Χ.Α+Markets(184): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (11.8.2022)

0
62

****

ΛΑΜΔΑ: Τώρα μπαίνει για τα καλά στις σωστές ράγες…


****

ΕΚΤΕΡ – ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΥΛΑΓΑΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ 

Και +40% πλέον…

****

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ

 • ΣΤΡΩΝΟΥΝ τα ΝΕΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

COCA COLA: Ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα αποτελέσματα που δημοσίευσε. Τα έσοδα ανήλθαν στα 4,2 δισ. ευρώ από 3,24 δισ. ευρώ στο εξάμηνο αυξημένα κατά 19,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 152,9 εκατ. ευρώ από 233,1 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένη βάση. Σε συγκρίσιμη βάση ανήλθαν στα 316,9 εκατ. ευρώ από 235,6 εκατ. ευρώ.

 • Η διοίκηση επανέφερε την εκτίμηση για το 2022 και αναμένει συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 740 και 820 εκατ. ευρώ, ενώ έδωσε και αναλυτική ενημέρωση για τις δραστηριότητες σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα δίνουν άνοδο περίπου 3% με τη μετοχή να είναι πάνω από τα 24 ευρώ και την αποτίμηση πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Το “ολυμπιακό” ρεκόρ και ο κρυμμένος θησαυρός μίας εξάδας

 • Η  διορθωτική πορεία των τιμών, που έχει ξεκινήσει στα μέταλλα και τα δομικά υλικά  έχει επιφέρει την άμεση αναζωπύρωση της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας. Όχι βέβαια πως κόπασε και ποτέ. Τα  αντανακλαστικά ανάκαμψης στα ακίνητα δείχνουν τόσο ισχυρά, που ακόμα και σε εκείνες τις εβδομάδες που το κόστος κατασκευής χτύπαγε στο κόκκινο οι αγοραστές συνέχισαν να επενδύουν ρίχνοντας λεφτά σε νέες οικοδομές και ανακατασκευές επαγγελματικών ακινήτων.

Παράλληλα εδώ και καιρό η  επενδυτική δραστηριότητα στο real estate μόνο σημάδια στασιμότητας δε δείχνει. Εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ΑΕΕΑΠ,  private equity funds, family offices και άλλες ελληνικές ή πολυεθνικές  επενδυτικές εταιρείες, έχουν προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα έναν δημιουργικό αναβρασμό χτυπώντας στην ουσία ότι κινείται. Από επαγγελματικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών έως  ξενοδοχεία, serviced apartments και φοιτητικές εστίες.

 • Μαζί όμως με την εν λόγω δραστηριότητα μπαίνει πλέον μπροστά και η μεγάλη κατασκευαστική μηχανή. Μιλάμε για ένα γιγάντιο θύλακα ανάπτυξης που έχει στο εσωτερικό του ένα ανεκτέλεστο έργων της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ.

Πότε άλλοτε στην ιστορία της η Ελλάδα δεν είχε μπροστά της ένα τέτοιο κατασκευαστικό έργο.

 • Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως «ολυμπιακό» ρεκόρ μιας που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων των 6,5 δισ. ευρώ. Βέβαια πολλοί θα τρέξουν να αντιπαραβάλλουν το τρέχον αρνητικό περιβάλλον αβεβαιότητας, άλλα όπως το λέει και η ίδια ή λέξη είναι το «τρέχον».

Επειδή όμως τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει το προαναφερόμενο αρνητικό περιβάλλον κρύβει μελλοντικούς επενδυτικούς θησαυρούς στις υπάρχουσες χαμηλές αποτιμήσεις των ομίλων εκείνων που έχουν να αδράξουν ένα σημαντικό κομμάτι από το «ολυμπιακό» ρεκόρ και την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τέσσερις από αυτούς είναι οι όμιλοι  Viohalco (ElvalHalcor, Cenergy, Σιδενόρ, Sovel), ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν και  Alumil.

Ξεκινάω με τη μετοχή του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ), όπου βρίσκεται στα 3,58 ευρώ (το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης)  ή  ένα -30% περίπου από τα υψηλά του έτους εμφανίζοντας στο ταμπλό  κεφαλαιοποίηση  929 εκατ. ευρώ.

 • Αρκετά κάτω δηλαδή από τα ίδια κεφάλαια των 1,395 δισ. ευρώ (5,46 ευρώ ανά μετοχή), που δήλωσε στην οικονομική χρήση του 2021. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή έχει αποτυπώσει μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο οχτώ εβδομάδων έναν ισχυρό πυθμένα «μαζέματος» πέριξ κυρίως  των 3,40 με 3,30 ευρώ.

Ο σχηματισμός αυτός υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να καλλιεργήσει μια ανοδική ανάταση προς τα 4 ευρώ θέτοντας όμως ως στόχο την επαφή με την άνω πλευρά των Keltner Channels στα 4,45 ευρώ.

Συνεχίζω με τη ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική (ΣΙΔΜΑ), όπου στη περσινή οικονομική χρήση εξέπληξε τους πάντες, αναλυτές και μη, παρουσιάζοντας κέρδη προ φόρων  στα  31,7  εκατ. ευρώ (τωρινή κεφαλαιοποίηση  26 εκατ. ευρώ), έναντι ζημιών 0,8 εκατ.. ευρώ το 2020 χτυπώντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας στην ιστορία της. Τα δε βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,8863 ευρώ όσο είναι δηλαδή και η τιμή της μετοχής αυτή τη στιγμή στο ταμπλό (!) δίνοντας ένα P/E στο 1.05.

 • Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ως ανεπανάληπτα τα εν λόγω κέρδη για το 2022 αλλά η ισχυρή κατασκευαστική ανάπτυξη που έρχεται στους επόμενους μήνες μπορεί να φωτίσει το 2023 ως έτος καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών κερδοφορίας.

Πάντως σύμφωνα με τη διοίκηση το πρώτο εξάμηνο του 2022 τρέχει με σαφώς ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις πράγμα που σημαίνει ότι η πτώση έως και -45% που έχει υποστεί η μετοχή από τα υψηλά του 2022 λόγω κυρίως της γεωπολιτικής κρίσης  είναι … υπερβολή.  Διαγραμματικά η μετοχή στήνει σκηνικό ανοδικής ανάτασης προς τα 2,30 ευρώ.

Τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν (ΤΖΚΑ) έχουν βρεθεί να χάνουν έως και -38% από τα υψηλά του έτους αναιρώντας στην ουσία τα εκπληκτικά οικονομικά αποτελέσματα του 2021, όπου και σημείωσε καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 2,79 εκατ. ευρώ, μιας που πλέον λαμβάνει τιμές στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020.  Το P/E στο ανάρπαστο 1,9 (!).

 • Η δε κεφαλαιοποίηση έχει πέσει στα 6,4 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η διοίκηση αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με το τζίρο και τα κέρδη να παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά.  Διαγραμματικά η μετοχή έχει αποτυπώσει μια δυναμική βάση αγορών στην περιοχή των 2,10 με 2 ευρώ θέτοντας ως αρχικό στόχο τα 2,50 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει στην περιοχή των 4 ευρώ.

Η μετοχή της Alumil (ΑΛΜΥ) έχει υποστεί από τα υψηλά του έτους αδικαιολόγητες απώλειες έως και -35% που δεν αντικατοπτρίζουν διόλου τα ισχυρά μεγέθη  του ομίλου για το 2022 όσο και αν η ορατότητα για το δεύτερο εξάμηνο είναι ακόμα ελλιπής. Το πρώτο πάντως εξάμηνο πήγε αρκετά καλά με τις παραγγελίες των προϊόντων αλουμινίου  να καλύπτουν πολλούς μήνες ακόμα.

 • Χαρακτηριστικό στοιχείο της όλης θετικής αναπτυξιακής πορείας  του ομίλου είναι και η επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Ξάνθη που είχε κλείσει το 2014. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε αύξηση  κατά 179,4% στα κέρδη ανερχόμενα στα 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή ετοιμάζεται να διασπάσει ανοδικά το καθοδικό στροφέα “W” στα 1,86 ευρώ ανοίγοντας έτσι το ανοδικό έδαφος για τα 2,25 ευρώ. Εδώ το P/E κείτεται στο 3,7.

****

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

 • Αν δεν ξηλωθεί το “θεσμικό”πλαίσιο του “Ελληνικού watergate”, όλα τα άλλα θα είναι κοροϊδία. 

Για τις αποκαλύψεις με τις παρακολουθήσεις, γράφτηκε απο την πρωτη στιγμή, ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί. Το κύριο όμως είναι όλο το “νόμιμο” θεσμικό πλαίσιο-που διευκόλυνε τέτοιες πρακτικές-και το οποίο αν δεν ξηλωθεί θα συνεχιστούν.

 • Ο περιορισμός της κριτικής σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και η σιωπή των αστικών κομμάτων και της κυβέρνησης για αυτό το “θεσμικό πλαίσιο”είναι αποκαλυπτικά. Γιατί τα κόμματα αυτά, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στήριξαν/ανέχτηκαν αυτό το πλαίσιο και για αυτό όλα τα τελευταία χρόνια οι παρακολουθήσεις, με την μια η την άλλη δεξιά η “προοδευτική” κυβέρνηση εκτοξεύθηκαν.

Ο Ν.Ανδρουλάκης μπορεί να βγάζει “πύρινες” δηλώσεις για τις παρακολουθήσεις αλλά προσωπικά ο ίδιος και το κόμμα του δεν άφησαν ούτε μισό αντιδραστικό μέτρο που ενίσχυε αυτούς τους μηχανισμούς που να μην ψηφίσουν. Τώρα, που έπεσαν και ο ίδιοι θύματα όσων στήριξαν, καταγγέλουν πρόσωπα και χειρισμούς αλλά όχι το θεσμικό πλαίσιο.

 • Σε αντίστοιχη γραμμή κινείται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, έτσι η συζήτηση καταλήγει ξανά στην “μάχη της καρέκλας” και διαχείρισης μηχανισμών που έχουν γίνει ανεξέλεγκτοι, παρακολουθούν χιλιάδες για λόγους που είναι στο σκοτάδι, παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν είναι συζήτηση για το πως πραγματικά θα σταματήσει αυτό το αίσχος αλλά για το ποιός θα το διαχειρίζεται. Στον ένα η άλλο βαθμό. Και ότι φαντάζει “σκληρή αντιπαράθεση” των αστικών κομμάτων, γίνεται ξέπλυμα αυτών των μηχανισμών (ΕΥΠ και γενικότερα), “καυγάς”για το ποιός θα τους συντονίζει. Αν δεν ξηλωθεί λοιπόν το “θεσμικό”πλαίσιο του “Ελληνικού watergate”, όλα τα άλλα είναι κοροιδία.

***

KΡI KΡI: Οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό πληρωτέο μέρισμα 0,1900752307 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής είναι η Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΛΑΒΙΦΑΡΜ- απάντηση: Να τους πάρετε τηλέφωνο, με το να τα γράφετε σε μας δεν βγαίνει νόημα. Πως ακριβώς έχει η κατάσταση; Να το γρ’αψαμε σήμερα, νωρίτερα…

LAVIPHARM: Πέμπτη μέρα απωλειών για τη μετοχή, με τους επενδυτές να είναι ανάστατοι καθώς δε γνωρίζουν την τιμή διάθεσης, αλλά βλέπουν και τη μετοχή να υποχωρεί και φτιάχνουν σενάρια. Προφανώς και για να πέφτει έτσι η μετοχή, η τιμή διάθεσης θα είναι χαμηλότερη, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς.

 • Ακόμα δεν έγινε η γενική συνέλευση, ακόμα δεν είδαμε ενημερωτικό και φυσικά δεν έχει δοθεί έγκριση από την Κεφαλαιαγορά. Η κίνηση όμως βγάζει πιο γρήγορα τη μετοχή από την επιτήρηση, αν και πρόκειται για μεγάλη αύξηση όπως και να το δεις. Μεγάλος ο όγκος σήμερα και μαζεύτηκαν πολλά κομμάτια στο limit down. Ίσως κάτι σημαίνει αυτός ο όγκος για την αυριανή συνεδρίαση.

*****

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Πόση διάρκεια θα έχει το bear market ράλι μετά τα «καλά» νέα για τον πληθωρισμό

Από την Μαίρη Βενέτη@liberal.gr

Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν μια πρώτης τάξεως δικαιολογία ώστε να συνεχίσουν οι αγορές το bear market ράλι που είναι σε εξέλιξη από τα τέλη του Ιουλίου.

Η πορεία του πληθωρισμού προβλήθηκε αυτές τις ημέρες ως η βασική προτεραιότητα για το επενδυτικό συναίσθημα, καθώς άλλη μια αποκαρδιωτική μέτρηση με αυξητική τάση θα πυροδοτούσε την ανησυχία των αγορών ότι η Fed μπορεί να οδηγηθεί σε μια υπέρ του δέοντος επιθετική αύξηση επιτοκίων.

Αντίθετα μια επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή και μια αποκλιμάκωση του από τα τσουχτερά επίπεδα του 9,1% που είχε εμφανίσει ένα μήνα πριν, αποτελεί για τους αισιόδοξους ένα πρώτο δείγμα ότι «αρχίζουν να πιάνουν τόπο» οι προσπάθειες της Fed για έλεγχο του πληθωρισμού και ως εκ τούτου μπορεί να αποφευχθεί μια πιο έντονη σύσφιξη.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει αυθόρμητα είναι αν όντως η πρόβλεψη των επόμενων κινήσεων της Fed είναι τόσο απλή.

Την απάντηση μας την έδωσε πριν λίγες ημέρες η Μισέλ Μπάουμαν. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο».

Τουτέστιν, θα χρειαστούν πολλές «καλές» ανακοινώσεις για να ολοκληρώσει η Fed την επιθετική της νομισματική πολιτική.

Όπως προλογίσαμε πριν δύο ημέρες, η χθεσινή πρώτη μικρή αποκλιμάκωση είναι μια καλή είδηση που είχαν διάθεση να τιμήσουν οι αγορές βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα όμως, το επικρατές σενάριο είναι αρκετά διαφορετικό. (σ.σ: Περισσότερα για τις πιθανότητες να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός με ουσιαστικό και διαρκή τρόπο μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Επειδή όμως πρέπει να ζούμε το «τώρα», το γεγονός ότι δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 8,7% και ο ετήσιος δομικός ΔΤΚ – δεν περιλαμβάνει τα μεταβλητά κόστη των τροφίμων και της ενέργειας- σημείωσε άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μια ενίσχυση κατά 6,1% σε ετήσια βάση και μηνιαία ενίσχυση κατά 0,5% γιορτάστηκε με μια γενναία άνοδο πέριξ του 2% για τη μητέρα των αγορών, τον S&P500.

Η μεγαλύτερη χείρα βοηθείας ήρθε από τις τιμές της ενέργειας και της βενζίνης οι οποίες διολίσθησαν 4,6% και 7,7% αντίστοιχα, μια εξέλιξη που ήταν άλλωστε αναμενόμενη από την αγορά.

Τι αναμένεται όμως για τις τιμές ενέργειας από τον μήνα του Σεπτεμβρίου και μετά; Και κατά πόσο θα είναι υποστηρικτικές της «νημεμίας» οι τιμές των τροφίμων;

Οι αγορές των μετοχών δεν έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν ακόμα με αυτά τα ερωτήματα, όμως αυτό δεν ισχύει και για τις αγορές των ομολόγων. Η καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου παραμένει ανεστραμμένη.

(Σ.Σ: Με τον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με εκείνα μικρότερης διάρκειας. Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Το αντίθετο θεωρείται ως πιθανός δείκτης ύφεσης).

Χθες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από το 2,7940 της προηγούμενης ημέρας υποχώρησε στο 2,7860%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 3,0098% στο 3,0410. Πού βρίσκεται όμως η απόδοση του 2ετούς ομολόγου; Παρά τη χθεσινή εκ νέου αποκλιμάκωση, βρίσκεται πέριξ του 3,2280 παραμένοντας πάνω από το πιο μακροπρόθεσμες λήξεις.

Όταν η αγορά των ομολόγων ανησυχεί, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει και η αγορά των μετοχών. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί οίκοι προτείνουν ανοικτά να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές το τρέχον bear market ράλι ώστε να μειώσουν τη θέση τους στα επικίνδυνα στοιχεία του ενεργητικού και να αυξήσουν τις θέσεις σε μετρητά και αμυντικές επιλογές.

Οι περισσότεροι μάλιστα οίκοι εκτιμούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική αύξηση των επιτοκίων τους, παρά τις ανησυχίες για πιθανή μη ομαλή προσγείωση της οικονομίας, ενώ εκτιμούν ότι η ομαλοποίηση θα ξεκινήσει μετά το 2023.

Η τεχνική εικόνα

Στις 26 Ιουλίου στο άρθρο μας για το «πόσο θερμός θα αποδειχθεί ο Αύγουστος» είχαμε δώσει τους στόχους των 13780 μονάδων για τον δείκτη DAX με την προϋπόθεση να σπάσει ανοδικά τις 13500 μονάδες, τις 4300 για τη μητέρα των αγορών με την προϋπόθεση να σπάσει ανοδικά τις 4120 μονάδες και τις 890 μονάδες για τον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την προϋπόθεση να σπάσει ανοδικά τις 840 μονάδες.

Όπως φαίνεται από τα παρακάτω διαγράμματα, είμαστε «μια ανάσα» πριν επιτευχθούν οι δεύτεροι στόχοι στον S&P 500 και στον ΓΔ, ενώ ο Dax έχει ήδη μια φορά χτυπήσει την αντίσταση των 13780 μονάδων.

Στην περίπτωση που και οι δεύτερες αντιστάσεις διασπασθούν ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στα παρακάτω διαγράμματα των τριών δεικτών, τα οποία παραθέτουμε σε ημερήσια και σε εβδομαδιαία βάση.

Των φρονίμων βέβαια τα παιδιά, κάθε σοβαρό επίπεδο το «τιμούν» αναλόγως.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ