Τρίτη 7 Ιουνίου 2022- Χ.Α + Markets (121): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

0
72
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,87 +2,55
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2,53 +1,21
ΙΣΠΑΝΙΑ 2,50 +1,18
ΙΤΑΛΙΑ 3,44 +2,11

**

ΣΧΟΛΙΟ: Τι ΑΕΠ 180 δισ. ευρώ και… κουραφέξαλα. Κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι η κυκλοφορία του ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Το αντίπαλον δέος της Κρατικής Μηχανής η οποία όμως ήταν και η γενεσιουργός του αιτία. Αν τώρα προσθέσουμε το… ΜΑΥΡΟ με το… ΑΣΠΡΟ ΧΡΗΜΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορίσουμε το σύνολον της αξίας τους και επομένως του πραγματικού ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΟ(I): Kατακλυσμός καθημερινά από τεχνικές αναλύσεις για ο,τιδήποτε πετάει! Η πιο εύκολη δουλειά να τραβάς γραμμούλες, να φτιάχνεις κούπες, σαμπουάν, ρυάκια και ποτάμια και τόσα άλλα αραβουργήματα. Ο δε φίλος μου ο Απόστολος με τρελαίνει με τον… στροφέα του.

 • Και πάντα δικαιώνονται οι… άτιμοι (γέλια)… Αφού αν δεν πάει πάνω η μετοχή ή ο δείκτης τότε θα πάνε κάτω. Ο,τι και να γίνει, μέσα θα πέσουν. (ΣΣ μ/μ: Πλακίτσα να γίνεται)
 • Και να μην πλακώνονται μεταξύ τους οι εναπομείναντες στα forum για το ποιός έχει δίκηο, για να μην γράψουμε κάτι πιο ανδρικό… Οι μεταξύ τους πάντως γραφικότητες μας φτιάχνουν την διάθεση.

***

ΠΡΟΣOΧΗ για την συνέχεια μας έγραφαν για το πρώτο 3μηνο του 2022… Εκείνους περιμέναμε να μας τα πουν, τα κάλαντα. ΚΑΙ τώρα μας ξαναγράφουν… ΠΡΟΣOΧΗ για την συνέχεια, για το δεύτερο 3μηνο που ήδη έληξε…

****


ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 2 δισ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 18,1100
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 16,120 18,110 10,76
30 ημερών 14,820 18,110 16,91
3 μηνών 12,810 18,110 36,17
6 μηνών 12,810 18,110 32,58
12 μηνών 12,810 18,110 24,81


***

WOOD: Oι πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους Ρ/Ε διαμορφώνονται για τη Motor Oil στις 5,2 φορές τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σε σύγκριση με το 5,7x και για τα δύο έτη για τις ομοειδείς εταιρείες. Το P/E των EΛΠΕ είναι 2,8x για το 2022 και 5,0x για το 2023, άρα ακόμη χαμηλότερα.

ΕΚΕΙΝΟ που προέχει για τον πραγματικό επενδυτή που θέλει να κοιμάται όσο το δυνατόν πιο ήσυχος τα βράδυα, είναι η σταθερά της επιλογής ποιοτικών και σωστά αποτιμημένων εταιρειών σε ποσοστό 75%, με το υπόλοιπο 25% (αν το επιθυμεί) σε ρισκαδόρικες μετοχές που έχουν όμως κάτι να δείξουν μελλοντικά και δεν είναι μη αναστάσιμες.

Φίλοι μας, μη μας ρωτάτε το που θα πάει ή που μπορεί να πάει η τάδε ή η δείνα μετοχή.

 • Η Αγορά κινείται με αχαρτογράφητο τρόπο και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Οπερ και πιθανότερον, γιατί το … πόπολο είναι στην απέξω. Οπότε, πρώτα πρέπει να το… τρελάνουν, να τσιμπήσει, να το βάλουν μέσα και μετά βλέπουμε…
 • Για την ώρα ακολουθούμε το ΧΡΗΜΑ, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε πάντα ρευστότητα, τουλάχιστον 50%, κι ας βγάζουμε λιγότερα.

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

@914,85 μονάδες

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΔΕΗ@10,00 ευρώ
 • ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ@14,0200 ευρώ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ@15,7000 ευρώ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ@9,8200 ευρώ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΥΔΑΠ@8,1200 ευρώ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ@5,8400 ευρώ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,4720 ευρώ

 • Ο Δρακουμέλ ευλογεί τα γένια του πρώτα και  με καλύτερη διάθεση  πάει στη δουλειά που δεν είναι ντροπή !

Ο δημοσιογραφικός απλός λαός, που μοχθεί για το μεροκάματο και όλα τα βλέπει και τίποτα δεν αφήνει ασχολίαστο, παρατήρησε ότι ο Δρακουμέλ όταν άρχιζε την λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης  με το «Ευλογητός  του ΧΑΑ ο Θεός…» κάνει τον σταυρό του και έβαλε το ένα του χέρι στο στήθος, εκεί όπου καταλήγουν τα γένια του πάνω απ’τη μύτη της γραβάτας του.

 • Έτσι, λοιπόν, αρκετοί δημοσιογράφοι πίστεψαν ότι τους έκανε πλάκα όμως δεν ήταν! Δεν άφησε να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία τις Γενικής Συνέλευσης διότι θα ευλογούσε πρώτα τη γενειάδα του και των κοντινών παρευρισκόμενων πρόεδρου μπάρμπα Στρουφ για να έχουν καλύτερη διάθεση στο χώρο εργασίας τους πιστεύοντας ότι δεν θα φτάσουν στα υψηλά κλιμάκια τα όσα έγιναν καί στο λαό θά περάσουν απαρατήρητα.

Αυτή η φράση «ο παπάς ευλογεί πρώτα τα γένια του» – σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις  Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης) υπάρχει και χρησιμοποιείται σήμερα στην καθημερινή ζωή, με άλλη όμως έννοια.

 • Την λέμε συνήθως για όσους σκέπτονται μόνο τον εαυτό τους, δηλαδή του συμφεροντολόγους. Εμείς συνδέσαμε την ευλογία με τη δουλειά, γιατί τα χρόνια του ΧΑΑ είναι δύσκολα και πρέπει να πληρώνεσαι αρκετά καλά για να μην ντρέπεσαι να πας στη δουλειά σου.

Φίλοι επενδυτές αναγνώστες, αυτά  ήταν τα πρώτα μείζονος σημασίας μέτρα ώστε να τονωθεί η αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εις το επανιδείν

Μεθοδικός Σερίφης ⭐️


ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΤΙΚΑΣ 

ΕΧΑΕ: Θα μας αναρτήσει η εταιρεία το πως ψήφισαν οι μέτοχοι στη γενική συνέλευση της 2ας Ιουνίου ή μήπως και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το μάθουμε; Αμετάβλητη στα 3,65 ευρώ η μετοχή.

ΑΔΜΗΕ: Έχει περάσει καιρός από τότε που η διοίκηση είχε πει ότι περίμενε τη ΡΑΕ να αποφασίσει για το έσοδο. Το είχε πει τον Απρίλιο και έλεγε πως θα έβγαινε η απόφαση τον Μάιο. Ο ρυθμιστής συνεχίζει να καθυστερεί και αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που πιέζεται η μετοχή.Σε ανοδική πορεία βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να διαπραγματεύεται με απόδοση 3,73%, δηλαδή σχεδόν 5,5 φορές υψηλότερη από το 0,58%, στο οποίο είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2021… Την ίδια ώρα, η Αθήνα φαίνεται να ανησυχεί πολύ περισσότερο για την πορεία μέχρι και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και λιγότερο για την αύξηση των αποδόσεων που είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενη.

WORLD INDICES

OI βασικοί δείκτες της Wall Street περιόρισαν κατά πολύ στο τέλος τα κέρδη τους καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έπληξε εκ νέου το επενδυτικό κλίμα.

 • ΟΙ δείκτες ξεκίνησαν έντονα ανοδικά τις συναλλαγές σε μια νέα προσπάθεια αντίδρασης μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

ΩΣ γνωστόν οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού έχουν υποχρεώσει τους δείκτες σε εβδομαδιαίες απώλειες στις οκτώ από τις εννέα τελευταίες εβδομάδες.

MOST ACTIVE

LOOSERS

WINNERS

Η ΑΜΑΖΟΝ μετά το σπλιτάρισμα της μετοχής της (20ν/1π)


CRYPTOS


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 • Του Κώστα Στούπα

1) Οι Τούρκοι μας υποτιμούν…

 • Δεν υπάρχει ημέρα πλέον που κάποιο εκ των κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος της Άγκυρας να μην καταφέρεται με όλο και πιο επιθετικό τρόπο εναντίον της Ελλάδας.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα για πολλοστή φορά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα ανάφερε πως: “H Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφός της την ίδρυση αμερικανικών βάσεων ενώ εκεί τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις”.

 • Όλα αυτά τα υποστηρίζει ο πρόεδρος Ερντογάν την ώρα που η μεγαλύτερη βάση των Αμερικάνων στην ευρύτερη περιοχή παραμένει στο Ιντσιρλίκ και στελέχη πολλών ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές, κυκλοφορούν ελεύθερα στην Τουρκία και φέρονται να έχουν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με το καθεστώς του.

Η σημασία αυτών είναι μικρή καθώς φαίνεται πως διεθνώς έχουμε περάσει στη φάση όπου η κάθε πλευρά θεωρεί “τρομοκράτες” συλλήβδην τους αντιπάλους και όσους γενικά θεωρεί ανταγωνιστές και ανεπιθύμητους.

 • Η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία ενώ προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με Αίγυπτο και Ισραήλ και ΗΑΕ προκειμένου να χαλαρώσει τον βρόχο που έχει δημιουργηθεί γύρω της.

Είναι φυσικό η παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στην Ελλάδα να ενοχλεί τους Τούρκους καθώς φαίνεται πως υποτιμούν την αυτόνομη αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας παρά το “μάθημα” του θέρους του 2020 στην Αν. Μεσόγειο.

 • Για τους έχοντες γνώση των ζητημάτων, το καλοκαίρι του 2020 στην Αν. Μεσόγειο, οι δραστηριότητες της Τουρκίας προσφέραν μια ευκαιρία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να εφαρμόσουν “πρωτόκολλα” πέραν των συνηθισμένων νατοϊκών με αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά αν κρίνει κάποιος από τις εξελίξεις.

Με βάση τις εκτιμήσεις περισσότερο ειδικότερων, από την αναμέτρηση του θέρους του ’20, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα:

 • “Ο συντονισμός των ελληνικών δυνάμεων” θεωρείται υποδειγματικός καθώς επιτεύχθηκαν πρωτοφανείς δείκτες επιχειρησιακής αποδοτικότητας όπως η αστραπιαία στελέχωση των μονάδων, εν καιρώ καλοκαιρινής ραστώνης”.

“Η ταχύτητα της αντίδρασης επέτρεψε την κατάληψη επίκαιρων θέσεων για επίτευξη του τακτικού πλεονεκτήματος”.

 • Κατά τους ίδιους κύκλους: “Παράλληλα, αναδείχθηκε η σημασία του ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμία ανάγκη περαιτέρω παράθεσης γεγονότων μιας και τα στοιχεία δεν μπορεί να είναι παρά μόνο εκείνα τα οποία βρίσκονται σε αυστηρά ανοικτές πηγές.

Όμως, τη στιγμή που σε τέτοιες ακραίες συνθήκες το “ατύχημα” δύναται να λάβει εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις, η “επακούμβηση” αποτελεί έναν δείκτη αποδοτικότητας που χρήζει διδακτικής αξιοποίησης αφού, κατά τα δημοσιεύματα, ο υπαίτιος ενώ φρόντισε να αιφνιδιάσει δια του πλεονεκτήματος ανάληψης της σχετικής πρωτοβουλίας τελικά αιφνιδιάστηκε ο ίδιος δεχόμενος ένα πλήγμα που δεν κατέστη διαχειρίσιμο ψυχολογικά έως σήμερα…”

 • Το καθεστώς της Άγκυρας ενδεχομένως, γιατί βρίσκεται πιεσμένο από τις εσωτερικές εξελίξεις φαίνεται πως υποτιμά τόσο τα συμπεράσματα από την αντιπαράθεση του 2020 όσο και αυτά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου ο πόλεμος που σχεδιάστηκε και ξεκίνησε σαν “πόλεμος αστραπή” έχει εξελιχθεί σε πόλεμο χαρακωμάτων με ανυπολόγιστο κόστος για τους επιτιθέμενους.

Οι Τούρκοι μας υποτιμούν και αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκη κακό…

2) Το τέλος της “φούσκας”…

 • Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τα τελευταία 12 χρόνια έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της τεχνολογικής “φούσκας” που βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτά υποστηρίζει μια έκθεση της Bank Of America.

H κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών εταιρειών μειώθηκε μετά το τέλος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης αλλά οι κεντρικές τράπεζες σκοπεύουν τώρα να μειώσουν τη ρευστότητα κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους 18 μήνες… • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ