Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση στις 790 μονάδες

0
58

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στη ζώνη των 790 μονάδων καθώς οι πιέσεις τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ενεργειακό κλάδο κλιμακώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,57% στις 789,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 799,27 μονάδων (-0,36%) και 788,88 μονάδων (-1,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,71 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,53 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,15 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,74%, στις  1.887,69 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.297,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,54% στις 462,21 μονάδες.

Αν και το ΧΑ προσπάθησε να ελέγξει τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, μετά μάλιστα από τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διημέρου, τελικά δεν κατάφερε να υψώσει άμυνες και να κρατήσει τη ζώνη των 800 μονάδων. Ειδικά καθώς οι πιέσεις αυτές εστίασαν σε τίτλους που υπεραπέδωσαν στην άνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Οι ανησυχίες που έφεραν και επιτάχυνση των πωλήσεων βέβαια ήρθαν για ακόμη μία ημέρα λόγω των εξελίξεων γύρω από τον Nord Stream, καθώς η Ρωσία προχωρά σε διακοπή της ροής φυσικού αερίου για “συντήρηση”. Σύμφωνα με την Goldman Sachs το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει ο αγωγός κλειστός ακόμη και μετά το πέρας της συντήρησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 11 ημέρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν αναμένεται η αγορά φυσικού αερίου να επιστρέψει στην κανονικότητα και η αναταραχή προβλέπεται να συνεχιστεί.

Στο εσωτερικό πάντως, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Μέρα με τη μέρα φαίνεται ότι ο τουρισμός θα σπάσει το ιστορικό ρεκόρ, τουλάχιστον σε αφίξεις, από το 2019 με το στοίχημα να είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει και τις εισπράξεις των 18 δισ. του 2019. Τέλος η κίνηση του πρωθυπουργού να κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών μόνο θετικό μπορεί να είναι για την χώρα. Μπορεί να παίρνει το ρίσκο να χάσει μονάδες τους επόμενους μήνες, από την άλλη όμως δεν θα χαλάσει και ο ρυθμός της οικονομίας.

Τεχνικά τώρα, σε επίπεδο FTSE 100, οι 1.995 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση, η κατοχύρωση της οποίας μπορεί να στοχεύσει στις 2.042 μονάδες. Αντίθετα, οι 1.882 μονάδες είναι κοντινή στήριξη. Ο τραπεζικός δείκτης στοχεύει σε πρώτη φάση στις 510 μονάδες με τις 473 μονάδες να είναι κοντινή στήριξη. Και οι δύο δείκτες μπορεί να συνεχίσουν υψηλότερα, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η συναλλακτική ζωντάνια προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να απορροφηθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 6,86%, με την Alpha Bank να κλείνει στο -5% και τις Εθνική και ΔΕΗ στο -4,16% και -4,06% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Eurobank και ΑΔΜΗΕ, άνω του 2% σε Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Jumbo και Aegean.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Quest, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola, με τις ΟΛΠ και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Titan έκλεισαν με μικρά κέρδη, ενώ ΟΠΑΠ και Σαράντης ολοκλήρωσαν λίγο πάνω από το +1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ