‘Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη’

0
42

Σαφές μήνυμα κατά όσων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει “να τα βρει” με την Τουρκία, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών, “Παναθηναϊκή” για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της.

Το θέμα της ομιλίας ήταν “Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών” και ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κίνδυνο γενικευμένης επέκτασης του, τον κίνδυνο ενός νέου και ακόμη χειρότερου ψυχρού πολέμου, αλλά και τον κίνδυνο της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, με τις κοινωνικές συνέπειες που έχει. 

Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός”, τόνισε ο κ. Καραμανλής. 

Αμφισβήτησε επίσης κατά πόσον οι ΗΠΑ θέλουν όντως τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αφού δεν υφίστανται τις συνέπειες του επ ουδενί στον ίδιο βαθμό. Και εκτίμησε ότι είναι η ΕΕ εκείνη που – παρά τις γνωστές αδυναμίες της – θα πρέπει να παρέμβει για την ειρήνευση. Κάρφωσε όμως και τους εταίρους για αναντιστοιχία στη στάση τους, καθώς όπως υπενθύμισε καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αποσιωπούν το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου. 

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και αυτό διότι έχει απέναντι της την Τουρκία, μία χώρα αναθεωρητική. 

Επισήμανε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες προς όφελος της.

Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία

“Είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθούμε με τρόπο σφαιρικό και ολοκληρωμένο την στόχευση και τη στρατηγική της Τουρκίας. Με απλά λόγια να την διαβάσουμε σωστά“, τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: 

“Είναι δραματικά διαφορετικό εάν επρόκειτο για μια χώρα που όπως σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο έχει κάποιες διαφωνίες με ένα γειτονικό κράτος που επιθυμεί να τις λύσει με τους παραδεκτούς τρόπους επίλυσης διαφορών, ή αντίθετα επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το status quo με απώτερο στόχο την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς συμβαίνει το δεύτερο. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θεωρεί ότι ιστορικά, γεωπολιτικά, με βάση το μέγεθος και τον πληθυσμό της δικαιούται ηγετικού ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και επέκεινα. Ρόλου που θα την αναβιβάζει σε πρωταγωνιστή και κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, με συνακόλουθη την σχετική υποβάθμιση της σημασίας και του ρόλου των υπολοίπων και την σταδιακή καθυπόταξη τους στις προτεραιότητες της ίδιας”. 

Ο κ. Καραμανλής σημειωσε επομένως ότι: “Οι παραδοχές αυτές δεν επιτρέπουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων.”

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων.” Υπογράμμισε όμως ότι ” η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά.”