Το “μπράβο” του Πούτιν στην κεντρική τράπεζα: “Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε…

0
135

Τα εύσημα στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έδωσε ο πρόεδρος Πούτιν, για τις πολιτικές που εφαρμόζει προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “η χώρα θα μπορούσε να καταλήξει να αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση σαν αυτή της Τουρκίας εάν δεν αύξανε τα επιτόκια”.

“Γνωρίζω ότι κάποιοι (τομείς της οικονομίας) είναι δυσαρεστημένοι με τις αυξήσεις των επιτοκίων”, ανέφερε ο Πούτιν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

“Αλλά εάν δεν γινόταν, θα καταλήγαμε σαν την Τουρκία, με τα ίδια προβλήματα”, πρόσθεσε.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας τη συνολική αύξηση στις 425 μονάδες βάσης το 2021.

Προειδοποίησε δε ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι διπλάσιος σχεδόν από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%.

Η Ρωσία έχει αποτρέψει μια κρίση σαν αυτή της Τουρκίας, όπου η λίρα έχει χάσει το 50% περίπου της αξίας της από τον Σεπτέμβριο, καθώς ο Ερντογάν πιέζει την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει τη φθίνουσα δημοτικότητα του.

Ο Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε πως δεν ανακατεύεται στη δουλειά της κεντρικής τράπεζας, αλλά αποτιμά θετικά τις πολιτικές της.

Μάλιστα συνέκρινε τη ρωσική οικονομία με αυτή των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι “ας πάρουμε για παράδειγμα τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, τις ΗΠΑ. Έχουν πληθωρισμό 6,1%-6,2%, με στόχο το 2%”.

Και συνέχισε: “Εμείς έχουμε επίσης υψηλό πληθωρισμό, στο 8%, αλλά ο στόχος μας είναι 4%, επομένως εμείς διπλασιάσαμε τον στόχο εκείνοι τον τριπλασιάσαν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ