Η τουρμπίνα επιστρέφει στη Γερμανία, οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία εξασθενούν

0
44

Ο Καναδάς παραβίασε τις κυρώσεις προς την Ρωσία. Το Βερολίνο αντιμέτωπο με μια απόφαση που θα φέρει ηλεκτροσόκ στις σχέσεις Ε.Ε. και Ουκρανίας.

Ολοταχώς για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Μόσχα οδεύει η Γερμανία, μετά την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης, στη σκιά της ενεργειακής απειλής που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Οτάβα ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στη Γερμανία μια τουρμπίνα της Siemens, βάζοντας τέλος σε μια υπόθεση που απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα και αποκαλύπτει τις μεγάλες αντιφάσεις που προκύπτουν από τις χώρες της Δύσης και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει προς τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη τουρμπίνα θεωρείται απαραίτητη για να επιστρέψει σε φουλ λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία.

Αυτή τη στιγμή, όπως έχει ανακοινώσει η Gazprom λειτουργεί στο 40% των δυνατοτήτων του εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από το γεγονός ότι η τουρμπίνα (είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή) δεν έχει επιστρέψει στη Γερμανία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Ουσιαστικά, ο Καναδάς παραβιάζει τις κυρώσεις που έχει ο ίδιος επιβάλει στη Ρωσία, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα πράξει το ίδιο και η Γερμανία, προκαλώντας ηλεκτροσόκ στην Ε.Ε. και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση Τριντό επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άδεια «χρονικά περιορισμένη και με το δικαίωμα της αναίρεσης», ενώ για να χρυσώσει το χάπι ανακοίνωσε και νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η αποστολή της τουρμπίνας θα «στηρίξει την δυνατότητα της Ευρώπης για πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομική ενέργεια, καθώς προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο».

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το πόσο καιρό θα χρειαστεί για να μεταφερθεί η τουρμπίνα από τον Καναδά στη Γερμανία, την ώρα που ο αγωγός, όπως έχει ανακοινώσει η Gazprom, από αύριο θα λειτουργεί ούτως ή άλλως στο 10% των δυνατοτήτων του για το επόμενο δεκαήμερο.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία επικρατεί μεγάλη ανησυχία, καθώς υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να κόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου και πως, παρά την αποστολή της τουρμπίνας, ο Nord Stream 1 δεν θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα φτάσει η συγκεκριμένη τουρμπίνα στη Ρωσία και την Gazprom, καθώς η Γερμανία θα πρέπει λάβει αποφάσεις που θα προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιτρέψει στην Siemens να μεταφέρει την τουρμπίνα στη Ρωσία, κάτι που θα σημάνει παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση περιορίστηκε στο να χαιρετίσει την απόφαση της Οτάβας, ενώ η Siemens δεν τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις.

Η πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας, πάντως, ήταν άμεση και οργισμένη με την Αλεξάντρα Τσίτζιζ , πρόεδρο του Ουκρανικού Καναδικού Κογκρέσου να δηλώνει, χθες, ότι «ο Καναδάς έθεσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα αποδυναμώσει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Η κοινότητά μας είναι πολύ απογοητευμένη με την απόφαση της κυβέρνησης να υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ