Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία – Σουηδία: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

0
80

Νέος «πονοκέφαλος» προσεχώς για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος μετά την εισβολή στην Ουκρανία η οποία έχει παραταθεί εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός, Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται για το… μεγάλο βήμα, την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Η εισβολή στην Ουκρανία «έσπρωξε» τους Φινλανδούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ασφαλέστεροι υπό την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ παρά να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη Ρωσία. Πριν από τον πόλεμο, μόνο το 20% των Φινλανδών υποστήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τον Μάιο, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 76%.

Οι Φινλανδοί έχουν, επίσης, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απροσδόκητα θλιβερές επιδόσεις του ρωσικού στρατού και οι οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία δείχνουν ότι δεν αποτελεί πλέον την απειλή που αποτελούσε κάποτε, δήλωσε ο Τόβερι.

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η Συμμαχία θα εξετάσει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου των αιτήσεών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στο γεγονός που άλλαξε την ουδετερότητα των δύο χωρών, τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να βγει νικήτρια από τη σύγκρουση αυτή.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

H Δύση μπορεί να φοβόταν μία άκρως επιθετική ρητορική από την πλευρά του Πούτιν στην πρόθεση Φινλανδίας και Ρωσίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, παρά την έντονη ενόχληση που υπάρχει καθώς η Ρωσία βλέπει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να τους απομονώσουν,  η Μόσχα μειώνει τις απειλές της για αντίποινα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο Πούτιν είπε στον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο ότι η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι «λανθασμένη» και θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις – αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες απειλές, σύμφωνα με το κείμενο του Κρεμλίνου.

Με ανοιχτό το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και τις σοβαρές απώλειες σε στρατιώτες και αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται απίθανο να ανοίξει αυτή την ώρα και άλλο μέτωπο με τις δύο υπό ένταξη χώρες.

Στο δρόμο που χάραξε η Φινλανδία και η Σουδία

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία εγκαταλείπει την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο βέβαια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμβάλλοντας παράλληλα στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

«Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει Σουηδία και Φινλανδία»

Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα προβάλει εμπόδια η Τουρκία στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν και επισήμως το σχετικό αίτημα.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Οι τρεις όροι της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες, πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ