Ουκρανία: Πώς την έχει περικυκλώσει η Ρωσία

0
78

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προκαλώντας φόβους για επικείμενη εισβολή.

Καθώς είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για αποφυγή του πολέμου, αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί άμεση απειλή για την Ουκρανία.

Αλλά αν γινόταν μια εισβολή, δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα ξεκινούσε. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημεία πίεσης σε τρεις πλευρές της Ουκρανίας, αναφέρει το CNN. Στην Κριμαία στα νότια, στη ρωσική πλευρά των συνόρων των δύο χωρών και στη Λευκορωσία στα βόρεια.

Ανατολική Ουκρανία

Η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στις αποσχισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία βρίσκονται σε σύγκρουση από το 2014.

Η βασική υπόθεση όσων παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που ήδη διαθέτει στην περιοχή, καθιστώντας έτσι την ανατολική Ουκρανία την ευκολότερη θέση από την οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια εισβολή.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν ότι μια μεγάλη βάση στη Γέλνια, στην οποία βρίσκονταν ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα, έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με τον εξοπλισμό προφανώς να έχει μετακινηθεί πολύ πιο κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη δραστηριότητα στις Περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Ουκρανία, έχει εντείνει τις ανησυχίες.

«Βλέπουμε μια μαζική εισροή οχημάτων και προσωπικού στο Κουρσκ», προειδοποίησε στο Twitter ο Konrad Muzyka, ειδικός στην παρακολούθηση στρατιωτικών κινήσεων.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στις τρεις πλευρές της Ουκρανίας.