Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid tests για την ανίχνευση της Όμικρον;

0
65

Με την αξιοπιστία των rapid tests σχετικά με την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον ασχολείται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

 

Η ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον μας έκανε να βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στα rapid tests  που κάνουμε στο σπίτι για να μας πουν εάν έχουμε Covid-19, ωστόσο, πρόσφατες μελέτες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δοκιμών στην ανίχνευση της Όμικρον.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα καλά νέα είναι ότι τα rapid test μπορούν σίγουρα να ανιχνεύσουν την Όμικρον. Τα κακά νέα: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα rapid test μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα σε αυτή από ότι σε άλλες μεταλλάξεις.

 

Τα τεστ μπορεί να δείχνουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά, ειδικά τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μικρή μελέτη υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικοί προτού λάβουν θετικό αποτέλεσμα σε ένα rapid test. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ μπορεί να αποδίδουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά, ειδικά τις πρώτες ημέρες της μόλυνσης. Και τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μικρή μελέτη υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικοί προτού λάβουν θετικό αποτέλεσμα σε ένα γρήγορο τεστ.

 

Ίσως να μην μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις πρώτες ημέρες μιας μόλυνσης. Ίσως χρειαστεί να κάνετε επανειλημμένα τεστ σε διάστημα μερικών ημερών για να έχετε ένα ακριβές αποτέλεσμα. Εάν κάνετε τεστ πριν από μια συγκέντρωση σε εσωτερικό χώρο, εξακολουθείτε να ρισκάρετε.

 

Η Abbott Laboratories, η οποία δημιουργεί τα δημοφιλή rapid test BinaxNow, που κάνουμε στο σπίτι, είπε ότι οι εκτενείς δοκιμές έχουν δείξει ότι «συνεχίζει να ανιχνεύει την μετάλλαξη Όμικρον σε συγκρίσιμα επίπεδα ιικού φορτίου με όλες τις άλλες παραλλαγές και το αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2». Η εταιρεία επεσήμανε επίσης σε πρόσφατο προεκτύπωμα μελέτης από το Brigham and Women’s Hospital και το Χάρβαρντ που έδειξε ισχυρή απόδοση του BinaxNow με την Όμικρον.

 

Η Quidel Corp., κατασκευαστής του τεστ QuickVue, δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει δοκιμές χρησιμοποιώντας ζωντανό ιό της μετάλλαξης Όμικρον από δείγματα της Νότιας Αφρικής που επιβεβαίωσαν ότι το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την παραλλαγή.

 

Τι λέει η έρευνα

 

Τα προκαταρκτικά δεδομένα είναι μικτά. Η έρευνα εξέτασε διαφορετικά τεστ σε διαφορετικές χώρες, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

 

Μια πρόσφατη προεκτύπωση, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, εξέτασε την απόδοση των τεστ αντιγόνου με δείγματα ιού που καλλιεργήθηκαν από άτομα μολυσμένα με Όμικρον και από άτομα με άλλες παραλλαγές. Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι τα τεστ ήταν λιγότερο ευαίσθητα στην ανίχνευση της νέας παραλλαγής. Σε μια ξεχωριστή μελέτη στο Journal of Clinical Microbiology, Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν 10 δοκιμές αντιγόνου που τα πήγαν εξίσου καλά τόσο με την Όμικρον όσο και την Δέλτα.

 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι «τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον αλλά μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία».

 

Η δήλωση βασίστηκε σε αδημοσίευτα εργαστηριακά δεδομένα από έρευνα στο Πανεπιστήμιο Emory που υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

 

Η μελέτη συνέκρινε την απόδοση ταχείας δοκιμής σε δείγματα ζωντανού ιού που περιέχουν την μετάλλαξη  Όμικρον, με δείγματα που περιέχουν την παραλλαγή Δέλτα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αραίωσαν δείγματα Όμικρον και Δέλτα, τα rapid test ήταν καλύτερα ικανά να ανιχνεύσουν τον ιό στα δείγματα Δέλτα λέει ο Bruce Tromberg, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Βιομηχανικής του NIH, το οποίο χρηματοδοτεί τη μελέτη Emory.

 

Εάν αισθάνεστε άρρωστοι αλλά λαμβάνετε επανειλημμένα αρνητικά αποτελέσματα rapid test, μια ξεχωριστή πρόσφατη μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της αύξησης της Όμικρον μπορεί να σας βοηθήσει εξηγώντας τι συμβαίνει. Διαπιστώθηκε ότι τα rapid test χρειάστηκαν κατά μέσο όρο τρεις ημέρες για να ανιχνεύσουν μια λοίμωξη αφού μια δοκιμή PCR εντόπισε θετικό κρούσμα.

 

Η μελέτη περιελάβανε δεδομένα από 30 άτομα που έκαναν καθημερινά τεστ PCR με βάση το σάλιο και rapid tests με ρινικό δείγμα τον Δεκέμβριο σε πέντε χώρους εργασίας στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Όλοι οι εργαζόμενοι ήταν εμβολιασμένοι και αρκετοί είχαν λάβει και την ενισχυτική δόση.

 

Τα rapid tests παρήγαγαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα για δύο ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ PCR, παρόλο που οι περισσότεροι είχαν αρκετά υψηλά επίπεδα ιού για να μολύνουν άλλους ανθρώπους, διαπίστωσε η μελέτη. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα μετέφεραν τον ιό σε άλλους κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που χρειάστηκαν για να προκύψει θετικό αποτέλεσμα από ένα rapid test.

 

Με την Όμικρον, οι άνθρωποι ήταν πολύ μολυσματικοί προτού ένα rapid test δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα, λέει ο Blythe Adamson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Infectious Economics, μιας εταιρείας συμβούλων δημόσιας υγείας.

 

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη σημείωσαν ότι είναι πιθανό τα θετικά κρούσματα να εμφανίστηκαν νωρίτερα στις δοκιμές PCR παρά στις γρήγορες δοκιμές, επειδή οι δοκιμές PCR έγιναν με σάλιο, ενώ τα rapid test είχαν ρινικό δείγμα. Προκαταρκτικά δεδομένα από άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η Όμικρον μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα στις εξετάσεις σάλιου παρά σε ρινικά επιχρίσματα.

 

Γενικά, οι ταχείες δοκιμές έχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τις δοκιμές PCR, που σημαίνει ότι παράγουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά. Ο FDA εγκρίνει τις δοκιμές με την προϋπόθεση ότι έχουν 80% ευαισθησία—έτσι θα μπορούσαν να παράγουν ψευδώς αρνητικό το 20% των φορών. Τα περισσότερα τεστ στην αγορά κυμαίνονται από 85% έως 95% ευαισθησία.

 

Γιατί τα rapid test μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα στην Όμικρον 

 

Η Όμικρον χτυπά όταν πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιο επίπεδο προστασίας ως αποτέλεσμα φυσικής μόλυνσης ή εμβολιασμού. Σε άτομα που είναι εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση, η μέγιστη συγκέντρωση του ιού -όταν τα rapid test είναι πιο πιθανό να τον ανιχνεύσουν- μπορεί να συμβεί μόνο τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση, λέει ο Omai Garner, διευθυντής κλινικής μικροβιολογίας για το σύστημα υγείας UCLA. Η καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα ψευδώς αρνητικά κατά τις πρώτες ημέρες, λέει.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση: Επειδή φαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον με χαμηλότερα επίπεδα ιού, μπορούν να είναι μολυσματικοί προτού έχουν αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να ανιχνευθούν σε ένα rapid test, λένε οι επιστήμονες.

 

Η περίοδος επώασης της Όμικρον – η περίοδος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της μόλυνσης – φαίνεται να είναι τόσο σύντομη όσο 12 έως 24 ώρες, λέει ο Δρ Adamson. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να λάβει ένα αρνητικό αποτέλεσμα rapid test και να γίνει μολυσματικός λίγες ώρες αργότερα, λέει η Gigi Gronvall, ανώτερη μελετήτρια στο Johns Hopkins Center for Health Security.

 

Όπως γράφει, στη συνέχεια το δημοσίευμα, τα τεστ μπορεί να παίρνουν δείγματα από λάθος σημείο. Ο πονόλαιμος είναι ένα σύνηθες πρώτο σύμπτωμα των λοιμώξεων από την Όμικρον και ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν ότι μια μπατονέτα στο λαιμό θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον ιό νωρίτερα από ό,τι ένα ρινικό επίχρισμα. Ο FDA συμβουλεύει να μην κάνετε επιχρίσματα για το λαιμό, αλλά η πρακτική επικυρώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε τα rapid test;

 

Τα rapid tests είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εάν είμαστε έξυπνοι σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους. Επειδή τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα rapid tests μπορεί να αποδίδουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά στην αρχή μιας λοίμωξης από το Όμικρον, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λάβετε ακριβές αποτέλεσμα εάν περιμένετε μία ή δύο ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων για να κάνετε το τεστ, λέει η Katelyn Jetelina, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Εάν το τεστ σας είναι αρνητικό, κάντε ένα δεύτερο τεστ μία ή δύο ημέρες αργότερα ή κάντε μια εξέταση PCR εάν μπορείτε. (Πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις αυτές τις μέρες, σχολιάζει η αρθρογράφος της The Wall Street Journal, Σουμάνθι Ρέντι.

 

Κατανοήστε τους περιορισμούς των rapid tests εάν σκέφτεστε να τα χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε άτομα πριν από συγκεντρώσεις. Τα rapid tests πριν από έναν γάμο ή άλλη μεγάλη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να χάσουν τις πρώιμες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικές, λέει ο Δρ Adamson.

 

Εάν έχετε θετικό rapid test, σχεδόν σίγουρα έχετε Covid-19, λέει ο Δρ Gronvall. Τα ψευδώς θετικά είναι σπάνια, ειδικά όταν τα ποσοστά κρουσμάτων είναι τόσο υψηλά όσο είναι τώρα. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσετε ένα θετικό αποτέλεσμα ταχείας δοκιμής με ένα PCR, εκτός εάν το απαιτήσει κάποιος εργοδότης ή άλλο ίδρυμα.
 

Με πληροφορίες Wall Street Journal

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ