Το «θρίλερ» με το ιρανικό πετρέλαιο

0
57
Απότομη όξυνση στο διπλωματικό πεδίο καταγράφεται τις τελευταίες ώρες λόγω της υπόθεσης ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια, γεγονός που χαρακτηρίστηκε κρατική πειρατεία από το υπουργείο Εξωτερικών. Μέσα στον αναβρασμό από την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ, Delta Poseidon και Warrior, στον Περσικό Κόλπο, η σεναριολογία είναι πλούσια και σύμφωνα με τις επικρατούσες εικασίες η καταδρομική επίθεση μεταφράζεται ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.
Ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την απάντληση ιρανικού πετρελαίου, ύστερα από αμερικανικό αίτημα, από το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου τη 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου.
Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, το πλοίο βρισκόταν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι είχε φορτώσει 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οκτώ, περίπου, μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, όταν ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου του από την Ελλάδα, με απόφαση της Εισαγγελίας Χαλκίδας έγινε δεκτό το αίτημα μετάγγισης πετρελαίου από δύο μισθωμένα, από την Αμερική, τάνκερ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου στις 20 Απριλίου, επικαλούμενες διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισαν τον κίνδυνο μεταφοράς των εσόδων από το ιρανικό πετρέλαιο στην τρομοκρατία.

Λίγες εβδομάδας μετά την έγκριση της ελληνικής δικαιοσύνης για μετάγγιση του πετρελαίου σε αμερικανικά πλοία, η δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου από την Τουρκία στη χώρα μας δίνει τη δίκη της απάντηση.

«Εκδόθηκε η από 18.05.2022 προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου Πρωτοδικών Χαλκίδας, με την οποία έχει ήδη απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου και η απαγόρευση μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης αυτού, τουλάχιστον μέχρι την 19.10.2022» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκτενή απάντηση, στην οποία γίνεται σαφές ότι απαγορεύεται ο απόπλους του πλοίου, το οποίο θα μείνει αγκυροβολημένο στην Κάρυστο για τους επόμενους μήνες.

«Θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των εντολέων μας έναντι οποιουδήποτε, στο μέτρο που τυχόν παραβιάζεται ή θα παραβιασθεί η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή και βλάπτονται τα έννομα συμφέροντα αυτών» προστίθεται ακόμη στην απάντηση.

Σημειώνεται ότι αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις.


pegus2_2

Ολόκληρη η απάντηση της δικηγορικής εταιρείας

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει, στον ελληνικό και διεθνή τύπο, σχετικά με το ευρισκόμενο στον κόλπο της Καρύστου δεξαμενόπλοιο πετρελαίου (OIL TANKER) με την ονομασία LANA (ΛΑΝΑ), πρώην ΠΕΓΚΑΣ (PEGAS), σημαίας νυν ΙΡΑΝ, πρώην Ρωσίας, νηολογίου QESHM (ΚΕΣΜ), πρώην TAGANROG (No 10130821-2020-TAGANROG), με αριθμό νηολογίου 1423/09-05-2022, IMO Νο 9256860, Διακριτικό (Call Sign) EPXR6, ειδικότερα δε σχετικά με επιβληθείσα κατάσχεση του πετρελαίου και μετάγγιση αυτού από

δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο εκ μέρους των Αμερικανικών Αρχών, ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ
ότι κατόπιν αιτήσεως συντηρητικής κατάσχεσης που κατατέθηκε από τη
δικηγορική μας εταιρεία για λογαριασμό εντολέων μας (αλλοδαπής εταιρείας)
ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, εμπεριέχουσα και αίτημα
εκδόσεως προσωρινής διαταγής, εκδόθηκε η από 18.05.2022 προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου Πρωτοδικών Χαλκίδας, με την οποία έχει ήδη απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου και η απαγόρευση μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης αυτού, τουλάχιστον μέχρι την 19.10.2022, ημερομηνία εκδικάσεως της ως άνω αιτήσεως».

« Αντίγραφο της προσωρινής διαταγής αυτής, έχει επιδοθεί νομίμως στο αρμόδιο Λιμεναρχείο Καρύστου, ενώ σε συμμόρφωση με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, προέβημεν άμεσα για λογαριασμό των εντολέων μας στον ορισμό φύλακα του πλοίου, εκδοθείσης σχετικώς αδείας του ως άνω Λιμεναρχείου».

«Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των εντολέων μας έναντι οποιουδήποτε, στο μέτρο που τυχόν παραβιάζεται ή θα παραβιασθεί η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή και βλάπτονται τα έννομα συμφέροντα αυτών, για την εξυπηρέτηση των οποίων προέβημεν ήδη επιτυχώς στις ανωτέρω δικαστικές μας ενέργειες.

Για τη Δικηγορική Εταιρεία

Γεώργιος Κοζανίδης-Πηνελόπη Τέκου».Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ράινερ θύμα δύο απαγωγών – Ο πόλεμος των γονέων και η διαμάχη ελληνικής και νορβηγικής δικαιοσύνης

Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο – Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ

Επιχείρηση διάσωσης μιας όρκας που βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα – Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ