Επιχείρηση «Αιγαίο»: Τα τρία βήματα της Άγκυρας – Στο φως τα σενάρια ναυτικού αποκλεισμού των νησιών

0
1255

Μια στον… αφρό και … μία στον πάτο βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι Ελληνουρκικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, οι προκλητικές δηλώσεις Μπαχτσελί, δύσκολα γίνεται να αγνοηθούν. 

Αυτή τη φορά έφτασε στο σημείο να ζητήσει να κηρύξει η Τουρκία από… μόνη της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τους χάρτες της να τους καταθέσει και στον ΟΗΕ.

Ο Μπαχτσελί απαρίθμησε και τις προτάσεις του κόμματός του για το «Αιγαίο». Οι προτάσεις του προς την κυβέρνηση για την μονομερή κήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία κατατέθηκαν… δημοσίως, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης, 13 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων ο ακροδεξιός πολιτικός μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX.

Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελίν, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημκερίδας Αksam ο Μπαχτσελί μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε: «Ας μην δοκιμάσει κανείς την υπομονή μας, αλλιώς όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη θα δουν ότι η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ το τίμημα στο παρελθόν

«Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης, δεν έχει χρόνο να χάσει». «Δεν έχουμε γη να δώσουμε, επαρχία να εγκαταλείψουμε, σύνορα να χαράξουμε, κράτος να χωρίσουμε».

«Σιγοντάρουν» τα Τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν «ξεφύγει» από την πραγματικότητα καθώς … φτιάχνουν σενάρια για τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν και μιλούν για … ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών, σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα.

Όπως είπε ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Εφές 2022, έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

«Ο πρόεδρος είπε στην Ελλάδα “σταμάτα τη στρατιωτικοποίηση, δεν κάνω πλάκα”. Αυτή η δήλωση έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης, αλλά εσείς λέτε πως είναι το σήμα της έναρξης μιας διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον καθηγητή του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εράι Γκιουτσουλέρ.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή αφορά «στην απομόνωση των νησιών, τον αποκλεισμό τους». «Μπορείτε να εμποδίσετε τις εισόδους και τις εξόδους των νησιών. Δηλαδή αν η Τουρκία πει ότι αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να τα αποκλείσει και να πει πως θα τερματιστεί ο αποκλεισμός όταν θα φύγουν τα όπλα. Δηλαδή δεν τους επιτρέπει να να προμηθευτούν αγαθά από την υπόλοιπη χώρα», υπογράμμισε.

Πανέτοιμα τα γαλανόλευκα κομάντα

Η τελευταία μεγάλη πολυεθνική άσκηση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων «Trojan Footprint» στην οποία έλαβε μέρος η ΔΕΠ με προσωπικό από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και επίλεκτοι κομάντος μεταξύ άλλων από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Γαλλία ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες SOF όχι απλά έχουν ανέβει επίπεδο αλλά πλέον συγκρίνονται με κορυφαίες Μονάδες του ΝΑΤΟ. Ήταν η κορυφαία άσκηση Special Forces της Συμμαχίας στην Ευρώπη η οποία κατέδειξε ότι οι Ελληνικές Μονάδες διαθέτουν Στελέχη άριστα εκπαιδευμένα που λειτουργούν στα όρια και ίσως ακόμη παραπέρα ενώ πλέον και τα μέσα που χρησιμοποιούν τους δίνουν τη δυνατότητα να αναλάβουν κάθε είδους αποστολή

Η Χερσαία Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group) υπό τον Ελληνικό έλεγχο όπου το κύριο βάρος σήκωσε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών διοργάνωσε και εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία μια σειρά από τα πλέον σύνθετα σενάρια υψηλής δυσκολίας. Αποστολές οι οποίες σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων θα έφεραν συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό και θα έδιναν σημαντικό πλεονέκτημα στις τακτικές δυνάμεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο Διοικητής του US 10th Special Forces Group στο τέλος της άσκησης στάθηκε στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων κομάντος ενώ πλέον οι κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα να συνεκπαιδευτούν με τις Ελληνικές Special Operations Forces. Άλλωστε μόλις πριν από λίγους μήνες το ΕΤΑ αξιολογήθηκε με άριστα από το ΝΑΤΟ Special Operations Headquarters και την ειδική ομάδα που βρέθηκε από το Mons του Βελγίου στην Ελλάδα προκειμένου να περάσει από «μικροσκόπιο» την κορυφαία Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Όσο η Τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται με τους γείτονες να αμφισβητούν πλέον ευθέως την Ελληνική Κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τόσο οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των νησιών μας ανεβάζουν τον βαθμό ετοιμότητας και εμφανίζονται πανέτοιμες να αναλάβουν κάθε αποστολή στην πρώτη γραμμή αποτροπής. Και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε ενδεχόμενο σενάριο ακόμα και στον τελευταίο απομακρυσμένο Ελληνικό βράχο του Αρχιπελάγους.

Άμεση και καίρια αντίδραση με ταχύτητα και πρόκληση καταστροφικών πληγμάτων ακόμα και με επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου θα είναι η απάντηση των Ελλήνων SOF σε οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβήτησης χερσαίου εδάφους. Υψηλές ετοιμότητες για γρήγορη μετάβαση οπουδήποτε χρειαστεί ακόμα και προληπτικά αποτελούν μια δεδομένη το τελευταίο διάστημα κατάσταση για τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ στην πρώτη γραμμή αποτροπής ανάλογη είναι η επιφυλακή και των Αμφίβιων Καταδρομέων. Η ενίσχυση άλλωστε της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με σύγχρονο οπλισμό και μέσα έχει αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων κομάντος. Ο καταδρομέας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δίνει μεγάλη έμφαση στον Ειδικό Πόλεμο και έχει φροντίσει να παρέχονται όλα όσα χρειάζονται οι Μονάδες της ΔΕΠ προκειμένου να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την άμυνα της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ