε τον Ερντογάν να επιδιώκει ανανέωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Εάν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με μια δίκαιη τιμή, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι έξοδοι», καταλήγει το δημοσίευμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ