Νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μετσόλα

0
118

Από τον πρώτο γύρο εξελέγη τελικά ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υποψήφια του ΕΛΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, με 458 ψήφους. 

Θα είναι η νεότερη ηγέτης του σώματος και η τρίτη γυναίκα που θα καταλάβει τη θέση. 

Η 43χρονη Μαλτέζα μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι υπέρμαχος του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά είναι λιγότερο προοδευτική όσον αφορά τις αμβλώσεις. Η κυρίως ρωμαιοκαθολική Μάλτα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης σε καμία περίπτωση. 

Τον Ιούνιο, η Μετσόλα ψήφισε κατά μιας έκθεσης που αναγνώριζε τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τη θέση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, θα χρειαστεί να επιδείξει δεξιότητες πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης, συνεχίζοντας την παράδοση του εκλιπόντος Νταβίντ Σασόλι.

Η νέα Πρόεδρος έκανε αναφορά στην Κύπρο, “την τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ”. Η Μέτσολα είπε ακριβώς: “Δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ολοκληρωμένοι (σ.σ. ως ΕΕ) όσο η Κύπρος είναι ακόμα διαιρεμένη” και υποσχέθηκε ότι η λύση θα είναι μια προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “υπό τον ΟΗΕ”.

Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία αναφέρθηκε στην απώλεια του Νταβίντ Σασόλι κάνοντας λόγο για έναν «πρωταθλητή της Ευρώπης». «Το κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης» τόνισε.

Η ίδια σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο. Το δικό μας είναι ένα ίδρυμα μοναδικό στον κόσμο. Πρέπει να το ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία».

 «Ο Πρόεδρος πρέπει να μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους»

Η Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η Πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».

«Ο Πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», επισήμανε.

«Ας διαβεβαιώσουμε ότι αυτή ΕΕ αντιπροσωπεύει τις ελευθερίες για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί τόσο δυνατά έτσι ώστε να τις εγγυηθούμε στους πολίτες μας», είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της υποψηφιότητάς της.

«Eίμαστε εδώ για να θέσουμε τα δεδομένα για όλους έτσι ώστε οι πολίτες να είναι υπερήφανοι που αποτελούν μέρος της Ευρώπης, όπου οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ανεξάρτητα από πού έρχονται, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν», τόνισε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ