Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ κατά Πούτιν: «Ο δικός σας κόσμος είναι γεμάτος φόβο»

0
42

Ο ιστότοπος Nastayashaya Rossia (Πραγματική Ρωσία) είχε δημιουργηθεί για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και όλους εκείνους του Ρώσους που έφυγαν από την Ρωσία.

Πριν μια εβδομάδα ακριβώς η Γενική Εισαγγελέας της Μόσχας έδωσε εντολή και μπλοκαρίστηκε ο ιστότοπος. Αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολλούς Ρώσους ανάμεσα τους και ο διάσημος χορευτής του μπαλέτου Μιχαήλ Μαρίσνικοφ, ο οποίος ζει στη Δύση.

Τον ιστότοπο είχε ιδρύσει ο διάσημος χορευτής μαζί με τον συγγραφέα Μπορίς Ακούνιν και τον οικονομολόγο Σεργκέι Γκουρίεφ που όλοι ζουν στο εξωτερικό, λίγες ημέρες μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η «Πραγματική Ρωσία» υποστηρίζεται από προσωπικότητες τόσο των γραμμάτων όσο και των τεχνών όπως ο μουσικός Αντρέι Μακάρεβιτς και η συγγραφέας Λουντμίλα Ουλίτσκαγια.

Η επιστολή – φωτιά

Ο Μπαρίσνικοφ μάλιστα έστειλε και μια επιστολή- φαρμάκι στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία του γράφει:

«Κύριε πρόεδρε

Οι αυλικοί Σας από τον φόβο τους έδωσαν εντολή να μπλοκάρουν τον ιστότοπο μας, τον ιστότοπο Nastayashaya Rossia. Κατανοούμε τον φόβο τους. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι έχουμε δίκιο.

Όπως και παλιά, όταν στην παιδική μου ηλικία οι λεπτόπετσοι προκάτοχοί σας, προσπάθησαν να αναθέσουν σε μένα, γιο ενός Ρώσου αξιωματικού στη Λετονία, τον ρόλο του κατακτητή, δεν τα κατάφεραν. Έμαθα τη λετονική γλώσσα και από την ηλικία των 26 ετών, έχοντας απορρίψει για πάντα τους ρόλους που μου είχαν αναθέσει οι δάσκαλοί σας, ζω ως άνθρωπος του ελεύθερου κόσμου εδώ και σχεδόν μισό αιώνα! Και εξακολουθούν να με αποκαλούν Ρώσο. Ρώσο συγγραφέα αποκαλούν και τον φίλο μου Μπορίς Ακούνιν και Ρώσο οικονομολόγο αποκαλούν τον Σεργκέι Γκουρίεφ. Άνθρωποι σαν εμάς έχουν τιμήσει περισσότερο τον ρωσικό κόσμο από όλα τα ανακριβή όπλα υψηλής ακρίβειας που διαθέτετε.

Ο δικός Σας ρωσικός κόσμος, ο κόσμος του φόβου, ο κόσμος που καίει εγχειρίδια της ουκρανικής γλώσσας, δεν έχει μέλλον όσο υπάρχουμε εμείς που έχουμε εμβολιασθεί από παιδιά κατά αυτής της πανούκλας. Ο δικός μας κόσμος έχει μέλλον, παρ’ όλους τους δικούς σας αποκλεισμούς Εμείς ξέρουμε να διατηρήσουμε τις αξίες του δικού μας ρωσικού κόσμου. Όμως ο δικός σας κόσμος αν δεν αφυπνιστεί θα πεθάνει από τους δικούς του φόβους».

Εσείς γνωρίζετε, τι φοβόσαστε. Και σωστά κάνετε. Εσείς ξέρετε ποιο όπλο χτυπάει με ακρίβεια.

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ».

Ο διάσημος χορευτής που αυτομόλησε

Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ γεννήθηκε στη Ρήγα της Λετονίας το 1948 η οποία αποτελούσε Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, από Ρώσους γονείς. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και ο πατέρας του μηχανικός. Όταν ο Μιχαήλ ήταν 12 χρονών η μητέρα του αυτοκτόνησε. Τότε ξεκίνησε τον χορό – στα 12 του – και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα.

Είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ωστόσο ένιωθε ότι το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Έτσι, κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας των μπαλέτων Κίροφ στον Καναδά το 1974, ο Μπαρίσνικοφ αυτομόλησε και δεν γύρισε ποτέ στη χώρα του. Την ίδια χρονιά, ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε η καριέρα του ως χορευτής και ως ηθοποιός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ