Τι θα ανακοινώσει την Πέμπτη η ΕΚΤ  – Οι εκτιμήσεις οκτώ διεθνών οίκων

0
75

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η προετοιμασία του εδάφους για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011, τον προσεχή Ιούλιο, αναμένουν ευρέως οι διεθνείς αναλυτές ότι θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη όπου και θα παρουσιάσει τις νέες (και χειρότερες) προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αν και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον επόμενο μήνα, δεν αποκλείονται επιθετικότερες αυξήσεις της τάξης των 50 μ.β. Επιπλέον, δεν εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς ομολόγων σε περίπτωση ισχυρού sell-off, παρά μόνον ότι θα επαναλάβει την πρόθεσή της για τον σχεδιασμό του εάν κριθεί απαραίτητο.

Πιο αναλυτικά, οι προβλέψεις από Barclays, Goldman Sachs, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC και UBS είναι οι εξής:

Barclays: Η συνεδρίαση της Πέμπτης είναι μια σημαντική προετοιμασία για την ομαλοποίηση του Ιουλίου. Δεν αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο να τροποποιήσει τα βασικά επιτόκια, αλλά πιστεύει ότι θα σηματοδοτήσει μια σταθερή δέσμευση να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον ίδιο μήνα. Αναμένει ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρουσιάσουν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό από τις προβλέψεις του Μαρτίου, με τη χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη να είναι απίθανο ωστόσο να εκπλήξει τις αγορές. Όμως, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη κορυφωθεί (που αναμένει να συμβεί το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους), το βάρος πέφτει στην ΕΚΤ να “σβήσει” την πιθανότητα αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Ωστόσο, εάν η Λαγκάρντ αφήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι, η τιμολόγηση της αγοράς (σήμερα σε πάνω από 30 μονάδες βάσης για τον Ιούλιο) είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, παρέχοντας μια βάση για ανάκαμψη της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συγκλίνει προς τα επίπεδα των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, τους τελευταίους έξι μήνες, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί ελαφρώς  πιο γρήγορα από αυτόν των ΗΠΑ. Και ενώ η αύξηση των ονομαστικών μισθών παραμένει πολύ χαμηλότερη στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, φαίνεται να επιταχύνεται σημαντικά το 2022. Ως εκ τούτου, αναμένει ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα θέσει το υπόβαθρο για οκτώ διαδοχικές αυξήσεις 25 μ.β. ξεκινώντας τον Ιούλιο έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 1,5% στα μέσα του 2023. Οι κίνδυνοι γύρω από αυτήν την πρόβλεψη είναι ωστόσο αμφίπλευροι. Μια πιο απότομη ανάκαμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να προκαλέσει αυξήσεις ύψους 50 μ.β., ενώ είτε η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε οι σημαντικές πιέσεις στα δημοσιονομικά,  θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο σε παύση του κύκλου αυξήσεων.

Η BNP Paribas αναμένει από την ΕΚΤ να ανακοινώσει επίσημα το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων και ουσιαστικά να προαναγγείλει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για τον Ιούλιο. Η μεγαλύτερη σχετική συζήτηση αφορά τον κατάλληλο ρυθμό εξομάλυνσης της πολιτικής. Δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα απορρίψει την επιλογή μιας αύξησης 50 μ.β., αλλά εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι αυξήσεις κατά 25 μ.β. είναι πιο πιθανές. Όπως και η Fed, η ΕΚΤ σχεδιάζει τώρα μια πορεία προς μια πιο “ουδέτερη” στάση πολιτικής, με τους κινδύνους να κλίνουν προς το να πρέπει να υπερβεί το ουδέτερο επίπεδο για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Ένα νέο εργαλείο “backstop” για τον έλεγχο των spreads είναι απίθανο να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση, αν και, τελικά, ακόμα πιστεύει ότι θα προκύψει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.

Citi: Αναμένει από την ΕΚΤ την Πέμπτη να ανακοινώσει τη λήξη των καθαρών αγορών τον Ιούνιο και να αυξήσει τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Όμως, εν μέσω πολύ υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, το ερώτημα είναι πώς θα πλαισιώσει η ΕΚΤ τη συζήτηση για μια πιθανή αύξηση 50 μ.β. τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ για το τέλος του έτους, με 32 / 36 / 28 / 28 μ.β. για τις συνεδριάσεις Ιουλίου / Σεπτεμβρίου / Νοεμβρίου / Δεκεμβρίου αντίστοιχα, συνολικού ύψους 125 μονάδες βάσης. “Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στο τραπέζι μια πιθανή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνεχίζει να υπερβαίνει”, όπως τονίζει.
 
Η Credit Suisse αναμένει από την ΕΚΤ (i) να επιβεβαιώσει ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα σταματήσουν στα τέλη Ιουνίου (ή πιθανώς το πρώτο μισό του Ιουλίου) και (ii) να ενισχύσει το σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων στις δύο προσεχείς συνεδριάσεις της τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο (με διαδρομή που εξαρτάται από τα δεδομένα στη συνέχεια). Πιστεύει ότι ο κίνδυνος νωρίτερης αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας είναι πολύ μικρός. Το νέο σύνολο μακροοικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ είναι πιθανό να παρουσιάσει σημαντικές υποβαθμίσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και σημαντικές αναβαθμίσεις στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Αναμένει από τη Λαγκάρντ να επαναλάβει ότι η ΕΚΤ (i) έχει την ευελιξία να επανεπενδύει τα έσοδα από τις λήξεις των ομολόγων του PEPP με ευελιξία σε όλες τις χώρες και (ii) είναι έτοιμη να σχεδιάσει ένα “εργαλείο κατακερματισμού” για να αποτρέψει την ανατροφοδότηση των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας, εάν χρειαστεί – αλλά χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Deutsche Bank: Πρώτον, φαίνεται αρκετά απίθανο η ΕΚΤ να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων πολιτικής και να προχωρήσει σε αυτήν, την Πέμπτη. Αν και τεχνικά δεν είναι αδύνατο, δεν υπήρξε κανένας υπαινιγμός για αύξηση τον Ιούνιο ούτε στο blog της Λαγκάρντ ούτε στη συνέντευξη του Λέιν την περασμένη εβδομάδα. Φαίνεται πως έχουν ήδη ληφθεί σημαντικές αποφάσεις πολιτικής, ίσως όταν το Δ.Σ συναντήθηκε στις 18 Μαΐου. Συγκεκριμένα, ότι οι καθαρές αγορές υπό το APP θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου (το τέλος του δεύτερου τριμήνου ισοδυναμεί με την αρχή του α’ τριμήνου) και ότι τα αρνητικά επιτόκια θα τελειώσουν κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων του τρίτου τριμήνου. Δεύτερον, το guidance των επιτοκίων πρέπει να επικαιροποιηθεί. Λαμβάνοντας την ασυνήθιστη απόφαση να προαναγγείλει την αύξηση τον Ιούλιο, η Λαγκάρντ ουσιαστικά είπε ότι οι νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ – που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη – συνάδουν με τα τρία κριτήρια αύξησης των επιτοκίων (π.χ. η πρόβλεψη του πληθωρισμού για το 2024 θα είναι 2%). Τρίτον, αναμένεται ότι θα απαιτηθεί ένα backstop αγορών σταθερότητας σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης και η D.B. συνεχίζει να αναμένει ότι θα ανακοινωθεί ως αντίδραση στον κατακερματισμό και όχι προληπτικά.

HSBC: Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις που πιθανόν να δείχνουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από τον Μάρτιο και χαμηλότερη ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης να σκιαγραφήσει σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων. Όμως, όπως φαίνεται στον απολογισμό της συνεδρίασης του Απριλίου, αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός είναι ξεκάθαρα πάνω από τις ανησυχίες της ΕΚΤ, δεδομένου ότι οι πιέσεις διευρύνονται και με ορισμένες ενδείξεις δεύτερου γύρου επιπτώσεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αύξηση των μισθών. Επομένως, η HSBC δεν πιστεύει ότι τυχόν ανησυχίες της ΕΚΤ για την ανάπτυξη θα εκτροχιάσουν την πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής, αλλά μάλλον ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού θα την επιταχύνουν. Η κύρια πολιτική απόφαση που πρέπει να λάβει η ΕΚΤ τον Ιούνιο είναι να τερματίσει το QE. Η HSBC εκτιμά ότι θα σταματήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στα τέλη Ιουνίου, από 20 δισ. ευρώ το μήνα σε μηδέν. Το guidance της ΕΚΤ αναφέρει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι “σταδιακές”. Η συναίνεση στο Δ.Σ φαίνεται ότι υποδηλώνει αυξήσεις κατά 25 μ.β. Ωστόσο, ορισμένα γεράκια έχουν αυξήσει την πιθανότητα για αύξηση 50 μ.β. τον Ιούλιο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει κρατήσει την πόρτα ανοιχτή σε αυτήν, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα δεν θα διευθετηθεί τον Ιούνιο, ακόμα κι αν η ΕΚΤ μπορεί να επισημάνει την πιθανότητα μελλοντικής αλλαγής. Η μείωση του ισολογισμού δεν θα συζητηθεί ακόμη, αλλά μπορεί να μην είναι και πολύ μακριά.

Τέλος, η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πως το APP θα λήξει στις αρχές Ιουλίου. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για να πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις 21 Ιουλίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε -0,25%. Αυτή θα ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2011. Αναμένει επακόλουθες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 8 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου (σε +0,25%) και τέσσερις ακόμη αυξήσεις το 2023 (Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος) στο 1,25%. Το 2024 δεν είναι ακόμη μέρος του επίσημου ορίζοντα προβλέψεων της UBS, αλλά δεν θα απέκλειε άλλες μία ή δύο αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ τότε. Δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Επίσης, αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο LTRO ή TLTRO, αν και πιστεύει ότι το εμπόδιο για τη μελλοντική έναρξη μιας τέτοιας διευκόλυνσης είναι χαμηλό -ανάλογα με τις συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί αργότερα φέτος ή του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ