Η ”ΜΟΕ” αποδέχθηκε την απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας

0
88

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/05 22:18

sinodos skopion

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαϊου 2022 η Ιερά Σύνοδος της λέγομενης “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας” υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου στα Σκόπια.

Η Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την πρόσκληση του Πατριαρχείου Σερβίας για εκκλησιαστική κοινωνία, μια ημέρα πριν από το κοινό συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστεί για την αναγνώριση του κανονικού καθεστώτος.

Στην ίδια επιστολή η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, αποδέχθηκε την πρόσκληση να συλλειτουργήσει στο Φανάρι κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Ο Εκπρόσωπος της “Μακεδονικής Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας” Επίσκοπος Ντέμπαρ Τιμόθεος, μετά το πέρας της συνεδρίας μιλώντας στα ΜΜΕ ανέφερε ότι “μέσα από αυτές τις αποφάσεις εδραιώνεται η ενότητα όχι μόνο με την Σερβική Εκκλησία αλλά και με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίας”.

Ακόμη, ο κ. Τιμόθεος πρόσθεσε ότι “αυτό είναι ένα βήμα προς την αναμενόμενη τελική επίλυση του επιθυμητού στόχου που είναι η Αυτοκεφαλία”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Επίσκοπος Τιμόθεος τόνισε ότι “μέχρι το τέλος του μήνα αναμένουμε όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να αποδεχθούν την κανονική ενότητα της ΜΟΚ-ΟΑ και να υπογραφεί ο Τόμος από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τον Πατριάρχη Σερβίας.”

Σε άλλο σημείο ο Επίσκοπος Τιμόθεος σημείωσε ότι η Εκκλησία της Σερβίας είναι εκείνη που πρέπει να προτείνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την έγκριση για χορήγηση Αυτοκεφαλίας, και στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκδώσει Τόμο.

“Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Εκκλησίας της Σερβίας για αυτονομία από το 1959 δεν είναι ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά ένα βήμα προς την εκχώρησει της Αυτοκεφαλίας” – πρόσθεσε κλείνοντας ο Επίσκοπος Ντέμπαρ.

Εμφανίσεις: 38142

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ