Κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικό τάνκερ με παρέμβαση των ΗΠΑ

0
56

Στην κατάσχεση του φορτίου, ιρανικού πετρελαίου, ενός πλοίου υπό ρωσική σημαία και στην μετάγγισή του σε δεξαμενόπλοια που θα το μεταφέρουν στις ΗΠΑ, θα προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές, μετά από ισχυρές πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και παρά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται το δεξαμενόπλοιο «Pegas», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε στις 19 Απριλίου με απόφαση της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 21 Απριλίου, το δεξαμενόπλοιο αφέθηκε ελεύθερο, αφού από τα έγγραφα του πληρώματος προέκυψε ότι στις 17 Μαρτίου, δηλαδή πριν από τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του σε «Lana» και είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία Transmorflot, που δεν υπόκειται όμως σε κυρώσεις.

Παρέμβαση των ΗΠΑ 

Κατόπιν τούτου, η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, καθώς στις 20 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται ότι το πλοίο βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο του 2021 φόρτωσε 108.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20 Μαΐου, το πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.

Η απάντληση του φορτίου και η μεταφορά του σε άλλο δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων την Τρίτη, παρά το γεγονός δεν υπήρξε γραπτή, διακριτή εντολή της πολιτικής ηγεσίας και παρότι στέλεχη του Λιμενικού επισήμαναν ότι η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαίου σε ένα κλειστό κόλπο, όπως αυτός της Καρύστου, εμπεριέχει «τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους»… 

(Πηγή: ren.tv)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ