Τι σηματοδοτεί για την ΑΒ Βασιλόπουλος η έλευση του νέου CEO

0
109

Του Γιώργου Λαμπίρη

Κομβικής σημασίας για την επόμενη μέρα της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον Νίκο Λαβίδα, ένα πρόσωπο με εμπειρία στην αγορά, το οποίο σχετίστηκε αρκετά έντονα με τον όμιλο Σκλαβενίτη κατά το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή είναι γενικός διευθυντής στην Upfield Ηellas, εταιρεία που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου ελαίων και μαργαρινών από τη Unilever στο fund KKR σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ διατηρεί και καθήκοντα μη εκτελεστικού συμβούλου στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Φουρλή.

Γνωστά στελέχη της αγοράς στη shortlist επιλογής

Η πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ συμφερόντων του ομίλου Ahold Delhaize έτρεξε το τελευταίο διάστημα διαδικασία επιλογής στελέχους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, στην οποία βρέθηκαν γνωστά στελέχη της αγοράς τροφίμων και ποτών όπως ο Γιάννης Παπαχρήστου, πρώην γενικός διευθυντής της Coca-Cola 3E και νυν στενός συνεργάτης του Σπύρου Θεοδωρόπουλου αλλά και ο Γρηγόρης Σκλήκας, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης καi Ρωσίας για τη Royal Friesland Campina αλλά και διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina Hellas.

Αναζητώντας τα πατήματά της στην επόμενη μέρα της αποχώρησης Σταύρου

Η επιλογή του Ν. Λαβίδα έρχεται σε μία περίοδο που η ΑΒ Βασιλόπουλος αναζητά τα πατήματά της στην επόμενη μέρα της αποχώρησης του πρώην brand president, Βασίλη Σταύρου. Και που στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής λειτουργούσε υπό ένα μεταβατικό διοικητικό σχήμα, όπου πρόεδρος είναι ο Σοφοκλής Γιαννακού και ταυτόχρονα CFO της αλυσίδας και διευθύνων σύμβουλος ο Jesper Lauridsen με υπηρεσιακά επί της ουσίας καθήκοντα έως ότου καταληφθεί η θέση από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΒ Βασιλόπουλος, στην αναζήτηση του οποίου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα η αλυσίδα.

Μία σημαντική πρόκληση για τον Ν. Λαβίδα

Ο Νίκος Λαβίδας βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε μία σημαντική πρόκληση της καριέρας του για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους. Αφενός η ΑΒ Βασιλόπουλος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της ελληνικής αγοράς πίσω από τον όμιλο Σκλαβενίτη και καλείται να διατηρήσει την απόσταση που τη χωρίζει από την τρίτη της αγοράς, Lidl αλλά και να αυξήσει μέρος από τα χαμένα μερίδια των τελευταίων ετών. Αφετέρου η ΑΒ έχει να διαχειριστεί όπως και όλες οι αλυσίδες και οι επιχειρήσεις της αγοράς, το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού και την ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης που πλήττει τις πωλήσεις. Συν τοις άλλοις όμως η ΑΒ Βασιλόπουλος καλείται να διαχειριστεί το κενό διοίκησης που άφησε κατά την αποχώρησή του ο Βασίλης Σταύρου καθότι μπορεί προσωρινά να ανέλαβε καθήκοντα CEO ο Jesper Lauridsen, ωστόσο το γεγονός αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να εγγυηθεί διοικητική συνοχή. Η έδρα και τα καθήκοντά του Lauridsen βρίσκονται στην Τσεχία, με αποτέλεσμα η φυσική του παρουσία να περιορίζεται σε συγκεκριμένες επισκέψεις εντός του μήνα στην Ελλάδα και σε εναλλακτική συμμετοχή σε συνεδριάσεις των διοικητικών στελεχών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την διαδικασία επιλογής στελέχους κλήθηκε να διαχειριστεί κεντρικά ο όμιλος Ahold Delhaize στην Ολλανδία, τηρώντας με ευλάβεια όλες τις διαδικασίες έως ότου καταλήξει στην τελική επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. H εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί την επιλογή και παρουσίαση των υποψηφίων προς τον όμιλο Ahold Delhaize έχει διαχειριστεί κατά το παρελθόν σημαντικό αριθμό τέτοιων υποθέσεων τόσο για ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς όσο και για φορείς του δημόσιου τομέα. Ο λόγος για την Ergon Zehnder’s του Ανδρέα Γαβριηλίδη, γνωστής εταιρείας στον τομέα του head hunting.

H έλευση του νέου CEO αναμένεται ότι θα δώσει λύσεις και σε περιπτώσεις επενδύσεων που έχει ξεκινήσει να τρέχει η ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως το κατάστημα στο ίδρυμα Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι, όπου οι εργασίες έχουν σταματήσει. Εκεί με βάση το ρεπορτάζ η αλυσίδα είχε βρεθεί προ συζητήσεων με την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία είχε ζητήσει αναθεώρηση του αρχικού προϋπολογισμού κατασκευής λόγω αύξησης του κόστους υλικών. Ωστόσο η απόφαση αναθεώρησης παραπέμφθηκε σε κεντρικό επίπεδο στον όμιλο Ahold Delhaize, με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις να καθυστερήσουν σημαντικά μέχρι και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ