Χρηματιστήριο: Εμπόδιο στις 870 μονάδες ο ΟΤΕ

0
99

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να δίνει το σύνθημα αλλαγής της τάσης, παρά μόνο της αντίδρασης μετά από τις συνεχείς πιέσεις που έχει δεχτεί από τα τέλη Απριλίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,98% στις 867,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 871,35 μονάδων (+1,39%) και 864,98 μονάδων (+0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,58 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,52 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,2%, στις 2.083,87 μονάδες, ενώ στο +0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.405,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,97% στις 566,65 μονάδες.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα επίπεδα των 870 μονάδων, έχοντας και το εμπόδιο του ΟΤΕ, μετά από την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία υπήρξαν προσπάθειες. Οι αγοραστές δείχνουν να εξαντλούνται στο επίπεδο, το οποίο έχει βάλει στοπ στο ρίσκο τους.

Έτσι, μέχρι στιγμής το ΧΑ δεν έχει με το μέρος του τα τεχνικά δεδομένα, καθώς η διολίσθηση κάτω από τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών ανέτρεψε και το τελευταίο ανοδικό σήμα, το μακροπρόθεσμο. Τώρα, πρέπει να διαπεράσει οπωσδήποτε τις 870 μονάδες και να προσεγγίσει τις 900 μονάδες αν θέλει να επαναφέρει την τεχνική του εικόνα σε θετική. Αυτό δεν αναμένεται βέβαια άμεσα, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πτώση παγκοσμίως δεν έχει τελειώσει, επηρεάζοντας και τις μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.

Μετά τον “αποδεκατισμό” του τραπεζικού δείκτη στις 555 μονάδες χτες (από τις 691 μονάδες στις 21 Απριλίου) ο κλάδος προσπαθεί σήμερα να ανακάμψει και να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Βέβαια, η εμπιστοσύνη ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί, καθώς από τις 26 Απριλίου ο δείκτης έχει κάνει μόνο ένα ανοδικό κλείσιμο, αυτό της περασμένης Παρασκευής, και 13 πτωτικά κλεισίματα.

Όπως έχει πολλάκις τονιστεί άλλωστε, χωρίς τον τραπεζικό κλάδο η πορεία της αγοράς είναι οριοθετημένη. Θα πρέπει δηλαδή να συμβάλουν και οι τράπεζες εάν θέλει η αγορά να βγει από το πτωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται και να ξαναδεί τα επίπεδα των 900 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση το αρνητικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, με το επόμενο επίπεδο στήριξης να είναι στις 820 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Quest αντέδρασε με κέρδη 6,24%, με τον Titan να ακολουθεί με +4,17% και την Alpha Bank με +3,24%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% ήταν σε Motor Oil, Coca Cola, Eurobank, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης. Ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 2,19%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ