ΕΕ: Το πετρελαϊκό εμπάργκο «σκοντάφτει» σε νέο μπλόκο της Ουγγαρίας λόγω Πατριάρχη Κύριλλου

0
51

Η Ουγγαρία εμπόδισε την υιοθέτηση του εμπάργκο πετρελαίου και των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ώστε να επιτύχει την αφαίρεση του ονόματος του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, από τη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν πολλές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Πατριάρχης Μόσχας θεωρείται «επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» και «έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η πρόταση για τις κυρώσεις που υποβλήθηκε στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι ηγέτες των «27», που συνεδρίασαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε συμφωνία να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά περίπου 90% μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το εμπάργκο είναι το εμβληματικό μέτρο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που προβλέπει την επέκταση της μαύρης λίστας της ΕΕ σε περίπου 60 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Κύριλλου, και τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας.

Απαιτείται ομοφωνία για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Βίκτορ Όρμπαν, συναίνεσε στο πακέτο αφότου η Ουγγαρία εξαιρέθηκε από το πετρελαϊακό εμπάργκο που θα ισχύει μόνο για τις παραδόσεις διά θαλάσσης.

Το πακέτο των κυρώσεων επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων πριν από τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ για την έναρξη ισχύος του.

Διεξάγονται διαβουλεύσεις με τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας, δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ