Η Ρωσία κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο και ο Πούτιν δεν σκέφτεται την απόσυρση των στρατευμάτων

0
77

Οι στρεβλωμένες συνέπειες των κυρώσεων σημαίνουν την αύξηση του κόστους καυσίμων και τροφίμων για τον υπόλοιπο κόσμο – και οι φόβοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή αυξάνονται.

Αργά ή γρήγορα, πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία. Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε, που η Δύση ξεκίνησε τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο της. Αντιθέτως, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι επειδή θεωρήθηκαν η καλύτερη επιλογή, αλλά επειδή ήταν καλύτερες από τους άλλους δύο διαθέσιμους τρόπους δράσης για τη Δύση: να μην κάνει τίποτα ή να εμπλακεί στρατιωτικά. Η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων εισήχθη αμέσως μετά την εισβολή, όταν υποτίθεται, ότι η Ουκρανία θα συνθηκολογούσε εντός ημερών. Αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις – αν και ακόμη ημιτελείς – να έχουν σταδιακά ενταθεί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη αποχώρησης της Ρωσίας από την Ουκρανία και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή οι κυρώσεις είχαν το στρεβλό αποτέλεσμα να αυξήσουν το κόστος των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, να ενισχύσουν μαζικά το εμπορικό της ισοζύγιο και να χρηματοδοτήσουν την πολεμική της προσπάθεια. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, ο Πούτιν θα μπορούσε να υπερηφανεύεται για πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 96 δις δολαρίων – περισσότερο από το τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Όταν η ΕΕ ανακοίνωσε τη μερική απαγόρευση της στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – εδώ και μερικές μέρες – το κόστος του αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές αυξήθηκε, παρέχοντας στο Κρεμλίνο άλλο ένα απροσδόκητο οικονομικό κέρδος. Η Ρωσία δεν δυσκολεύεται να βρει εναλλακτικές αγορές για την ενέργειά της, με τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Κίνα να αυξάνονται τον Απρίλιο περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι κυρώσεις είναι ανώδυνες για τη Ρωσία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά, ότι η οικονομία της  θα συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος καθώς οι εισαγωγές από τη Δύση θα καταρρεύσουν. Η Ρωσία έχει αποθέματα αγαθών απαραίτητα για τη διατήρηση της οικονομίας της, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα εξαντληθούν.

Όμως η Ευρώπη απογαλακτίζεται από την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μόνο σταδιακά και έτσι αποφεύχθηκε μια άμεση οικονομική κρίση για τον Πούτιν. Το ρούβλι – χάρη στους ελέγχους κεφαλαίων και ένα υγιές εμπορικό πλεόνασμα – είναι ισχυρό και το Κρεμλίνο έχει τον απαραίτητο χρόνο να βρει εναλλακτικές πηγές ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από χώρες που είναι πρόθυμες να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Όταν οι παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες συναντήθηκαν στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, το δημόσιο μήνυμα ήταν η καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας και η ανανέωση της δέσμευσης να σταθούν σταθερά πίσω από την Ουκρανία. Όμως, ιδιωτικά, υπήρχε ανησυχία για το οικονομικό κόστος ενός παρατεταμένου πολέμου. Αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως δικαιολογημένες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε πρόσθετη ώθηση στις ήδη ισχυρές (προς τα πάνω) πιέσεις στις τιμές. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται στο 9% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών – οι τιμές της βενζίνης έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό και το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 700 – 800 λίρες ετησίως τον Οκτώβριο. Το τελευταίο πακέτο στήριξης του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής ήταν το τρίτο μέσα σε τέσσερις μήνες – και θα υπάρξουν περισσότερα αργότερα μέσα στο έτος.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου, οι δυτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν μια περίοδο αργής ή αρνητικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού – μια επιστροφή στον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970. Οι κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας – πιστεύουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στον σχεδόν διψήφιο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα – και περισσότερα – καθώς οι πιο πολλές από αυτές εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο από ότι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες του κόσμου είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους. Για ορισμένες από αυτές το ζήτημα δεν είναι ο στασιμοπληθωρισμός, αλλά η πείνα, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού των εξαγωγών σιταριού από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ , εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων: «Αυτή τη στιγμή, τα σιλό σιτηρών της Ουκρανίας είναι γεμάτα. Συγχρόνως, 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βαδίζουν προς την πείνα».

Σε κάθε πολυμερή οργανισμό – το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τα Ηνωμένα Έθνη – αυξάνονται οι φόβοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η θέση είναι απλή: εκτός και εάν τα αναπτυσσόμενα κράτη είναι τα ίδια εξαγωγείς ενέργειας, αντιμετωπίζουν μια τριπλή σύγκρουση στην οποία οι κρίσεις καυσίμων και τροφίμων πυροδοτούν οικονομικές κρίσεις. Αντιμέτωπες με την επιλογή να ταΐσουν τους πληθυσμούς τους ή να πληρώσουν τους διεθνείς πιστωτές τους, οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν το πρώτο. Η Σρι Λάνκα ήταν η πρώτη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή που χρεοκόπησε, αλλά είναι απίθανο να είναι η τελευταία. Ο κόσμος φαίνεται πιο κοντά σε μια πλήρη κρίση χρέους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1990.

Ο Πούτιν δικαίως καταδικάστηκε για χρήση των τροφίμων ως όπλων, αλλά η προθυμία του να το κάνει δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Από την αρχή, ο Ρώσος πρόεδρος παίζει ένα παιχνίδι διάρκειας, περιμένοντας τον κατακερματισμό του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι ο ουδός της Ρωσίας για οικονομικό πόνο είναι υψηλότερος από αυτόν της Δύσης, και μάλλον έχει δίκιο σε αυτό.

Εάν χρειάζονταν αποδείξεις, ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, τότε η απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένα πυραυλικά συστήματα, τις παρέχει. Η ελπίδα είναι ότι η σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία από τις ΗΠΑ θα επιτύχει αυτό που οι ενεργειακές απαγορεύσεις και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής: να αναγκάσει τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Η πλήρης ήττα του στο πεδίο της μάχης είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος αν και, όπως έχουν τα πράγματα, αυτό δεν φαίνεται και τόσο πιθανό. Υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια. Το ένα είναι ότι ο οικονομικός αποκλεισμός τελικά λειτουργεί, με τις ολοένα σκληρότερες κυρώσεις να αναγκάζουν τη Ρωσία να υποχωρήσει. Ένα άλλο είναι μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Ο Πούτιν δεν πρόκειται να παραδοθεί άνευ όρων και η πιθανότητα σοβαρών παράπλευρων ζημιών από τον οικονομικό πόλεμο είναι προφανής: πτώση του βιοτικού επιπέδου στις ανεπτυγμένες χώρες, πείνα, ταραχές για τρόφιμα και κρίση χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι αγριότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα σημαίνουν, ότι ο συμβιβασμός με το Κρεμλίνο είναι επί του παρόντος δύσκολο να καταποθεί, αλλά η οικονομική πραγματικότητα υποδηλώνει μόνο ένα πράγμα: αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί μια συμφωνία.

Πηγή: The Guardian 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ