Τα έργα που θα αλλάξουν το αστικό τοπίο της Αθήνας: Αναπλάσεις και η μεταμόρφωση θρυλικών κτιρίων της πόλης

0
102

Projects και αναπλάσεις που θα δώσουν μια άλλη εικόνα στο αστικό τοπίο της Αθήνας.

Επενδυτικά σχέδια, κατασκευαστικά έργα, αξιοποιήσεις εκτάσεων, κτιρίων και περιοχών, στρατηγικές παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα τα επόμενα χρόνια. Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της κατασκευών, των ανακαινίσεων, και των αποκαταστάσεων, καθώς και η κινητικότητα σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική σκηνή της Αθήνας, θέτουν τις βάσεις για την ολοκλήρωση έργων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, συνυφαίνοντας την όψη μιας ενεργής και εξελισσόμενης πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στο Ελληνικό, τον Άλιμο και τον Πειραιά αυτά είναι μερικά μόνο από τα έργα και τις αναπλάσεις που θα δώσουν μια άλλη εικόνα στην Αθήνα.

Αθήνα: 5 μεγάλα έργα που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πρωτεύουσας

Πύργος του Πειραιά

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την παράδοση του νέου Πύργου του Πειραιά που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα στο λιμάνι. Το φιλόδοξο project συνολικού κόστους 75 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό σχήμα των EBRD- Ρrodea Investments ΑΕΕΑΠ- Dimand είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2023.

Με ύψος 84 μέτρα ο Πύργος του Πειραιά είναι το ψηλότερο κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά και το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο της Αθήνας. Με τη μεταμόρφωσή του αναμένεται να γίνει το νέο τοπόσημο όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για ολόκληρη την Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πύργος του Πειραιά
Πύργος του Πειραιά

H συνολική επιφάνεια του έργου είναι 34.600 τ.μ. και ο αρχικός του σχεδιασμός που πραγματοποιήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ιωάννη Βικέλα, Γεράσιμο Μολφέση και Αλέξανδρο Λοΐζο, ολοκληρώθηκε το 1975. Ωστόσο το εσωτερικό του δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ εκτός από τους τρεις πρώτους ορόφους. Το 2020 ο Δήμος του Πειραιά ήρθε σε συμφωνία με κοινοπραξία επενδυτών για τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε γραφεία, χώρους λιανικού εμπορίου και εστιατόρια, καθώς και για την αναβάθμιση της πρόσοψης του κτιρίου. Η κοινοπραξία αποτελείται από την Dimand SA μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και την Prodea Investments και κατόπιν διαγωνισμού το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA του Ηλία Παπαγεωργίου και Χριστίνας Παπαλεξανδρή, με έδρα την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, κέρδισε το πρώτο βραβείο για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά.

Πύργος του Πειραιά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πολύ σύντομα ο πρώτος ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας θα φιλοξενήσει εμπορικά καταστήματα, υπερσύγχρονα γραφεία μεγάλων εταιρειών, ένα εντυπωσιακό cafe-εστιατόριο με θέα στο λιμάνι και κάποιες ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες.

Η όψη διαμορφώνεται ώστε ο Πύργος να συνδιαλέγεται δυναμικά με την καθημερινή ζωή της πόλης, αποτελούμενη από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας. Η κατασκευή ολισθαίνει απαλά από τη μία όψη στην άλλη, δημιουργώντας μια δυναμική οπτική εμπειρία που αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με τη γωνία θέασης του παρατηρητή. Το περιμένουμε!

Μαρίνα Αλίμου

Η Μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξή της, όπως ήδη συνέβη με τη μαρίνα Φλοίσβου, αναμένεται να δώσει καίρια ώθηση τόσο στον θαλάσσιο τουρισμό όσο στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η ριζική ανάπλαση και ταυτόχρονα η αναβάθμιση της μαρίνας. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, για μια επένδυση που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και που θα κάνει το μέτωπο της ελληνικής Ριβιέρας ακόμη πιο σύγχρονο και ποιοτικό.

Την 1η Ιανουαρίου 2021, ενεργοποιήθηκε η σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια, από την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ενώ η REDS έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης, μελέτης και κατασκευής με στόχο την αναβάθμισή της σε μία από τις πιο σύγχρονες τουριστικές μαρίνες της Μεσογείου. 

Όπως σημειώνει η εταιρεία, το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2021, προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού πόλου αναψυχής, ενός πραγματικού έργου πνοής για τη Αττική, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα πρώτα δυο χρόνια την ολοκλήρωση των μελετών ανάπτυξης, έργα συντηρήσεις και βελτιώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της μαρίνας και  στη συνέχεια την υλοποίηση των έργων κατασκευής. 

Μέχρι το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια επένδυση που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Μέχρι το 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια επένδυση που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, που έχει ολοκληρωθεί, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων και εμπορίου, καθώς και τον πύργο διοίκησης και ελέγχου της Μαρίνας. 

Το πρωτοποριακό σχέδιο «απαντάει» στις πλέον σύγχρονες επιταγές για φιλικές προς τον πολίτη αναπτύξεις καθώς ο όγκος των κτιρίων θα είναι διασπάσιμος και τα κτίρια ισόγεια, δηλαδή ύψους έως 4,5 μέτρα, ενώ όπου υπάρξει και πρώτος όροφος, το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά τα 7 μέτρα. Με δεδομένο μάλιστα πως η λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται υψομετρικά πιο πάνω από τη Μαρίνα, ο περιπατητής καθώς περπατάει θα συνεχίσει να βλέπει τη θάλασσα σχεδόν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Ο περιβάλλοντας χώρος της μαρίνας θα αποτελέσει έναν ευχάριστο παραθαλάσσιο προορισμό αναψυχής, ανοικτό στο κοινό και διαμορφωμένο με τρόπο φιλικό τόσο στον πεζό όσο και στον ποδηλάτη, με δόμηση κάθετη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, και φυτεμένα δώματα που θα «ενώνουν» την πόλη με τη Μαρίνα, ενώ δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει ενταγμένο στην περιοχή, και για το οποίο  έχει προβλεφθεί η ανακατασκευή των χώρων του. 

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα αυξηθούν σημαντικά και οι χώροι στάθμευσης, οι οποίοι θα αριθμούν περισσότερες από τις 1.000 θέσεις στο σύνολο του έργου ανάπτυξης.Ακόμη, η νέα μαρίνα θα αποκτήσει και πολιτιστικό αποτύπωμα, καθώς εκεί θα στεγαστεί η πλούσια σε έργα του 20ου αιώνα, Δημοτική Πινακοθήκη.

Επιπλέον, η πρόβλεψη περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ελλιμενιζόμενους ιδιοκτήτες σκαφών ώστε η Νέα Μαρίνα Αλίμου να αποτελέσει μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρξει μείωση του αριθμού σκαφών. Σήμερα ελλιμενίζονται 1.100 σκάφη, στην πλειονότητά τους επαγγελματικά, ενώ στη νέα μαρίνα θα ελλιμενίζονται περίπου 860.

Τέλος, μεγάλη μέριμνα θα ληφθεί για την καθαριότητα όλων των χώρων της μαρίνας και κυρίως του θαλάσσιου μετώπου, έτσι ώστε το περιβάλλον να προστατεύεται απολύτως από τις δραστηριότητες της μαρίνας και να τηρείται υψηλό επίπεδο στο θέμα της καθαριότητας και της τήρησης των κανόνων για την αποκομιδή και διάθεση κάθε είδους απορριμμάτων και αποβλήτων (υγρών και στερεών σκαφών και λοιπών χρήσεων). Είναι βέβαιο ότι μια νέα εποχή ξεκινά!

Ανάπλαση στο Ελληνικό

Κορωνίδα όλων των αναπτύξεων στη νότια ακτή της Αττικής είναι αυτή στο Ελληνικό. Όχι μόνο λόγω μεγέθους, αλλά και γιατί έχει τις διαστάσεις και τον σχεδιασμό που μπορούν να προσελκύουν τη διεθνή προσοχή και να ενισχύσουν αξιοσημείωτα την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα τόσο στο κατασκευαστικό στάδιο όσο βέβαια και με την έναρξη λειτουργίας του. Ηδη μια πρώτη γεύση έχουμε πάρει με το Experience Park και το The Ellinikon Experience Centre.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έργα της πρώτης πενταετίας στην περιοχή περιλαμβάνουν, επίσης, το παραλιακό μέτωπο, το πάρκο, τις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές κοινής ωφελείας. Ηδη οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα εγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, έχουν ξεκινήσει καθώς και τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά, της παραλίας. Παράλληλα θα αρχίσει η κατασκευή του Marina Tower.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή της Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο, το εμπορικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και ο πύργος μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή. Στο μεταξύ, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν και οι εργασίες για τα πρώτα 200 μέτρα υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την παρουσίαση του The Ellinikon Expierence Center.

Βασικός στόχος της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει είναι να δημιουργηθεί μια πράσινη βιώσιμη έξυπνη πόλη, φιλική προς τον άνθρωπο, με μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδιαδρομών και δρόμους περιπάτου, όπου οι κάτοικοι θα ζουν και θα εργάζονται κάνοντας περιορισμένη χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων. Αυτό θα επιτευχθεί με την εισαγωγή έξυπνων υποδομών «πράσινης ενέργειας» και υψηλών πρότυπων βιωσιμότητας που θα αποτελέσουν ορόσημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη τα ερχόμενα χρόνια.

Ξενοδοχείο Hilton

Σε διαδικασία ανακατασκευής βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το ξενοδοχείο Hilton Athens για να δημιουργηθεί ένας πολυδιάστατος προορισμός με νέες χρήσεις που θα ονομάζεται Conrad.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος προορισμός εισάγει ένα σύνθετο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει -πέραν της λειτουργίας ξενοδοχείου- κατοικίες, μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα μοναδικών εμπειριών.  Το νέο μοντέλο αναμένεται να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, αλλά και στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει: 

  • τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες
  • τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton
  • τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.
  • επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960
  • τη δημιουργία  θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ.
H φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου Hilton.
H φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου Hilton.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα διατηρήσει αναλλοίωτη και θα αναδείξει περαιτέρω, την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτιρίου και τις διαχρονικές προσόψεις που είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022 και το σύνολο της ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.

Mινιόν

Το θρυλικό Mινιόν, το πρώην πολυκατάστημα των 16.000 τ.μ., που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Αθηναίων.

Για περισσότερα από 20 χρόνια παρέμενε στην αδράνεια αλλά στα τέλη του 2021 πέρασε στα χέρια της Dimand και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να καταστρωθεί το master plan και να προχωρήσει η υλοποίηση της επένδυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι μόλις ολοκληρωθεί το φιλόδοξο έργο της ανακατασκευής του σε ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο γραφειακών και εμπορικών χώρων, να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό που θα συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και στην αναβίωση της Πατησίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου) και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Μάλιστα τα περασμένα Χριστούγεννα το Μινιόν επιφύλασσε μια έκπληξη στους Αθηναίους καθώς «φόρεσε τα καλά του» και φωταγωγήθηκε, προσδίδοντάς του κάτι από την παλιά του αίγλη. Σε αυτό συνέβαλε και το έργο που φρόντισε να σχεδιάσει στους τοίχους περιμετρικά του κτηρίου ο καλλιτέχνης γκράφιτι, Soteur. Το εικαστικό και φωτιστικό έργο, «Childhood dreams build the future», ζέστανε τις καρδιές όλων των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ