Wall: Το χειρότερο εβδομαδιαίο σερί της 90ετίας για τον Dow

0
81

Με μεικτά πρόσημα και μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με τη θετική αντίδραση της αμερικανικής αγοράς, για να ακολουθήσει “βουτιά” που έφερε τον S&P 500 σε bear market, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά το -20% από το ιστορικό υψηλό του στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Εντέλει, ο S&P 500 έκλεισε με οριακά κέρδη (όπως και ο Dow), με τον ευρύτερο δείκτη να παραμένει σε απόσταση αναπνοής ωστόσο από τη bear market. Το όριο για την bear market ήταν η διολίσθηση κάτω από τις 3.837,25 μονάδες. Ο Nasdaq παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο κάλυψε πολύ μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών του.

Αυτή ήταν η όγδοη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες για τον Dow, σημειώνοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Απρίλιο του 1932, σύμφωνα με τη FactSet.

S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την έβδομη σερί εβδομάδα με απώλειες, οι οποίες και αποτυπώνουν την έντονη ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να τιθασευθεί το ράλι του πληθωρισμού από τη Federal Reserve χωρίς να εκτροχιαστεί η οικονομική ανάκαμψη. Αυτό ήταν το χειρότερο σερί για τους δύο δείκτες από τον Μάρτιο του 2001.

Η παρατεταμένη πτώση της αμερικανικής αγοράς υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. To rotation εντός της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ δείχνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν αυξημένες πιθανότητες ύφεσης σε σύγκριση με την ισχύ των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων.

Η αρχική θετική αντίδραση της Wall σήμερα άντλησε ώθηση από την ισχυρή συνεδρίαση στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια της. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το επιτόκιο στα πενταετή δάνεια κατά 15 μονάδες βάσης, στο 4,45% από 4,6%, σε μία κίνηση για την τόνωση της ανάπτυξης. 

“Ενώ η υπόλοιπη υφήλιος σκέφτεται να αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Κίνα μειώνει τα επιτόκια προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία”, σημείωσε σε συνέντευξή του ο JJ Kinahan, αναλυτής της διαδικτυακής χρηματιστηριακής εταιρείας tastytrade Inc. “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι”, αφού οι αμερικανικές εταιρείες που επωφελούνται από τη ζήτηση στην Κίνα μπορεί να πληγούν από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέονται με τα lockdown στη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ράλι στην έναρξη της συνεδρίασης έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να αρχίσουν να πουλούν μετοχές εν μέσω “αυξανόμενης αβεβαιότητας και ανησυχίας” σχετικά με την πορεία της οικονομίας, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Wayne Wicker, επικεφαλής επενδύσεων στην MissionSquare Retirement. “Η ψυχολογία των επενδυτών οδήγησε το sell off”, τόνισε ο Wicker.

“Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ασταθής”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της City Index και της Forex.com.

“Πληθωρισμός. Αύξηση επιτοκίων. Χαμηλή οικονομική ανάπτυξη. Στασιμοπληθωρισμός. Ύφεση. Το πιο σημαντικό: η Fed δεν είναι εκεί για να παρέχει μαξιλάρι, όπως παλαιότερα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά εξηγώντας τη μεταβλητότητας της αγοράς.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 6,9 μονάδες βάσης στο 2,785%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Απριλίου. Στην εβδομάδα, το 10ετές διολίσθησε κατά 14,7 μ.β., ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει χάσει συνολικά 33,9 μ.β. στη μεγαλύτερη πτώση κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα που ολοκληρώθηκε που στις 3 Απριλίου 2020.

Το δολάριο κέρδισε 0,4% την Παρασκευή σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar, ωστόσο στην εβδομάδα διολίσθησε κατά 1,4%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 0,03% στις 31.261,90 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτανε να χάνει έως και 617 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε στο +0,01% στις 3.901,36 μονάδες, με τις απώλειές του κατά τη συνεδρίαση να αγγίζουν το -1,85%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζοντας όμως τις ζημιές του  (από τα επίπεδα κοντά στο -3%) στο -0,3% και στις 11.354,62 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,9%, ο S&P 500 έχασε 3% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 3,8%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν η Cisco με άνοδο 2,92%, και οι Salesforce (+2,6%) και McDonald’s (+2,14%). Tις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Boeing (-5,07%) και Caterpillar (-4,32%).

Η μετοχή της Ross Stores βυθίστηκε κατά 22,47% αφού η εταιρεία λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου και περιόρισε τις προοπτικές της, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και την αύξηση κόστους σε μεταφορές και μισθούς.  

Απώλειες 14,07% για την Deere & Co., παρόλο που η εταιρεία κατασκευής γεωργικών, κατασκευαστικών και δασικών μηχανημάτων ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη και έσοδα για το β’ τρίμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ