Χρησμοί Λαγκάρντ προς… ιέρακες | Η Εφημερίδα των Συντακτών

0
57

Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά εντός του έτους κάτω από το 2% ● H πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρεί βέβαιο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα εφαρμοστεί με τα ίδια όρια για χρέος και έλλειμμα στο μέλλον, ενδεχομένως με αλλαγή της «ερμηνείας» των κανόνων και πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η αμερικανική Fed, καθώς ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη υπολείπεται του αντίστοιχου των ΗΠΑ, ενώ και ο πληθωρισμός είναι μικρότερος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά στη διάρκεια του 2022, όμως τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της τράπεζας έχει διαφορετική άποψη.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι βασικοί κινητήρες ανόδου του πληθωρισμού, όπως οι τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα χαλαρώσουν στη συνέχεια του έτους οδηγώντας σε σταθεροποίηση και σταδιακή υποχώρηση του τιμάριθμου. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η αμερικανική Fed, καθώς ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη υπολείπεται του αντίστοιχου των ΗΠΑ. «Εχουμε κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και βίαια όπως θα έκανε η Fed», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Η Eurostat επιβεβαίωσε πάντως χθες τις προ δύο εβδομάδων εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο 5%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ευρωζώνης.

Η τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ, όπως αυτή φάνηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης του διοικητικού της συμβουλίου στα μέσα του περασμένου μήνα, είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο τα πρακτικά έδειξαν ότι με την εκτίμηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι.

Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σχετικά εύκολα πάνω από τον στόχο του 2% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ισχυρίστηκαν δε ότι ακόμα και αν η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μισθολογικές αυξήσεις και νέα άνοδο στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (σπιράλ), γι’ αυτό και η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στο ενδεχόμενο μιας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

Προφανώς ιέρακες τα πέντε από τα 25 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ -μια ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα-, διαφώνησαν μάλιστα με τις αποφάσεις της συνάντησης του Δεκεμβρίου, εκφράζοντας επιφυλάξεις για εκείνες που αφορούσαν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων PEPP και ΑΡΡ.

Η Λαγκάρντ όμως έκανε χθες φραστική παρέμβαση και στο άλλο μεγάλο θέμα που διχάζει τους εταίρους της ευρωζώνης, τον επαναπροσδιορισμό του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Γαλλίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο δεν θα εφαρμοστεί με τους ίδιους κανόνες που αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη (δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ) στο μέλλον.

«Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να απαλειφθούν τα όρια για το έλλειμα και το χρέος θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες από τα κράτη-μέλη ομόφωνα. Κάτι που επισημαίνει και η γερμανική πλευρά, η οποία θεωρεί μη ρεαλιστική την τροποποίησή τους. Η Γαλλίδα ωστόσο -ως γνήσια δικολάβος που είναι- αντιτείνει ότι εκείνο που μπορεί να αλλάξει είναι η «ερμηνεία των κανόνων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ