Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι το πρωί της…

0
60

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:26

Τελεσίγραφο στην Ουκρανία να αποφασίσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας την παράδοση της Μαριούπολης έδωσε το βράδυ της Κυριακής το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία κάλεσε την Κυριακή τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα στην ανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα σημειώνει ότι εκτυλίσσεται μια “τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή”.

“Καταθέστε τα όπλα σας”, ανέφερε ο γενικός συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το υπουργείο Άμυνας.

“Έχει συντελεστεί τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή”, είπε ο Μιζίντσεφ. “Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους θα έχουν εγγυημένη, ασφαλή δίοδο εξόδου από τη Μαριούπολη”, πρόσθεσε.

Ο Μιζίντσεφ τόνισε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν από τη Μαριούπολη στις 10:00 ώρα Μόσχας (07:00 GMT) στις 21 Μαρτίου.

Για αρπαγές κατοίκων και βίαιη μεταφορά τους σε ρωσικό έδαφος κάνουν λόγο οι αρχές της Μαριούπολης

“Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες” είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία.

“Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο, .

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης της πόλης Πάβλο Κιριλένκο, συνεχίζουν να μαίνονται οι μάχες στην πόλη.

Ορφανά παιδιά μεταφέρθηκαν από σανατόριο της Μαριούπολης στο Ντονέτσκ

Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικό λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα οικείοι τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό.

Κατοικώντας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σε πόλεις που βρίσκονται όχι μακριά από τη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τα παιδιά είχαν σταλεί σε αυτό το σανατόριο πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Όλγα Λοπάτκινα, η κηδεμόνας έξι παιδιών μεταξύ αυτών, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους από εκεί και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη όπου έχει καταφύγει η ίδια αυτή τη στιγμή.

Όμως σήμερα, ένα από αυτά της τηλεφώνησε για να της πει ότι μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας “δημοκρατίας” ανταρτών που επί του παρόντος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, είπε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε ένα νοσοκομείο εκεί.

“Δεν ξέρω πώς να τα πάρω πίσω τώρα”, είπε η Λοπάτκινα, προσθέτοντας ότι η συνομιλία ήταν σύντομη και κανένας ενήλικας δεν επικοινώνησε μαζί της για να της ενημερώσει πού μένουν τώρα τα παιδιά.

Ο Αλεξέι Βολοστσούκ, συγγενής ενός υπαλλήλου του σανατόριου που είχε καταφύγει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα προτού μπορέσει να φύγει από τη Μαριούπολη, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά των παιδιών προς τη Ζαπορίζια, πόλη που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Όπως δήλωσε, ένας τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος μετέβη εκεί για να μεταφέρει τα παιδιά με ασθενοφόρο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σε σημείο ελέγχου στο Μπερντιάνσκ, οι Ρώσοι στρατιώτες αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά στο Ντονέτσκ επειδή κατάγονται από αυτήν την περιοχή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το σανατόριο γιατί όλες οι επικοινωνίες έχουν ουσιαστικά κοπεί στη Μαριούπολη.

Τα περισσότερα από τα παιδιά προέρχονταν από ορφανοτροφεία που βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά από το τμήμα της που διέφευγε από τον έλεγχο των αυτονομιστών της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” (DNR).

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, Stop TB, με έδρα τη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των παιδιών, ενώ η εκτελεστική του διευθύντρια είπε ότι ήταν “σε απόγνωση” βλέποντας τις δυσκολίες της απομάκρυνσής τους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Νέο μπαράζ επιθέσεων βλέπει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου

Toν κίνδυνο για νέο μπαράζ επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις από τους Ρώσους επισημαίνει με ανακοίνωση του στο twitter, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Χαρακτηριστικά, επισημαίνει πως “είναι πιθανό η Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βαριά δύναμη πυρός της για την υποστήριξη επιθέσεων σε αστικές περιοχές, καθώς επιδιώκει να περιορίσει τις δικές της ήδη σημαντικές απώλειες, με κόστος περαιτέρω απώλειες αμάχων”.

Παράλληλα, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας καταγγέλλει πως 56  άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα ρωσικό τανκ άνοιξε πυρ.

”56 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Kreminna του Λουγκάνσκ, όταν οι κατακτητές πυροβόλησαν από ένα τανκ προς γηροκομείο. Οι Ρώσοι πυροβόλησαν εναντίον του. Κυνικά και σκόπιμα. Απλά ρύθμισαν το τανκ, το έβαλαν μπροστά από το κτίριο και άνοιξαν πυρ”, αναφέρεται σε tweet της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δηλαδή το λογαριασμό twitter της ουκρανικής Υπηρεσίας Ειδικών Επικοινωνιών, οι επιζώντες, 15 άτομα, ”απήχθησαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη στο Svatove στο περιφερειακό γηριατρικό οικοτροφείο”.

 

Κίνδυνος επίθεσης στα δυτικά της Ουκρανίας μέσω Λευκορωσίας

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία βλέπει υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην περιοχή Βολίν της δυτικής Ουκρανίας να εξαπολυθεί μέσω της Λευκορωσίας, δήλωσε σήμερα το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τον στρατό, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού δήλωσε στη Bild πως ο “ο κίνδυνος μιας λευκορωσικής επίθεσης προς την κατεύθυνση του Volyn εκτιμάται ως υψηλός. Οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν”.

Το Volnyn (γερμανικό όνομα: Wolhynien) είναι η περιοχή βόρεια του Lviv και δίπλα στα (ανατολικά) σύνορα της Πολωνίας.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες παρατήρησαν στρατιωτικές φάλαγγες της Λευκορωσίας να κατευθύνονται προς τη Βρέστη, μια πόλη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Πολωνία και την Ουκρανία, αναφέρει η Bild.

Το Σάββατο, σύμφωνα με την Bild, οι τελευταίοι εναπομείναντες υπάλληλοι της πρεσβείας της Λευκορωσίας εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Χωρίς να δώσει στοιχεία, ο πρέσβης της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι “απείλησε σωματικά” την πρεσβεία και μίλησε για “απαράδεκτες συνθήκες”.

Τα μηνύματα από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους προπαγανδιστές είναι επίσης ανησυχητικά: σε μια ρωσική προπαγανδιστική εκπομπή ειπώθηκε ότι “η Ουκρανία κάνει τα πάντα για να παρασύρει τη Λευκορωσία στην ειδική επιχείρηση”.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο είχε μέχρι στιγμής αποκλείσει την εισβολή του στρατού του. Ωστόσο, η Λευκορωσία χρησιμεύει ήδη ως βάση για τα ρωσικά στρατεύματα, περιθάλποντας, μεταξύ άλλων, τραυματισμένους Ρώσους στρατιώτες.

Σύμφωνα με έρευνες, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των Λευκορώσων απορρίπτει έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αναφέρει η Bild, συμπληρώνοντας πως θα μπορούσαν να ξεσηκωθούν ξανά εναντίον του Λουκασένκο – όπως έκαναν μετά τις κλεμμένες εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της Bild,  sύμφωνα με τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, Λευκορώσοι σαμποτέρ προκάλεσαν ζημιές στη σιδηροδρομική σύνδεση από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσουν την προμήθεια ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

“Από σήμερα, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας”, δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων Oλεξάντερ Καμίσιν. Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία δεν θα λαμβάνουν πλέον προμήθειες μέσω αυτών των οδών, σύμφωνα με την Bild.

 

Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου 

Ρωσική επίθεση στη σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη- χρησιμοποιούταν ως καταφύγιο για 400 αμάχους 

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα, 25η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη Μαριούπολη είναι μια “πράξη τρόμου” που θα “θυμούνται για αιώνες”.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Μαριούπολη θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου.

 

map1

Πηγή: Νew York Times

Ζελένσκι: Ρωσικές μονάδες έχουν καταστραφεί “κατά 80 έως 90%”.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί “πρωτοφανείς απώλειες” και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν καταστραφεί “κατά 80 έως 90%”.

“Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους εδώ και δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες. Απαντάμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που έχουν σταλεί στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια άλλαξε από την ουκρανική γλώσσα στη ρωσική και είπε ότι σε περιοχές όπου έχουν γίνει σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι “γεμάτη με πτώματα των Ρώσων στρατιωτών”, όπως μεταδίδει το CNN.

“Και αυτά τα πτώματα, αυτά τα νεκρά σώματα, δεν τα μαζεύει κανείς. Νέες μονάδες στέλνονται για να προελάσουν ακριβώς πάνω τους”, είπε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οκτώ διάδρομοι εκκένωσης λειτουργούσαν το Σάββατο, αλλά λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, οι αρχές δεν μπόρεσαν να διασώσουν ανθρώπους από την Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου. Οι αρχές δεν μπόρεσαν επίσης να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις στη Χερσώνα.

“Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την αυτοκινητοπομπή μας. Γιατί; Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος. Προσπαθούν και πάλι να δημιουργήσουν μια εικόνα για την προπαγάνδα τους, σαν η Ουκρανία να έχει αφήσει τους πολίτες της χωρίς τα απαραίτητα, σαν η Ρωσία να τους σώζει συνεχώς από κάτι”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σημειώνεται ακόμη πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε διάταγμα που συνδυάζει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία μιας “ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης” υπό στρατιωτικό νόμο, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Τα ουκρανικά ιδιωτικά κανάλια μέσων ενημέρωσης συνέχιζαν μέχρι τώρα να λειτουργούν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση του διατάγματος, που έγινε στον προεδρικό ιστότοπο, δεν διευκρίνισε πόσο γρήγορα θα τεθεί σε ισχύ το νέο μέτρο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας απαγορεύει τη δραστηριότητα 11 κομμάτων που χαρακτηρίζει φιλορωσικά

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας απαγόρευσε την πολιτική δουλειά κομμάτων που χαρακτήρισε φιλορωσικά καθ’ όσο εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες Σάββατο το βράδυ.

“Οι δραστηριότητες των πολιτικών εκείνων που έχουν σκοπό τον διχασμό ή τη συνέργεια (με τη Ρωσία) δεν θα επιτύχουν”, τουναντίον “θα αντιμετωπιστούν πολύ σκληρά” από τις αρχές στο Κίεβο, τόνισε ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Ανάμεσα στις παρατάξεις η δραστηριότητα των οποίων απαγορεύθηκε είναι η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης, κόμμα εκπροσωπούμενο στο κοινοβούλιο.

Τα 11 κόμματα η δραστηριότητα των οποίων απαγορεύθηκε από χθες βράδυ θεωρούνται ευρωσκεπτικιστικά, αντιφιλελεύθερα ή φιλορωσικά. Ο κ. Ζελένσκι διευκρίνισε ότι διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμόσει πάραυτα την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

 

map3

Πηγή: Νew York Times

Χειροτερεύει η ανθρωπιστική κρίση

H ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από δυνάμεις της Ρωσίας· το Κίεβο κάλεσε την Κίνα, στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας, να “καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα”.

Ενώ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε στην Ουκρανία υπερηχητικό πύραυλο, όπλο αδύνατον να καταρριφθεί από οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον κατά τη Μόσχα.

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βομβαρδίζεται εδώ επί εβδομάδες και υπομένει έλλειψη νερού, αερίου και ηλεκτροδότησης, οικογένειες αφηγούνται πως πτώματα αφήνονται στους δρόμους για ημέρες και νύχτες, ότι κόσμος πεινάει, διψάει κι είναι αντιμέτωπος με το τσουχτερό κρύο στα κελάρια και στα υπόγεια όπου καταφεύγει για να προστατευτεί, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Δεκαεννιά παιδιά, τα περισσότερα ορφανά, διατρέχουν “μεγάλο κίνδυνο” παγιδευμένα σε σανατόριο, καθώς οι κηδεμόνες τους αδυνατούν να πάνε να τα πάρουν εξαιτίας των μαχών, ανέφεραν χθες οικείοι τους και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το σιδηρουργικό και μεταλλουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, του λιμανιού και βιομηχανικού κέντρου καίριας σημασίας για την εξαγωγή του χάλυβα που παράγεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης καταστράφηκε. Οι οικονομικές ζημιές για την Ουκρανία είναι τεράστιες”, συνόψισε η βουλεύτρια Λέσια Βασιλένκο, που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο στο οποίο βλέπει κανείς στήλες καπνού να υψώνονται από το βιομηχανικό συγκρότημα. Άλλος βουλευτής, ο Σερχίι Ταρούτα, ανέφερε μέσω Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις “πρακτικά κατέστρεψαν το εργοστάσιο”.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας ο δήμαρχος της Τσερνιχίβ, ο Βλαντισλάβ Ατροσένκο, μίλησε για “απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή” στην πόλη του.

“Πυρά πυροβολικού πέφτουν αδιακρίτως σε κατοικημένες συνοικίες, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, γυναίκες και παιδιά”, είπε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. “Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, οι υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς”. Σε νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε “οι ασθενείς τρέμουν στους διαδρόμους όπου η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί”, συνέχισε.

Τα πλήγματα συνεχίζονται παράλληλα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, στη Μικολάγεφ (νότια) και στο Χάρκοβο, τη μεγάλη ρωσόφωνη πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε την προηγουμένη τους νέους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους “Kinzhal”, ένα από τα νέα όπλα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαλαλεί πως είναι “ανίκητα”, για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

“Η Ουκρανία δυστυχώς έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής κάθε είδους πυραύλου στο ρωσικό οπλοστάσιο”, είπε στην Ουκράινσκα Πράβντα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιούρι Ιγνάτ.

Κατά την άποψη του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία “δεν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και βασίζεται κυρίως σε όπλα που εκτοξεύονται από απόσταση, από τη σχετική ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου, για να πλήττει στόχους στην Ουκρανία”.

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις, η προέλαση των οποίων αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πιθανόν ανέμεναν, εξαιτίας της σφοδρής αντίστασης των Ουκρανών, έχουν προχωρήσει σε 291 πυραυλικά πλήγματα και 1.403 αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

 

mapB

Πηγή: New York Times

Πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ.

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Kίεβο: 228 νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ