Προετοιμασίες Πούτιν για ακόμη πιο σκληρό ενεργειακό παιχνίδι

0
43

Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο καθολικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ζήτησε από τις ρωσικές εταιρείες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνοντας, ταυτόχρονα, μήνυμα στην Ε.Ε. για καταστροφική αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

Σε σημερινή συνάντησή του με μέλη της κυβέρνησης ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε «τις προάλλες, όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με εμπάργκο στο πετρέλαιο. Οι εγχώριες εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες για μια τέτοια απόφαση. Έχουμε ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό» για να υπογραμμίσει ότι η ρωσική κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή σιδηροδρομικών υποδομών ώστε να μεταφέρεται η ρωσική ενέργεια σε φιλικές χώρες.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία όχι μόνο θα απαντήσει στις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα, αλλά θα σκεφτεί την ανάπτυξη και θα επικεντρωθεί στην κατασκευή υποδομών ώστε να εντατικοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στα Νότια και Ανατολικά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές τους συναδέλφους του στις ευρωπαϊκές χώρας για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά «κανένας δεν ακούει».

«Γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντικαταστήσουν την ρωσική ενέργεια, όμως αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών να είναι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η καταστροφική αύξηση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά. 

Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου προέδρου έρχονται λίγες ώρες μετά την ομιλία του σε στελέχη της Δούμα, όπου υποστήριξε ότι «η Ρωσία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάτι στα σοβαρά στην Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ