Χ.Α+Markets(180): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (10.8.2022)

0
96

ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,18 +2,26
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,95 +1,02
ΙΣΠΑΝΙΑ 2,05 +1,12
ΙΤΑΛΙΑ 3,05 +2,13

AΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟ: 

ΛΑΒΙ (1): Η αύξηση θα γίνει …λέει…υπέρ των παλαιών μετόχων. Μάλιστα. Να ευχαριστήσουμε λοιπόν τη διοίκηση για το ένθερμο ενδιαφέρον που έμπρακτα επέδειξε προς τους μικρομετόχους της εταιρίας, αγνοώντας επιδεικτικά το συμφέρον των ανωτέρων κλιμακίων. Μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εισηγμένες, να … φουντάρουμε όλοι μαζί. Σαν δε ντρεπόμαστε λιγάκι, λέω εγώ…

ΛΑΒΙ (2): Μετά από αυτά, μήπως να αλλάξουμε τον κωδικό από ΛΑΒΙ σε ΒΛΑΒΗ; Όπως και να το κάνεις, πιο αντιπροσωπευτικός θα είναι.

ΠΛΑΘ: Πότε τσούκου – τσούκου και πότε με εξάρσεις συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως όταν είχε πάρει την αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΕΡΦ: Γκρέμισμα αναμενόταν από πολλούς, αλλά μετά από τέτοια πτώση το τελευταίο χρονικό διάστημα, μήπως ήρθε η ώρα της αναστροφής;

ΑΒΑΞ: Παρακολουθώντας (με ή χωρίς εισαγγελική άδεια) την πορεία του, διαπιστώνουμε ότι με σχετική ευκολία τσίμπησε 10 ποντάκια εσχάτως.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ:

Με την προσοχή στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη, ενήργησαν σήμερα οι επενδυτές στα κύρια ευρωπαϊκά. Αρχικά αγοραστές, στη συνέχεια πωλητές κυρίως όταν”γύρισε” αρνητικά η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο διευρύνθηκαν οι απώλειες.

  • Αντιθέτως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long πρόλαβαν, καθώς οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα όρια των 855 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 859,52 (-0,09%). Συνεδρίαση, που ξεκίνησε μεν υποτονικά-όπως στα κύρια ευρωπαϊκά- με στοχευμένες εντολές για να ενεργοποιηθούν στη συνέχεια οι αγοραστές με κορυφή τις 865,05 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη της συνεδρίασης, το stock picking που κατά κύριο λόγο ακολουθήθηκε από τους επενδυτές, καθώς τα στενά εύρη διακύμανσης δύσκολα θα ακυρώνονταν με μέτριες συναλλαγές. Και χωρίς συνολικότερη θετική ειδησεογραφία ή εξελίξεις που να αφορούν ευρύτερα τις διεθνείς ή την εγχώρια αγορά.


ΛΑΒΙΦΑΡΜ: Είπαμε ότι θα έβαζε μυαλό, αλλά φευ!! Φυσικά και γνώριζαν τι θα επακολουθούσε και άδειαζαν και άδειαζαν… Τι να τους πεις, χάθηκε το φιλότιμο…

  • Ντροπή και μόνον Ντροπή τους. Κι ας την πάνε μετά στα… ουράνια. Φυσικά και πάλι για την πάρτη τους… Δούλεψε – εννοείται – και η παραπληροφόρηση!

ΣΙΔΜΑ: Τους έβαλαν ένα φράγμα – τουβλάκι, λαϊκιστί – στα 2,0400 για να φοβήσουν τους εν δυνάμει αγοραστές. Μάλιστα… Δέσαμε (γέλια)… Με κ/φση… 27 εκατ. ευρώ!!

  • ΡΕΒΟΙΛ: Αρχισε να παίρνει τα πάνω της… Επεται το… είναι τα καράβια του αργά του καπετάν Σπύρου Καρνέζη της ΕΛΙΝ που ζητάει τον ουρανό με τα άστρα για να την δώσει.

****

N.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ – Company : Papoutsanis SA Reason: Initiation


****

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΟΥΡΛΗΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@ΒΝ:

LAVIPHARM: Νέα δυνατή υποχώρηση της μετοχής στον απόηχο της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αν καλυφθεί πλήρως θα πάει σε περιουσιακό στοιχείο των βασικών μετόχων. Προφανώς και η τιμή διάθεσης είναι ο άγνωστος που ρίχνει τη μετοχή και μάλλον κάποιοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω.

  • Οι βασικοί μέτοχοι ουσιαστικά, θα βάλουν περιουσιακό στοιχείο, καλύπτοντας με μετρητά το μέρος τους. Με βάση τους υπολογισμούς είναι περίπου τα κεφάλαια που θα βάλουν και η αξία του περιουσιακού στοιχείου. Άρα πρόκειται για λογιστική κίνηση ουσιαστικά.

Βάζουν περιουσιακό στοιχείο και παίρνουν μετοχές. Το θέμα είναι αν θα καλύψουν και οι άλλοι μέτοχοι ώστε να συγκεντρωθεί το σύνολο ή ένα ποσό κοντά σε αυτό. Στο limit down καις τα 0,9950 ευρώ και με ανεκτέλεστο 62 χιλ. τεμαχίων.

BYTE: Ανοδική κίνηση για τη μετοχή και με καλό όγκο. Υπάρχει τώρα μία σχέση ανταλλαγής στο… τραπέζι και κάποιοι όπως και σε άλλες περιπτώσεις πρόσφατα μπορούν να πάρουν το στοίχημα. Αγοράζοντας κάποιος μία μετοχή της Byte έδινε σήμερα περί τα 3,20 ευρώ.

  • Αν τη δώσει στη δημόσια πρόταση και αυτή πετύχει θα πάρει 2,10 ευρώ μετρητά και 0,397590 μετοχές της Ideal. Αν κάνουμε την πράξη η τιμή είναι 3,65 ευρώ στο ταμπλό. Βέβαια πρέπει να πετύχει.

ΓΡΑΦΑΜΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ-

ΣΙΔΜΑ(Ι): Με ev/ebitda στο 4(!), με p/e 1 και 2!! (χωρίς τα έκτακτα) και με τα δάνεια από τα 110 εκατ. προ τριετίας μειωμένα στα 70 εκατ. (στα… 160 τα αντίστοιχα της ΑΛΜΥ), με αρνητικά κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ προ 3ετίας που τα γύρισε θετικά, με πωλήσεις 274 εκατ. ευρώ και υπό τον έλεγχο ενός ομίλου που της διασφαλίζει ένα σίγουρο μέλλον τώρα που άφησε πίσω της τα τεράστια προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος.

  • Αποτιμάται στα 26,4 εκατ. στη τιμή των 1,9400 ευρώ, με το υψηλό της στα 3,4200 ευρώ που καταγράφηκε στις 7.10.2021. ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ του 6μηνου της…

ΚΑΠΩΣ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ Η ΑΓΟΡΑ, αλλά με την πρώτη αναποδιά θα μπει ξανά στο καβούκι της(;)

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίζεται η 6/9/2022 και ως Ημερομηνία έναρξης πληρωμής η 13/9/2022.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πωλήσεις στο α εξάμηνο μειώθηκαν κατά 5,5% και ανήλθαν σε 70,24 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 38,1% και ανήλθαν σε 1,69 εκατ. ευρώ.

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗ

Η μετοχή της ΚΟΥΕΣ έκλεισε στα 4,225 ευρώ με πτώση 0,71%, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάσηκαθώς και το σήμα πώλησηςΗ αντίσταση βρίσκεται στα 4,49 ευρώ, και η στήριξη στα 4,15 ευρώ, με τις εκροές στην μετοχή να παρουσιάζουν αύξηση. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 42,4 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός +2,55%

Απόδοση 3μηνου -13,69%

Απόδοση 6μηνου -32,83%

Απόδοση από 1/1 -32,33%

Απόδοση 52 εβδομάδων -13,96%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 6,6629 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 4,0 ευρώ

Καθαρή Θέση: 268,4 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ τριμήνου 2022)

BV 2,51

P/BV 1,68

P/Ettm 1,21

EV/EBITDA5,91 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 8,72 εκατ. ευρώ την χρήση του α΄ τριμήνου του 2022 έναντι -31,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ξένα/Ιδία αρνητικά

ROE +3,71%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 57,02%

Κεφαλαιοποίηση: 453,0 εκατ. ευρώ


Η μετοχή της ΛΑΜΔΑ έκλεισε στα 6,0650 ευρώ με άνοδο 1,08%, έχοντας σταθεροποιηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών (5,79 ευρώ), με την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση να διατηρείταικαι με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 6,35 ευρώ, και η στήριξη στα 5,52 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να αυξάνονται. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 137,0 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός +12,73%

Απόδοση 3μηνου +3,94%

Απόδοση 6μηνου -13,11%

Απόδοση από 1/1 -12,17%

Απόδοση 52 εβδομάδων -25,76%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 8,41 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 5,10 ευρώ

Καθαρή Θέση: 1,2 δισ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2021)

BV 6,9

P/BV 0,88

P/Ettm 5,62

EV/EBITDA45,32 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 18,45 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: -665,6 εκατ. ευρώ την χρήση του 2021 από -43,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ξένα/Ιδία 0,61

ROE +15,91%

Δείκτης Φερεγγυότητας 34,27%

Κεφαλαιοποίηση: 1,07 δισ. ευρώ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

  • Οι παράγοντες που κρατούν στα χέρια την τύχη των αγορών

Mε το «δεξί» ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, κυρίως στην Ευρώπη, με τα βλέμματα όμως όλων των επενδυτών να είναι στραμμένα πλέον στην Τετάρτη, ημέρα που θα δοθεί στη δημοσιότητα η νέα έκθεση για την πορεία των τιμών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να δείξει μια μικρή επιβράδυνση στο 8,7% τον Ιούλιο από το υψηλό 40ετίας του 9,1% που είχε εμφανίσει ένα μήνα πριν.

Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα είναι αρκετή αυτή η μικρή βελτίωση ώστε να θεωρηθούν επιτυχείς οι προσπάθειες της Fed για έλεγχο του πληθωρισμού και έτσι οι αγορές να προεξοφλήσουν ότι δεν απαιτείται μια πιο έντονη σύσφιξη;

Σύμφωνα με όσα γράψαμε χθες, μάλλον όχι. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο», σύμφωνα με τη διοικητή Μπάουμαν.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μια πρώτη μικρή αποκλιμάκωση δεν αποτελεί μια καλή είδηση, που ενδεχομένως να την τιμήσουν βραχυπρόθεσμα οι αγορές, μιας και η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι σε έξι εβδομάδες από τώρα.

Τo ερώτημα-κλειδί όμως για τη μεσοπρόθεσμη τάση είναι άλλο: Τι πιθανότητες έχουμε οι μετρήσεις του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες να καταδείξουν αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο;

Όσον αφορά την διαμόρφωση του πληθωρισμού το αμέσως επόμενο διάστημα την άποψη μας την καταθέσαμε την Κυριακή. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Όσον αφορά όμως τις μεσοπρόθεσμες τάσεις, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν κρύβεται μόνο στο τοπίο του ενεργειακού εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα, ειδικά στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και στις διευρυμένες τάσεις αποπαγκοσμιοποίησης που τροφοδούνται πλέον ανοικτά από τα γεωπολιτικά μέτωπα και από την κλιματική αλλαγή που πλέον δεν είναι απλά μια μακρινή θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα που σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να βιώνουμε όλοι.

Ακόμα και αν έχουμε ρεύμα και θέρμανση, θα τα πληρώσουμε ακριβά

Πλέον κανένας Ευρωπαίος δεν έχει αυταπάτες όσον αφορά τις προθέσεις της Ρωσίας για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης τον φετινό χειμώνα. Η Ρωσία έχει αποφασίσει να συνεχίσει την τακτική της παροχής αερίου με το σταγονόμετρο στην Ευρώπη-αυτή τη στιγμή ο Νord Stream 1 λειτουργεί στο 20% της δυναμικότητας του- χωρίς να αποκλείεται να σταματήσει εντελώς την παροχή κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο.

Κακά τα ψέματα, η Ρωσία μέχρι να καμφθεί η αποφασιστικότητα της Ευρώπης όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι της θα συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Το γεγονός ότι η Gazprom αρνείται να παραλάβει την τουρμπίνα που επισκευάσθηκε στον Καναδά και βρίσκεται στη Γερμανία, αξιώνοντας να σταλούν έγγραφα από τη γερμανική κυβέρνηση που θα διαβεβαιώνουν ότι η τουρμπίνα δεν υπόκειται στο καθεστώς κυρώσεων, παρότι η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο στην αποστολή της τουρμπίνας που να σχετίζεται με τις κυρώσεις, είναι ενδεικτικό των προθέσεων των Ρώσων.

Αν δε επαληθευθούν τα φιλανδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία στις εγκαταστάσεις της Gazprom στον κόλπο της Φινλανδίας γίνεται καύση φυσικού αερίου σε βιομηχανική κλίμακα, τότε οι προθέσεις της Ρωσίας θα είναι εντελώς απροκάλυπτες. Βλέπετε, η πρακτική αυτή ακολουθείται από τις εταιρείες παροχής αερίου όταν δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν λόγω χαμηλών τιμών ή γεωπολιτικών λόγων να πουλήσουν το αέριο. Το «καίνε» λοιπόν προκειμένου να αποφύγουν τη διαδικασία διακοπής παραγωγής που έχει πολύ υψηλό κόστος.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία «καίει» το αέριο της αντί να το στείλει βάση των συμβάσεων που έχει στην Ευρώπη, εντούτοις οι αποθήκες φυσικού αερίου μας θα φτάσουν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο λίγο πριν τον χειμώνα, χάρη στην αναπλήρωση του αερίου από άλλες πηγές.

Βέβαια αυτή η αναπλήρωση θα μας στοιχίσει…χρυσάφι. Σύμφωνα με το Reuters το κόστος της αναπλήρωσης των αποθεμάτων θα είναι πολύ υψηλότερο από πέρυσι και δέκα φορές μεγαλύτερο από τον ιστορικό μέσο όρο. Το κόστος αυτό αντανακλάται ήδη σε όλο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνοντας τους φόβους της ύφεσης .

Τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά επίπεδα πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου ανέρχονται αυτή τη στιγμη πέριξ του 70,54% και ξεπερνούν τον μέσο όρο πέντε ετών, που είναι 70,32% για αυτό το χρονικό σημείο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE).

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα υιοθετήσουν μέσα στον Αύγουστο οι ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν τις αποθήκες σε πλήρωση πέριξ του 80% μέσα στο φθινόπωρο. Δεδομένου ότι θα απέχουμε από ένα πιο «άνετο» ποσοστό πέριξ του 90% με 95% που ήταν οι αρχικοί φιλόδοξοι στόχοι, ας ελπίσουμε ο χειμώνας φέτος να είναι ήπιος.

Η κλιματική αλλαγή δίνει τα δικά της καύσιμα στην άνοδο των τιμών

Το καλοκαίρι πάντως δεν φαίνεται να είναι με το μέρος της Ευρώπης. Πέραν από τις εκτεταμένες φωτιές, οι παρατεταμένοι καύσωνες και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει στη χαμηλή στάθμη των υδάτων στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, θέτοντας σε συναγερμό τα εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων και όχι μόνο.

Ο Ρήνος για παράδειγμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας και η στάθμη του έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Οι αγρότες στην Ιταλία δίνουν μάχη να σώσουν ότι μπορούν από τη φετινή σοδειά λόγω των καταστροφών που έχει προκαλέσει η ξηρασία.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέντε περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την ιταλική κυβέρνηση να δίνει βοήθημα εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.

Τεράστιες είναι οι απώλειες και στον αγροτικό τομέα της Γαλλίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της. Ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Γεωργίας, η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι μειωμένη κατά 19% λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού.

Μάλιστα η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, προχώρησε στην ενεργοποίηση των μονάδων εκτάκτων κρίσεων, καθώς τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος κινούνται κατά 85% χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα των προηγούμενων τριάντα χρόνων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πάνω από 100 πόλεις σε όλη την χώρα δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό!

Στη Γαλλία λοιπόν πέραν των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας έχουν δρομολογηθεί και μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού και την βελτίωση των αποθεμάτων.

Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση νερού σε 93 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής Γαλλίας και Κορσικής.

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, με φωτιές, πλημμύρες και υψηλές θερμοκρασίες διαρκείας να σχηματίζουν το νέο μοντέλο καλοκαιριού για τα επόμενα χρόνια.

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν για παρατεταμένο διάστημα θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, η ζέστη τροφοδοτεί σοβαρά καιρικά φαινόμενα στο βόρειο τμήμα των Μεσοδυτικών Πολιτειών ενώ για άλλο ένα καλοκαίρι μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Καλιφόρνια.

Η Αργεντινή αλλά και γειτονικές χώρες όπως η Ουρουγουάη, η νότια Βραζιλία και η Παραγουάη ζουν τις θερμότερες ημέρες στην ιστορία, με θερμοκρασίες ρεκόρ που φτάνουν μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Αν σκεφτούμε ότι και η Ασία τον Μάιο έζησε πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν όλος ο πλανήτης «φλέγεται».

Κάλιο αργά παρά ποτέ- Οι ΗΠΑ ακολουθούν την Ευρώπη

Δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε, γίνεται κατανοητό ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τα μεγάλα προγράμματα της Ευρώπης με ορόσημο την πράσινη ενέργεια και την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή επεκτείνονται και σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

Η αμερικανική Γερουσία μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων και αναθεωρήσεων ενέκρινε επιτέλους το μεγάλο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα και την Υγεία αν και μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών, καθώς όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι το καταψήφισαν.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική ψηφοφορία, προτού επικυρωθεί από τον Τζο Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ για το Κλίμα:

-370 δις δολάρια θα επενδυθούν για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και την ενίσχυση της αντοχής των δασών απέναντι στις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν κυρίως τις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός θα λαμβάνει μέχρι 7.500 δολάρια σε έκπτωση φόρου για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην στέγη θα επιδοτείται με το 30% του κόστους.

Την ίδια στιγμή οι πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες προκειμένου να ενισχύσουν τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης θα έχουν μεγάλες εκπτώσεις φόρων.

– 64 δις δολάρια θα επενδυθούν για την υγεία και την σταδιακή μείωση της τιμής ορισμένων φαρμάκων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στις ΗΠΑ δέκα φορές ακριβότερα σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες. (σ.σ:Δυστυχώς έμειναν εκτός νομοσχεδίου τα προγράμματα για τους παιδικούς σταθμούς, τα δημόσια πανεπιστήμια και τη βελτίωση της περίθαλψης των ηλικιωμένων).

-Παράλληλα με τις μαζικές επενδύσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την επιβολή νέου ελάχιστου φόρου 15% σε όλες τις εταιρείες τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει 258 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος κατά την διάρκεια των δέκα επομένων ετών.

Η αποπαγκοσμιοποίηση θα μας κάνει φτωχότερους

Μια από τις πάγιες θέσεις της στήλης είναι ότι η αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι μια κατεξοχήν πληθωριστική διαδικασία. Ξεκίνησε αμυδρά από την κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα επί Τραμπ, συνεχίστηκε πιο εκτεταμένα μετά την εμφάνιση της πανδημίας της Covid 19 για να φτάσει τους σημερινούς εντατικούς ρυθμούς λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων ανά τον πλανήτη και τον διαχωρισμό του σε διαφορετικά εμπορικά μπλοκ.

Οι συνέπειες της αποπαγκοσμιοποίησης, ειδικά όσον αφορά τον επαναπατρισμό των παραγωγικών διαδικασιών από την Ασία, αν και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στο πορτοφόλι μας, εντούτοις δεν έχουν αποκαλυφθεί σε όλη τους την έκταση.

Καταρχάς, δεν γνωρίζουμε όλη τους την έκταση, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις που καθορίζουν ως έναν μεγάλο βαθμό τις εμπορικές πολιτικές, είναι σε εξέλιξη.

Έχουν όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Μια από αυτές είναι εκείνη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Σύμφωνα λοιπόν με το Ινστιτούτο, ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος της ΕΕ με την Κίνα θα μας κοστίσει έως και έξι φορές πιο πολύ από το Brexit.

Τις πιο σημαντικότερες απώλειες θα αντιμετωπίσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία καθώς θα χάσει 8.47% σε προστιθέμενη αξία, ή 8,306 δις δολάρια. Ακολουθούν οι εταιρίες κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών με απώλειες -5.14%, ή 1,529 δις και οι κατασκευαστές μηχανολογικού εξοπλισμού με απώλειες -4.34%, ή 5,201 δις.

To Ινστιτούτο όμως κατέθεσε και μια ενδιαφέρουσα πρόταση προκειμένου να περιορίσει ο δημοκρατικός κόσμος την εξάρτηση του από χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη δημιουργία στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες παρόμοιας νοοτροπίας, όπως π.χ. οι ΗΠΑ. Μήπως λοιπόν η απάντηση κρύβεται στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού;

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ