Επικήρυξαν τους δράστες της περιβαλλοντικής καταστροφής στον ποταμό Όντερ

0
47

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εκτιμά πως στο ποτάμι έριξαν μεγάλη ποσότητα χημικών αποβλήτων • Φόβοι ότι η ρύπανση μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι τη Βαλτική.

Με χιλιάδες νεκρά ψάρια να επιπλέουν στον ποταμό Όντερ –που διαρρέει τη Γερμανία και την Πολωνία– η Βαρσοβία προσφέρει υψηλή ανταμοιβή (της τάξης των 210.000 ευρώ) σε όποιον δώσει στις αρχές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των άγνωστων δραστών δράστη αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής.

«Θέλουμε να βρούμε τους ενόχους και να τιμωρήσουμε τους δράστες του περιβαλλοντικού εγκλήματος που πιθανώς διακυβεύεται εδώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως μια τεράστια ποσότητα χημικών αποβλήτων πετάχτηκε στο ποτάμι. «Tεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανόν απορρίφθηκαν μέσα στον ποταμό, με πλήρη γνώση του κινδύνου και των συνεπειών», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Αναζητείται η αιτία

Πολιτικοί και οικολόγοι μιλούν ξεκάθαρα για περιβαλλοντική καταστροφή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία που οδήγησε αρκετούς τόνους ψαριών στον θάνατο. Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού και νεκρών ψαριών βρίσκονται σε εξέλιξη, με το μόνο που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής είναι υψηλή ποσότητα αλατιού, αν και εκφράζονται φόβοι ότι το ποτάμι έχει μολυνθεί με υδράργυρο.

Ο θάνατός των ψαριών είναι «ασυνήθιστος», σύμφωνα με τον Άξελ Φόγκελ, υπουργό Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, που επισήμανε ότι αναμφίβολα έχουν ήδη χαθεί «τόνοι» ψαριών.

Όπως εξήγησε, ο θάνατος ψαριών συχνά προκαλείται από την ανισορροπία των επιπέδων του οξυγόνου όταν η στάθμη του νερού είναι πολύ χαμηλή. «Όμως εδώ και μέρες έχουμε επισημάνει μια αύξηση του επιπέδου του οξυγόνου, κάτι που δείχνει πως μια ξένη ουσία έχει εισαχθεί στο νερό και προκάλεσε όλο αυτό», τόνισε.

Ανησυχία για πιθανή εξάπλωση

Έντονος είναι ο προβληματισμός για το πού περαιτέρω θα εξαπλωθεί η ρύπανση, καθώς ο ποταμός Όντερ φτάνει μέχρι τη Βαλτική. Ήδη, εκφράζονται φόβοι πως μέσα στις επόμενες ώρες ενδέχεται να επηρεαστεί η λιμνοθάλασσα του Στσέτσιν (ή Στετίνο), με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να απέχουν από το ψάρεμα και τη λήψη νερού από τον ποταμό, ανεξαρτήτως χρήσης. Ανάλογες συστάσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Πολωνίας και της Γερμανίας.

AP PHOTO

Προς το παρόν, εκατοντάδες άνθρωποι επιδίδονται ήδη στην περισυλλογή νεκρών ψαριών κατά μήκος του ποταμού, φορώντας μεταξύ άλλων, λαστιχένιες μπότες και γάντια, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς τους από πιθανή ρύπανση. 

Στο στόχαστρο η πολωνική κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς φέρεται να υπάρχουν πληροφορίες από τα τέλη Ιουλίου ότι νεκρά ψάρια επέπλεαν στον ποταμό Όντερ. Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι υποστήριξε πως ο ίδιος έλαβε γνώση του γεγονότος μόλις στις 10 Αυγούστου και στη συνέχεια προέβη στην καρατόμηση του επικεφαλής της Αρχής Υδάτων και της Περιβαλλοντικής Αρχής, με το σκεπτικό ότι αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση. 

H υπόθεση έχει ανατεθεί στην Eισαγγελία, ενώ η αγανάκτηση αυξάνεται στη χώρα. Η αντιπολίτευση, οι τοπικές αρχές και οικολογικές οργανώσεις απαίτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «η κλίμακα της ρύπανσης είναι πολύ μεγάλη, αρκετά μεγάλη για να πούμε ότι ο Όντερ θα χρειαστεί χρόνια ολόκληρα για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση».

Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές της Γερμανίας επέκριναν ανοιχτά τη Βαρσοβία για μη έγκαιρη παροχή πληροφοριών και για μη συμμόρφωση με τη συνήθη αλυσίδα αναφοράς για τέτοια γεγονότα. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Στέφι Λέμκε, απαίτησε να διεξαχθεί εξαντλητική έρευνα για να προσδιοριστούν οι αιτίες αυτής της «περιβαλλοντικής καταστροφής».

→ Ο Όντερ εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται σχετικά καθαρός ποταμός και φιλοξενεί γύρω στα 40 είδη ψαριών. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ