Διάγγελμα Μπάιντεν για την Ουκρανία: Θέλουμε διπλωματική λύση, παραμένει πιθανή η ρωσική εισβολή

0
55

Έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στην Ουκρανία έδωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας ωστόσο τη Ρωσία με αυστηρές κυρώσεις.

Σε μία ακόμα ημέρα ραγδαίων εξελίξεων γύρω από το ζήτημα και έπειτα από διαδοχικές διπλωματικές επαφές σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εύρεση λύσης μέσω διπλωματικών μέσων στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

«Η Ρωσία είπε σήμερα πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλώνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικονομικό τίμημα εάν πραγματοποιήσει μία εισβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία με τη Ρωσία, είμαστε όμως έτοιμοι και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια επίθεση, που είναι ακόμα πιθανή. Υπάρχει ακόμη χώρος για αποκλιμάκωση και για διπλωματία. Πρέπει να δώσουμε κάθε ευκαιρία στη διπλωματία», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Για αυτό ζητώ από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, για να φύγουν με ασφάλεια».

«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και χωρίς λογική. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της και δεν πιστεύω ότι επιθυμεί κανείς έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και αποχώρησε.

Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο ώρες πριν από το διάγγελμα του προέδρου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν επρόκειτο να ανακοινώσει κάποια νέα πολιτική σχετικά με την κρίση της Ουκρανίας.

Η ίδια είχε υπογραμμίσει πως ο πρόεδρος στο διάγγελμά του θα αναφερθεί στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, στις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ και σε εκείνες που έχουν προετοιμάσει για το μέλλον. Επίσης, σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, το διάγγελμα Μπάιντεν έχει ως στόχο να ενημερώσει σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κρίση της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι διευκρινίσεις της Τζεν Ψάκι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, σε επικοινωνία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ρώσος διπλωμάτης στον ΟΗΕ συνιστά στη Δύση να βρει «έναν καλό γιατρό, ειδικό στην παράνοια»

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, συνέστησε σήμερα στη Δύση να βρει «έναν καλό γιατρό, ειδικό στην παράνοια», απορρίπτοντας εκ νέου κάθε ισχυρισμό ότι η Ρωσία απειλεί οποιονδήποτε με τον στρατό της.

Όταν ρωτήθηκε από Μέσα Ενημέρωσης, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υεμένη, σχετικά με τις ανησυχίες της Δύσης που εξακολουθούν να εκφράζονται για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο διπλωμάτης δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουν ανάγκη από έναν καλό γιατρό, τους συνιστώ» να βρουν έναν «ειδικό σε αυτές τις περιπτώσεις παράνοιας».

«Τα στρατεύματά μας βρίσκονται στο έδαφός μας» και «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», επέμεινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν γνωρίζω τους αριθμούς, καθώς υπάρχουν πολλές εικασίες ως προς το θέμα αυτό», δήλωσε επίσης σε σχέση με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Για την έναρξη μιας μερικής αποχώρησης, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν είχε περισσότερα στοιχεία.

«Νομίζω ότι η εκπαίδευση με τη Λευκορωσία θα τελειώσει σε μια εβδομάδα. Για τα υπόλοιπα, δεν ξέρω», πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την απόσυρση στρατευμάτων -Η Δύση ζητά αποδείξεις

Οι διαβεβαιώσεις για αποχώρηση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα έφεραν κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, τα πρώτα εδώ και αρκετές ημέρες, ωστόσο η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη συνεχίζουν να εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους, ζητώντας αποδείξεις για την εγκυρότητα της ανακοίνωσης περί απομάκρυνσης των στρατευμάτων.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης αλλά και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν επανειλημμένα να τονίζουν πως δεν έχουν δει αποδείξεις για μια τέτοια απόσυρση από τα ουκρανικά εδάφη, παρά τις διαβεβαιώσεις στις οποίες προχώρησε η Μόσχα. Ωστόσο, την είδηση της απομάκρυνσης των στρατευμάτων -διατηρώντας επιφυλάξεις για την εγκυρότητά της- χαρακτήρισαν ως καλοδεχούμενη διάφοροι αξιωματούχοι, αλλά και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βλ. Πούτιν μερικές ώρες νωρίτερα. Επίσης, τα σημάδια αυτής της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης έφεραν άνοδο στους δείκτες των χρηματιστηρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα λόγια είναι καλά. Αναμένουμε τις πράξεις. Εάν οι πράξεις γίνουν, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο» σημείωσε σχετικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε κάνει λόγο για «αντιφατικά μηνύματα» από τη ρωσική πλευρά και είχε δηλώσει επίσης πως, παρόλο που φαίνεται να υπάρχει ένα διπλωματικό άνοιγμα, η πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής εξακολουθεί να είναι υπαρκτή.

Η Ρωσία «δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη», αλλά θέλει εγγυήσεις

Έπειτα από τη συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Γερμανός καγκελάριος στο Κρεμλίνο, ο Βλ. Πούτιν έστειλε το μήνυμα πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για διάφορα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ενώ τόνισε πως η χώρα του «δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη», αλλά περιμένει εγγυήσεις μέσω εποικοδομητικών απαντήσεων στις προτάσεις που έχει θέσει.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου Πούτιν-Σολτς στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα του προέδρου Μπάιντεν, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβησαν σε δηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως σε συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την ανάγκη και τη δέσμευση των ΗΠΑ για εύρεση διπλωματικής λύσης. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία. Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του στρατηγού Μαρκ Μάιλι, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε πως μίλησε με πηγές και αξιωματούχους στην Ουκρανία για να επιβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ