Αναμνηστική δόση: Θεαματική μείωση στον κίνδυνο θανάτου από Όμικρον και BA.2

0
58

Τα άτομα 50 ετών και άνω που έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 είναι 95% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά -ίσως και περισσότερο- έναντι της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, γνωστής ως BA.2.

Για την Όμικρον

Έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση του αρχικού εμβολιασμού, η μείωση του κινδύνου θανάτου από Όμικρον (ΒΑ.1) εκτιμάται στο 60% για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Το ποσοστό όμως αυξάνεται στο 95% δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση.

Όσον αφορά την προστασία έναντι της νοσηλείας, τα δεδομένα της UKSHA δείχνουν αποτελεσματικότητα 90% για την αναμνηστική δόση της Pfizer, ποσοστό που πέφτει στο 75% δέκα με 14 εβδομάδες μετά τη χορήγησή της.

Στην περίπτωση της αναμνηστικής δόσης της Moderna, η προστασία έναντι νοσηλείας υπολογίζεται στο 90-95% για διάστημα έως και εννέα εβδομάδων.

«Οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες: το εμβόλιο βοηθά στην προστασία όλων μας από τις επιπτώσεις της Covid-19 και η αναμνηστική δόση προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της νοσηλείας και του θανάτου στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας» δήλωσε η δρ Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής εμβολιασμών στην UKHSA.

Για την BΑ.2

Ακόμα, η βρετανική υπηρεσία παρουσίασε προκαταρκτική ανάλυση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της BA.2, η οποία έχει επικρατήσει στη Δανία και εξαπλώνεται στη Βρετανία. Τα δεδομένα δείχνουν παραπλήσια επίπεδα προστασίας.

Έπειτα από δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα  έναντι της συμπτωματικής νόσου ήταν 9% για την BA.1 και 13% για την BA.2, ανέφερε η UKHSA.

«Αυτό αυξήθηκε στο 63% για την BA.1 και στο 70% για την BA.2 δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ