Αρχική Κόσμος Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι «θολώνει» τα νερά με fake news...

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι «θολώνει» τα νερά με fake news – Μυστικές υπηρεσίες επιμένουν στα σενάρια εισβολής στην Ουκρανία

0
56

Σύμφωνα με τον κ. Νεντ Πράις οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί στα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως στα διεθνή που καλύπτουν τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.


Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Οι Ουκρανοί επιμένουν για συγκέντρωση στρατού

Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση. Ωστόσο, ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων είναι ανεπαρκής για εισβολή πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με έκθεση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το CNNi.
Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερους από 148.000, συμπεριλαμβανομένων των 126.000 ανδρών και γυναικών των χερσαίων δυνάμεων, αναφέρει η έκθεση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των Αμερικανών σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα. Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έκθεσης στο CNNi.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα μεταφέρει ορισμένους από τους στρατιώτες της στα σύνορα πίσω στις βάσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων για τις οποίες είχαν αποσπαστεί. Την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν και είπε ότι η συγκέντρωση στρατιωτών συνεχίζεται, κάνοντας λόγο για «την πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες».

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, σημείωνε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων είναι «πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη». Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε επίσης ότι αναπτύσσει επιπλέον χερσαίες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και ότι αποστέλλει αεροναυτικά μέσα μέσα. Τα μέτρα, ανέφερε η ανακοίνωση, έρχονται ως απάντηση στη «σοβαρή απειλή» των ρωσικών ενεργειών.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε «καμία ουσιαστική απόσυρση [δυνάμεων]» εκ μέρους της Μόσχας, λέγοντας στο ABC: «Δυστυχώς υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει η Ρωσία και αυτού που κάνει. Και αυτό που βλέπουμε δεν είναι ουσιαστική απόσυρση».

«Αντίθετα, συνεχίζουμε να βλέπουμε δυνάμεις, ειδικά δυνάμεις που θα ήταν στην εμπροσθοφυλακή οποιασδήποτε νέας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να συνεχίζουν να βρίσκονται στα σύνορα, να συγκεντρώνονται στα σύνορα», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, 87 ρωσικά τάγματα των τακτικών δυνάμεων βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή γύρω από την Ουκρανία, από 53 που συνήθως εδρεύουν στην περιοχή. Τα τάγματα αυτά είναι σχηματισμοί που αποτελούνται από 800 έως 1.000 Ρώσους στρατιώτες.

Οι αριθμοί αυτοί συμφωνούν με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά απέχουν από το να είναι επαρκείς, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη μίας πλήρους κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης.

«Η ρωσική στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι ανεπαρκής για να φέρει εις πέρας μια επιτυχημένη, μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας» αναφέρεται στην έκθεση.

Εντούτοις, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην «αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης της Ουκρανίας», υιοθετώντας τιμωρητικά μέτρα με επιπτώσεις στην Οικονομία και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και κυβερνοεπιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων.

Δεκάδες ουκρανικοί ιστότοποι που ανήκουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τράπεζες έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, με τις ουκρανικές αρχές να «δείχνουν» τη Ρωσία.

Η έκθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κάνει επίσης λόγο για μια «συγκεκαλυμμένη ρωσική κατοχή της Λευκορωσίας», καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις της στη χώρα, η οποία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Η έκθεση περιγράφει τη Λευκορωσία ως ένα «θέατρο επιχειρήσεων» που η Ρωσία μπορεί «να χρησιμοποιήσει για να κλιμακώσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Ευρώπη».

Αίτημα για το Ντονμπάς

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία απευθύνθηκε επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας να συζητηθεί το ψήφισμα που εξέδωσε το ρωσικό κοινοβούλιο, προτρέποντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς.

Το ψήφισμα του ρωσικού κοινοβουλίου υπονομεύει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι το Κίεβο ζητά να γίνει η συζήτηση αυτή αύριο Πέμπτη.

Σενάρια εισβολής και από την Εσθονία

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας υποστηρίζει ότι «η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας».

Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, είπε ο γενικός διευθυντής της εσθονικής υπηρεσίας, Μικ Μάραν.

«Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι θα απέφευγαν (οι Ρώσοι) τις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, γιατί χρειάζονται πάρα πολλοί στρατιώτες για να ελέγξεις αυτές τις περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει μια σαφής αντίληψη ποια οδό μπορεί να εκμεταλλευτούν τα ρωσικά στρατεύματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάραν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας.

 

Ακολουθήστε το Dikaiologitika News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Dikaiologitika.gr

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ