Ο “πατέρας” της Γαλάζιας Πατρίδας βλέπει ελληνικό σχέδιο για…

0
56

Ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας” Τζιχάτ Γιαϊτζί υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει έτοιμο ένα σχέδιο τριών σταδίων από το 2017 το οποίο θα της επιτρέψει “να εισβάλει στο Αιγαίο” και ότι οι χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Yeni Şafak, ο Γιαϊτζί αντέτεινε πως “απέναντι σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στον κόσμο”.

Ο Τούρκος ναύαρχος ισχυρίστηκε ότι “η Αθήνα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση”.

Αναφερόμενος στους χάρτες που έδειξε η ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, σχολίασε ότι “η Τουρκία δεν είχε την απαραίτητη αντίδραση στα τετελεσμένα που παρουσίαζε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες. Τώρα, η Τουρκία άρχισε να λέει “έχω δικαίωμα””.

“Οι Έλληνες προσπαθούν να απαντήσουν στη διπλωματική στάση της Τουρκίας. Το θεωρούν σωστό για την παρούσα συγκυρία”, ανέφερε ο Γιαϊτζί σημειώνοντας πως ενώ η Τουρκία προετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Συρία και κρατά μια στάση που αναστατώνει την Ευρώπη όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, “οι Έλληνες θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία. Η παρουσίαση του Αμερικανού προέδρου ως “Μπαϊντενόπουλος” ενθάρρυνε την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία έκανε λόγο για ελληνικό σχέδιο διεύρυνσης των χωρικών της υδάτων σε τρία βήματα, το οποίο “τρέχει” από το 2017. “Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα. Όμως δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω της πίεσης της Τουρκίας. Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το δεύτερο είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ της Κρήτης, των Αντικυθήρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο”, σημειώνει ο Γιαϊτζί.

“Η Ελλάδα θα μας προκαλέσει προβλήματα. Για αυτό πρέπει να πάρουμε μια πολύ ξεκάθαρη στάση από εδώ και στο εξής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε”, πρόσθεσε ο Γιαϊτζί. 

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν το 2020 είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να φτιάξουν τον αντίστοιχο τουρκικό “χάρτη”, εντολή που εκπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

“Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα ως επιστημονική δημοσίευση. Αυτός ο χάρτης πρέπει να δοθεί στους απεσταλμένους μας και να ενημερώσουν για τα δικαιώματα της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ