Χαμηλά η μπάλα στο σκληρό σιτάρι, χωρίς τιμή ο Μάρκου εν αναμονή Ορεστιάδας

0
38

Για την Δευτέρα 11 Ιουλίου η επιχείρηση των αδελφών Μάρκου που έδωσε τον τόνο για την υποχώρηση των τιμών στην εγχώρια αγορά την περασμένη εβδομάδα, δεν ανακοίνωσε νέες τιμές, ενώ τα 43 λεπτά το κιλό ανακοίνωσε η επιχείρηση Καραγιώργου, δηλαδή 2 λεπτά λιγότερα από την τιμή που είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτήν τη φάση, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στον διαγωνισμό της ΕΑΣ Ορεστιάδας για 22.000 τόνους σκληρού σίτου που θα ανοίξει τους φακέλους των προσφορών νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 12 Ιουλίου.

 

Ψάχνουν παράθυρο για κλεισίματα οι παραγωγοί

Αρκετοί παραγωγοί, συνομιλητές της Agrenda και του Agronews προσδοκούν σε μια ανοδική αντίδραση της αγοράς στη ζώνη των 44 με 45 λεπτών το κιλό, τιμή που μαλακώνει κάπως την απογοήτευση από την χαμένη ευκαιρία των 48 και 50 λεπτών το κιλό. Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν  το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου μια διάθεση για ένα ανοδικό γύρισμα, κάτι που θα άφηνε και ένα ανοιχτό παράθυρο για κλεισίματα τιμών, γρήγορα το κλίμα άλλαξε τουλάχιστον για την περίπτωση του σκληρού σίτου, δείχνοντας πως η αγορά είναι κουρασμένη. Εν προκειμένω, η τιμή δοκίμασε για λίγες ώρες τα 475 ευρώ ο τόνος, σε μια ενίσχυση της τάξης των 15 ευρώ από τα χαμηλά των 550 που έγραψε το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο γρήγορα ο δείκτης έσβησε τα κέρδη, επιστρέφοντας στα 555 ευρώ προς το κλείσιμο της συνεδρίας.

Στους υπόλοιπους δείκτες τιμών αγροτικών εμπορευμάτων, το μαλακό σιτάρι επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 350 ευρώ ο τόνος από τα χαμηλά των 325 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ στη ζώνη των 320 ευρώ επέστρεψε και η τιμή για το καλαμπόκι καταγράφοντας κέρδη 40 ευρώ ο τόνος.

 

Με 423 ευρώ αδειάζει αποθήκες ο Καναδάς

Πάντως και τα μηνύματα στον ορίζοντα δεν διαφαίνονται υποστηρικτικά για την τιμή του σκληρού σίτου και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω υποχώρησης, κάτι για το οποίο μιλούν τα τελευταία 24ωρα αρκετοί αναλυτές στην Ιταλική αγορά, οι οποίοι αξιολογούν τη ζώνη των 550 με 560 ευρώ ο τόνος που δίνει από το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου η Φότζια, ως την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν οι αγρότες τις παραγωγές τους σε τιμές κοντά στα ιστορικά υψηλά. Ο λόγος έγκειται στο FOB που διαμορφώνουν τα καναδέζικα σκληρά σιτάρια από την περιοχή Great Lakes, με την πρώτη ποιότητα (1 CWAD) να διαμορφώνεται πλέον στα 423 ευρώ ο τόνος (564 καναδικά δολάρια) για τα λιγοστά πλέον στάρια της περσινής περιόδου. Πρόκειται για FOB αρκετά κάτω από αυτά που διαμορφώνει η ευρωπαϊκή αγορά, με την παρτίδα για τις ευρωπαϊκές τιμές να σώζουν τα υψηλά μεταφορικά. Πάντως, αν οι παραδόσεις για τις νούμερο 2 και 3 κατηγορίες καναδικού σκληρού σίτου νέας εσοδείας διαμορφώνουν τα 550 ευρώ ο τόνος στην πόρτα ελληνικού μύλου, μια τιμή κοντά στα 45 λεπτά το κιλό για τα χαμηλότερης πρωτεΐνης και υαλώδων ελληνικά σιτάρια θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την εγχώρια μεταποίηση, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ βλέπει τα κοστολόγιά της να μένουν μετέωρα έπειτα από το απότομο γύρισμα που έφεραν στην αγορά οι κινήσεις του ελεύθερου εμπορίου. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι αρκετές αποθήκες μύλων γέμισαν με σκληρό σιτάρι αγορασμένο γύρω από τα 50 λεπτά το κιλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ