Συναγερμός με την Πειραιώς: Βάζει «λουκέτο» η τράπεζα

0
50

Τράπεζα Πειραιώς: Σε καταγγελία για μαζικά λουκέτα από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησαν οι συνδικαλιστές της τράπεζας.

Στην υλοποίηση του αντεργατικού και αντικοινωνικού σχεδίου της προχωρά η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο σε έξι ακόμα καταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντός του Ιουλίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών της Τράπεζας το διάστημα από 14 μέχρι 27 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στο κλείσιμο των έξι καταστημάτων. Ειδικότερα στην Αττική θα κλείσει τραπεζικό κατάστημα στο Φάληρο, τα Καμίνια, τη Λυκόβρυση καθώς και σε ένα ακόμα που σημείο της πρωτεύουσας. Το ίδιο διάστημα θα βάλει επίσης λουκέτο σε δύο υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη που εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η διοίκηση της Τράπεζας «πάγωσε» τους σχεδιασμούς για κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην επαρχία μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και παρεμβάσεις βουλευτών που ζητούν …«χάρες» ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο το σχέδιο για συρρίκνωση των καταστημάτων παραμένει ενεργό και θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς καλεί την Τράπεζα να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων και να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του Συλλόγου με τους εκπροσώπους της διοίκησης Πειραιώς, με νέα συνάντηση που υπήρξε την Τρίτη για τη σύναψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Τράπεζα.

Παρότι υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου για την υπογραφή της νέας σύμβασης, η Τράπεζα αρνείται να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για «σκληρή» διαπραγμάτευση. Σήμερα Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει νέα συνάντηση εργαζομένων και Διοίκησης.

Οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση: «Συνεχίζουμε αταλάντευτα με τη δυναμική και τη στήριξη όλων των εργαζομένων μακριά από επικοινωνιακούς λαϊκισμούς και ατελέσφορες νομικές παραδοξολογίες που αλλάζουν έκφορα ανάλογα με τη φάση της Σελήνης».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς διεκδικούν:

  • Προστασία και η θωράκιση της εργασίας μας στην Τράπεζα, από το businessplan και τη συρρίκνωση: για τους εργαζόμενους στα καταστήματα που σχεδιάζεται να κλείσουν, η υποχρέωση για επανακατάρτιση του προσωπικού σε νέα αντικείμενα και θέσεις εργασίας με τη δυνατότητα και επιλογή της τηλεργασίας ή την μετακίνησή τους σε κοντινά καταστήματα.
  • Συνεχής και ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση όλου του Προσωπικού, με προτεραιότητα στο Προσωπικό, όπου οι θέσεις και τα αντικείμενα εργασίας μεταβάλλονται, ή κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση σε νέα αντικείμενα και ρόλους που απαιτεί η νέα τραπεζική.

Καθώς επίσης και:

  • Μη συμψηφισμός των αυξήσεων της Κλαδικής Σύμβασης και των Επιχειρησιακών Συμβάσεων στο Προσωπικό με υπέρτερες αποδοχές.
  • Έκτακτη κατ’ έτος οικονομική ενίσχυση σε όλο το Προσωπικό, για την προστασία του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, λόγω του ιστορικά αυξημένου πληθωρισμού.
  • Θεσμοθέτηση αμοιβών σε ειδικούς ρόλους και σε θέσεις ευθύνης: Διευθυντής, Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος, Personal, UpperMass, Σύμβουλου Μικρών Επιχειρήσεων κλπ.
  • Αύξηση του ποσοστού καταβολής της Τράπεζας στο Τ.Ε.Α. και η ενδυνάμωση των παροχών υγείας.
  • Αύξηση των αμοιβών και παροχών που ισχύουν ήδη με τις επιχειρησιακές συμβάσεις
  • Αύξηση του επιδόματος βάρδιας και θεσμοθέτηση επιστημονικού επιδόματος σε αποφοίτους σχολών που παρέχουν επαγγελματική ισοτιμία.

Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρά σε νέα απόσχιση τμήματος

Σε νέα απόσχιση τμήματος προχωρά η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, επιδιώκοντας να μεταφέρει περίπου 60 εργαζομένους των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων σε θυγατρική εταιρεία της.

Εναντίον των νέων αντεργατικών σχεδιασμών της Τράπεζας, τάσσονται οι εργαζόμενοι εκφράζοντας την αντίθεση τους στην μεταφορά του προσωπικού εκτός της Τράπεζας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόκειται για την τέταρτη απόσχιση τμήματος στην οποία προχωρά η Τράπεζα. Οι τραπεζίτες με τις συγκεκριμένες μεθόδους επιδιώκουν να «κομματιάσουν» τις υπηρεσίες σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Μάλιστα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαβούλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς με τη Διοίκηση αναφορικά με την απόσχιση των εργασιών των τμημάτων Διαχείρισης Ακινήτων και τη μεταφορά των εργαζομένων σε αυτά, προς θυγατρική εταιρεία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τα μέλη του επανέλαβαν την πάγια θέση τους ενάντια στη μεταφορά εργασιών και εργαζομένων σε εταιρείες εκτός Τράπεζας, ειδικά, με τα όσα ελάχιστα ορίζει το Π.Δ. 178/2002.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους:

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε την αναγκαιότητα στον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, να συγχωνεύσει τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες, εντός και εκτός Τράπεζας, σε μία θυγατρική, ώστε η διαχείριση των ακινήτων να πραγματοποιείται από μία εταιρεία και να αποκομίσει οικονομίες κλίμακος.

Ο Νόμος 4601/2019, που άνοιξε την πόρτα των αποσχίσεων στις τράπεζες, είναι η αφετηρία όλων όσων συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με τις αποσχίσεις. Θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σύλλογος ήταν ενάντια στην ψήφιση αυτού του Νόμου και πραγματοποίησε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και ενέργειες, προκειμένου να μην περάσει. Στον αντίποδα, σύλλογοι που σήμερα εναντιώνονται στις αποσχίσεις, τήρησαν σιγή ιχθύος, για γνωστούς πολιτικούς λόγους. Η υποκρισία άλλωστε, γεννιέται, όταν εκλείπει η μνήμη. Η αποτροπή των αποσχίσεων μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Διαφορετικά ο άλλος τρόπος είναι μέσω Συλλογικής Συμφωνίας, να διατηρηθεί το Δίκαιο εκείνο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες Συμφωνίες και ουσιαστικά υπερβαίνει το Νόμο.

Το παραπάνω δεδομένο το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς και οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι στη διαχείριση ακινήτων, οι οποίοι ζήτησαν τη διαπραγμάτευση συμφωνίας, ανεξάρτητα από όσα μεγαλόστομα περιγράφουν άλλοι σύλλογοι στις ανακοινώσεις τους.

Για τους λόγους αυτούς, στη χθεσινή διαβούλευση, καλέσαμε τη Διοίκηση να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, για τη διαμόρφωση Συμφωνίας που θα κατοχυρώνει απόλυτα και θεσμικά την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα των εν λόγω τραπεζοϋπαλλήλων, προσθέτοντας δικαιώματα και όχι αφαιρώντας.

Η Διοίκηση δεσμεύτηκε να μας απαντήσει στην επόμενη συνάντηση σε σχέση με τις θέσεις μας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Σύλλογος λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις που η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχείρησε να εφαρμόσει τον Νόμο 4601/2019, αποτελεί κέρδος για τον κλάδο μας. Υπογράψαμε Συμφωνίες που κατοχυρώνουν απόλυτα στους εργαζόμενους την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου εσαεί. Εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε, θωρακίζοντας τις Συμφωνίες, μέχρι να ισχυροποιηθούν τα σωματεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τη δική μας αρωγή έχουν ιδρύσει. Και σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε μαζί τους, γιατί δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι είμαστε συνάδελφοι και ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ