Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022- Χ.Α + Markets (122): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

0
68
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 3,80 +2,51
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2,46 +1,16
ΙΣΠΑΝΙΑ 2,41 +1,12
ΙΤΑΛΙΑ 3,40 +2,10

****


 • ΟΙ ΠΙΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΦΕΤΟΣ 

 • ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΜΕΝΟΙ @10:15

 • Σημείωμα- ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ

Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν χθες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό,  χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται η συνολική εικόνα.

 

Ένα εξαιρετικό Α΄ τρίμηνο είχε η ΜΟΗ με την ανακοινωμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να αυξάνεται σημαντικά στα 318εκ ευρώ και την προσαρμοσμένη στα 189 εκ ευρώ. Το ζητούμενο για τα επόμενα τρίμηνα της εισηγμένης είναι η ενδεχόμενη πίεση στους όγκους πωλήσεων.

 

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται να αυξάνονται οι αποδόσεις στα  ομόλογα με την 10ετία των ΗΠΑ να ξεπερνά εκ νέου το 3%, ενώ σε νέο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019 κινήθηκε και η εγχώρια 10ετία στο 3,85%.  

 

Σχετικά με την μακροοικονομική ατζέντα χαμηλότερα των εκτιμήσεων δημοσιεύτηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες Μαΐου στη Γερμανία σήμερα το πρωί, ενώ αναμένουμε και τα μεγέθη για το  εγχώριο ΑΕΠ Α΄ τριμήνου. 

@13:20

ΤΑΜΠΛΟ: Δεν δείχνει υποσχόμενο, κάθε άλλο μάλιστα απ’ ότι όλοι μπορούν να δουν. Οι αγορές θα μας πείτε ότι δεν κάνουν το χατήρι των πολλών, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με τον πλέον απαισιόδοξο και μίζερο λαό του πλανήτη ΓΗ.

 • Επομένως τι να περιμένει κανείς από την αγέλη; Πωλήσεις και πάλι πωλήσεις. Αυτά για την ΓΕΝΙΚΗ εικόνα, γιατί στην ΕΙΔΙΚΗ μετράνε άλλα πράγματα. Με αυτήν ασχολείται το υγιές, το ενεργητικό και αισιόδοξο κομμάτι των ελλήνων επενδυτών.

ΤΑΚΤΙΚΗ: 50% τουλάχιστον ρευστότητα και μικρές τοποθετήσεις στα καλά, υγιή, δυναμικά και υποσχόμενα χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 • ΤΟ Χ.Α μην ξεχνάτε ότι έχει να αντιμετωπίσει και τις… ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ λατρεμένες. Αρθρα επί άρθρων, Στόχοι επί στόχων, Μεγάλα λόγια,  αλλά κανείς από τα μεγαλοστελέχη τους έχει παρουσία στα μετοχολόγια τους εδώ και πολύ, πάρα πολύ καιρό…

@13:45

ME MHNYMA (από τον Λογικό): Φοβερά πράγματα, το ΕΧΑΕ κόβει μέρισμα σήμερα 0,155€ και το πουλάνε!!! Μάλλον βρήκαν καλύτερη απόδοση για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, δεν εξηγείται αλλιώς..!

**********

ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 8 Ιουνίου υπογράφεται η παραχώρηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υπογράψει το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης.

 • Το επόμενο βήμα είναι η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και στη συνέχεια θα εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για το ξενοδοχείο, το συνεδριακό κέντρο και γενικότερα των έργων που σχεδιάζονται.

**

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την πρόταση του ΔΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή καλείται να εγκρίνει η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου με συμμετοχή από απόσταση και σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης. Μεταξύ άλλων το ΔΣ εισηγείται προς την ΓΣ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 12,41 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

**

 • ΓIA ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ  φίλους του μ/μ

Η συγκεκριμένη 5άδα έχει όλα τα εχέγγυα να διακριθεί ιδιαίτερα στα χρόνια που έρχονται…

 • ΔΗΛΑΔΗ η γνωστή των EXALCO (BIOKA), ΓΕΒΚΑ, ΜΕΒΑΚΟ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και ΜΑΘΙΟΣ
 • ΗΔΗ ΕΧΕΙ αναλυθεί η περίπτωση της ΓΕΒΚΑ…

Ποτέ μην συγχέετε τις μακροοικονομικές και μικροοικονομικές σας απόψεις με αυτό που «πραγματικά» συμβαίνει στο χρηματιστήριο. Η οικονομία π.χ. μπορεί να βρεθεί σε ύφεση, αλλά εάν η αγορά πάει κόντρα και συνεχώς ανεβαίνει, τότε πρέπει να ακούσετε την αγορά. Πληρώνει πάντα καλύτερα. Η καταπολέμηση της τάσης σου ρουφάει ενέργεια και χρήμα. Σε γενικές γραμμές, οι αγορές ή πωλήσεις με την πλευρά της κύριας τάσης, δίνει πάντοτε περισσότερο κέρδος.

ΒΟΣΥΣ: Το απόλυτο ποιοτικό χαρτί της μικρής κεφαλαιοποίησης και ανάμεσα στα ΤΟΠ 20 της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που έχουν πλέον αρνητικό κόστος κτήσης και οι οποίοι θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Εχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στη περίπτωση της…

ΒΟΣΥΣ(Ι): ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ αλλά η συγκεκριμένη συγκαταλέγεται στις πλέον αξιόπιστες διαχρονικά παρουσίες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μόνον τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου που έχει διανείμει στους επενδυτές μετόχους της υπερκαλύπτουν την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό. Απίστευτα ποιοτική και ελκυστική περίπτωση χωρίς το παραμικρό downside risk που στην περίοδο αυτή είναι για μας το πλέον σημαντικό πλεονέκτημα. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι η σχέση NETDEBT/ EBITDA είναι αρνητική (!!) η Book Value στα 2,4500 ευρώ και η πραγματική της πολύ περισσότερο.

ΙΝΛΟΤ – ΟΑΚ: Παιδιά όσοι ήδη έχετε χαρτιά και δεν έχετε άλλα χρήματα να βάλετε, μην αγχώνεστε. Θα εκδοθούν δικαιώματα από τις τρέχουσες μετοχές σας και θα μπορείτε να πουλήσετε μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων σας και να μπείτε στην ΑΜΚ με όσα χρήματα θέλετε ή και καθόλου. Αν η αύξηση είναι χαμηλά σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό, τότε μάλλον τα δικαιώματα θα έχουν και κάποια σοβαρή αξία.  Αν πάλι είναι κοντά στην αύξηση, δεν κερδίσατε και δεν χάσατε κάτι. Υπομονή λοιπόν. 

πιν


TITC: Στα 17,3000 ευρώ η νέα τιμή στόχος των αναλυτών της N.Chryssochoidis

28.3.2022


 • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

 • Η βία δεν είναι μαγκιά

 • Η βία, όπως θα έγραφε η Χάνα Αρεντ, έχει γίνει όμως μπανάλ. Είναι ρουτίνα πια στη ζωή μας και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Μια κοινωνία κυνική, κουρασμένη, αντιμετωπίζει πια τη βία σαν κάτι αναπόδραστο, που δεν σηκώνει και θεραπεία.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε κρύβει πια επίσης βία. Ολοι μας έχουμε γίνει πιο επιθετικοί στον τρόπο που εκφραζόμαστε. Θυμωμένοι, ή και τρελαμένοι, πολίτες κάθονται μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και βρίζουν, βρίζουν, απειλούν και μετά πάλι βρίζουν στην αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι μια διέξοδος στην απελπισία και στα αδιέξοδά τους. Ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί εκείνοι που νομιμοποίησαν τη βία σαν θεμιτό εργαλείο διαμαρτυρίας και την άφησαν να κυριαρχήσει σε ένα κομμάτι του δημόσιου λόγου.

 • Ας παραδεχθούμε ότι είναι ένα μείζον πρόβλημα πια και, ναι, ας μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό.
 • Καλά όλα αυτά, αλλά τι κάνουμε για να δαμάσουμε λίγο το φαινόμενο της εξάπλωσης της βίας; Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για το θέμα, γιατί σε πολλούς τομείς το κρύβουμε κάτω από το χαλί.
 • Αφορμή για το σημερινό άρθρο στάθηκε μία συζήτηση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Μακάρι να γίνουν ανάλογες συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα. Τις χρειαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε, όμως, και ένα δίχτυ ασφαλείας για τα εν δυνάμει θύματα της βίας. Οι γυναίκες που νιώθουν στο πετσί τους την οικογενειακή βία, τα θύματα του μπούλινγκ, πρέπει να ξέρουν πού θα βρουν βοήθεια και να ξέρουν ότι μπορούν να στηριχθούν σε καλά εκπαιδευμένους και ευαισθητοποιημένους ειδικούς. Ενα κομμάτι της νέας γενιάς έχει κάνει απίστευτη πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.

Κομμάτι της προσπάθειας κατά της βίας είναι η αλλαγή νοοτροπίας των κρατικών και δικαστικών αρχών. Το «έλα μωρέ, ένα χαστούκι έριξε» θέλει ξερίζωμα. Η μηδενική ανοχή στη βία κάθε είδους είναι ο στόχος.

 • Οταν με ρώτησε κάποιος τι μπορούμε να κάνουμε επικοινωνιακά για να πολεμήσουμε τη βία, σκέφθηκα ότι το πιο αποτελεσματικό θα ήταν να την απομυθοποιήσουμε. Οχι από άμβωνος, πόσο κακή είναι κ.λπ. Αλλά να της στερήσουμε το στοιχείο της «μαγκιάς», της επιβολής που την κάνει δημοφιλή σε ανθρώπους που δεν έχουν από πού να πιαστούν.

Με απλό και νεοελληνικά αποδομητικό, χιουμοριστικό τρόπο να δείξουμε ότι η βία δεν είναι «μαγκιά», αλλά το καταφύγιο των δειλών. Το φαινόμενο δεν θα σβήσει. Ούτε η κοινωνία μας θα θεραπεύσει ποτέ όσα γεννούν βία. Ας παραδεχθούμε, όμως, ότι είναι ένα μείζον πρόβλημα πια και, ναι, ας μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό. Πριν τον επόμενο Αλκη, την Ελένη ή την Καρολάιν…


WORLD INDICES

MOST ACTIVE

LOOSERS

WINNERS

CRYPTOS


 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ