Πού θα βρει ο Μπάιντεν το φυσικό αέριο για να το στείλει στην Ευρώπη;

0
44

(AP Photo/Koji Sasahara, File)

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως ο «σωτήρας της Ε.Ε.», γράφει το Politico, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αυξηθεί γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες το LNG που φτάνει στην Ευρώπη, ενώ και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι θολές.

«Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέροντας για φέτος στόχο για παράδοση επιπλέον 15 δισεκ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με την ελπίδα η ποσότητα να φθάσει τα 50 δισεκ. από την αμερικανική παραγωγή μέσα στην επόμενη 8ετία, δηλαδή μέχρι το 2030. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Ρωσία παραδίδει στην Ε.Ε. 155 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης στις χώρες μέλη της Ένωσης.

Καλές οι προθέσεις, αλλά, όπως σημειώνει το Politico, οι λεπτομέρειες είναι θολές. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «δέσμευση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν» μεσοπρόθεσμα αυτές τις ποσότητες, αλλά το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους διεθνείς εταίρους τους και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν» ότι αυτά τα φορτία θα φθάσουν φέτος στην Ευρώπη. 

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνησε στη συνέχεια ότι η «υπόσχεση των 15 δισεκ. κυβικών μέτρων» είναι στην πραγματικότητα μια δέσμευση να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν, έτσι ώστε να πειστούν οι εταιρείες στην Ασία και αλλού, να στείλουν τα φορτία τους που προορίζονταν για άλλα μέρη, στην Ευρώπη. Οπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις και τον χειμώνα που πέρασε.

Αλλά οι επικεφαλής εταιρειών LNG που συναντήθηκαν στο Τέξας στις αρχές του μήνα, προειδοποίησαν ότι ο καιρός θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πού θα πάνε αυτά τα φορτία και ότι μπορεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στην Ασία για παράδειγμα, να καταστήσουν απαραίτητη την εκπλήρωση συμβολαίων με ήδη υπάρχοντες πελάτες. «Ολοι οι εισαγωγείς αντλούν από τις ίδιες πηγές για προμήθειες» προειδοποίησε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στις οδηγίες της για την προσπάθεια της Ε.Ε. να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο- επομένως μεγαλύτερη ροή LNG στην Ευρώπη σημαίνει «εξαιρετικά περιορισμένες αγορές LNG και πολύ υψηλότερες τιμές».

Σύμφωνα με την ΙΕΑ η Ευρώπη μπορεί να βρει περίπου 20 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον στις διεθνείς αγορές, και άλλα 10 δισεκ. ακόμα από τους αγωγούς μέσω Νορβηγίας και Αζερμπαιτζάν, εφόσον και οι δυο αυτές χώρες συμφωνήσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. 

Ακόμα κι έτσι όμως- εκτιμά η ΙΕΑ- και με παράλληλη λήψη μέτρων σημαντικού περιορισμού της κατανάλωσης και γρήγορης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το καλύτερο που θα πετύχει η Ε.Ε. είναι να μειώσει την εξάρτηση της από την Ρωσία κατά ένα τρίτο φέτος, όταν οι Βρυξέλλες ήλπιζαν σε μείωση κατά δυο τρίτα. 

Κάθε λιμάνι και… τερματικός;

Η ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών LNG προς την Ευρώπη θα μπορούσε να διευκολυνθεί με την σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων, σαν αυτό της Γαλλικής Engie με την Cheniere Energy από το Τέξας, διάρκειας 11 ετών. Οπως αναφέρει και σχετικό σημείωμα του Λευκού Οίκου για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η υπόσχεση για παράδοση των 50 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως βασίζεται «στην κατανόηση ότι οι τιμές θα  αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και τη σταθερότητα της προσφοράς και της ζήτησης». 

Και χθες ο Τζο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι σημαίνει επίσης πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εγκρίνει με γρήγορες διαδικασίες την έκδοση αδειών για νέους τερματικούς σταθμούς υποδοχής του LNG για να δείξουν και οι ευρωπαϊκές χώρες ότι θα υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση για το αμερικανικό φυσικό αέριο μέχρι το 2030.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ