Φ. Καραβίας: Διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022

0
49

Του Λεωνίδα Στεργίου

Ο πληθωρισμός, η εκτίναξη του κόστους ενέργειας και η αβεβαιότητα του πολέμου θα έχουν επίπτωση στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, η ελληνική οικονομία έχει χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,5% το 2022 και 3,1 το 2023 από 5% που αρχικά προβλεπόταν, η ζήτηση για δάνεια εμφανίζεται ισχυρή με ενδείξεις ότι θα ενισχυθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται κυρίως:

Πρώτον, το μεγάλο πακέτο στήριξης των συνολικά 7 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, ύστερα από μέτρα άνω των 40 δισ. κατά την πανδημία.

Δεύτερον, τα ενθαρρυντικά στοιχεία που προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων, την αγορά ακινήτων, την αύξηση των καταθέσεων και την κατανάλωση.

Τρίτον, αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό, ο οποίος θα οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις φέτος πιθανότατα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές του 2019. Η μείωση των αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να αντισταθμιστεί από Ευρωπαίους τουρίστες, όπως για παράδειγμα από τη Βρετανία, η οποία πέρσι ήταν “κλειστή” λόγω του lockdown. Αυτό θα έχει θετική επίπτωση και στην Κύπρο, όπου έχει δραστηριότητα η Eurobank. Το 25% των τουριστών στην Κύπρο προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία. Ωστόσο, είναι μεγάλη η τουριστική ροή που θα προέλθει από τη Βρετανία και αυτό το ποσοστό θα υπερκαλυφθεί από την βρετανική αγορά.

Τέταρτον, από τις επιπτώσεις των επενδύσεων που αρχίζουν να υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες πριμοδοτούν το ΑΕΠ με περίπου 6,9-7,7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.

Η ακρίβεια αλλά και η προετοιμασία και η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων έχουν αυξήσει τη ζήτηση για δάνεια κυρίως από επιχειρήσεις. Η τάση του πρώτου τριμήνου έδειξε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 0,4 δισ. ευρώ που προήλθε κυρίως από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Η ζήτηση ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο και τον Μάιο, κυρίως από κλάδους που σχετίζονται με την ενέργεια (ΑΠΕ), ναυτιλία, τουρισμό, κατασκευές και μεταποίηση.

Η ζήτηση μέχρι σήμερα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για δάνεια 2,3 δισ. ευρώ παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία που επηρεάζει και τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, προσέθεσε ο κ. Καραβίας, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, ενώ υπήρξε μείωση στα κόκκινα δάνεια με τον δείκτη της τράπεζας να πέφτει περαιτέρω στο 6%. Σε σχετική ερώτηση για το εάν αναμένεται επιδείνωση, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι στο β’ τρίμηνο ίσως να υπάρξει οριακή θετική μεταβολή. Υπενθύμισε ότι η πρόβλεψη της Τράπεζας παραμένει για τα κόκκινα δάνεια στα 400 εκατ. ευρώ, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2022 η πραγματικότητα θα είναι αρκετά χαμηλότερη. Ωστόσο, όπως τόνισε, καλύτερα να διατηρούνται οι συντηρητικές προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία της Τράπεζας, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι ο στόχος για αύξηση 10% και για μέρισμα από τα κέρδη του 2022 παραμένει. Και ο στόχος δεν έχει λάβει υπόψη τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, πιθανότητα μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, άνοδος των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ άλλη μία άνοδος κατά 0,5 της μονάδας θα επιφέρει επιπλέον επιτοκιακά έσοδα 150 εκατ. ευρώ. Αν τα επιτόκια φτάσουν στο 1,5%, η συνολική επίπτωση στην κερδοφορία (από τόκους) θα είναι θετική κατά 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η μείωση των κόκκινων δανείων κάτω του 5% φέτος επιτρέπει τη μείωση του κόστους κινδύνου και προβλέψεων.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για αύξηση του σημερινού μεριδίου που είναι στο 22,6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ