Στα €100,5 το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο με πτώση 4,3%

0
53

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:20

Συνεχίζεται περαιτέρω η αποκλιμάκωση των πιέσεων στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η οποία μάλιστα υποχώρησε σήμερα κάτω και από τα 100 ευρώ.

Εντέλει, η τιμή του συμβολαίου Απριλίου στο Άμστερνταμ (TTF), ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, έκλεισε με απώλειες 4,36% και διαμορφώνεται στα 100,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Στο υψηλό σήμερα είχε βρεθεί έως και τα 109,8 ευρώ.

Ανοδικό γύρισμα στις τιμές του πετρελαίου

Έντονη μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες εναλλάσσουν πρόσημα στη σημερινή συνεδρίαση, με τις θετικές τάσεις να φαίνονται πως επικρατούν.

Νωρίτερα η μικρή πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε οδηγήσει τις τιμές στις παρυφές των 110 δολαρίων, υπό τις αυξημένες πιθανότητες για πιο αυστηρές κυρώσεις και μια πιο παρατεταμένη διακοπή της ρωσικής προσφοράς αργού.

Η τέταρτη ημέρα των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών, πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο, αλλά το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία, ενώ παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις από τη Δύση ο πρόεδρος Πούτιν έχει δείξει λίγα σημάδια υποχώρησης.

Σε αυτό το κλίμα και εν μέσω εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας, το Brent ενισχύεται πλέον κατά 1% στα 107,70 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο 9% την χτες που αποτελεί την υψηλότερη από τα μέσα του 2020. Στο υψηλό ημέρας δε είχε φτάσει έως και τα 109,59 δολ. σήμερα.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό West Texas Intermediate κερδίζει πλέον 1,7% στα 104,73 δολάρια το βαρέλι, αφότου είχε φτάσει έως και τα 106,28 δολ. σήμερα έπειτα από την άνοδο 8% χτες.

Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως και το brent και το WTI αναμένεται να ολοκληρώσουν με πτώση περί το 3%, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά 14 ετών τα οποία άγγιξαν πριν από δύο εβδομάδες.

“Αναμένω μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα ακόμη εκεί έξω”, αναφέρει ο Justin Smirk, επικεφαλής οικονομολόγος της Westpac.

Η συρρίκνωση της προσφοράς λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, των συνομιλιών για τα πυρηνικά με το Ιράν, τη μείωση των αποθεμάτων και τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, έπληξαν τη ζήτηση και οδήγησαν στα σκαμπανεβάσματα αυτής της εβδομάδας.

Αναλυτές της RBC Capital αναφέρουν ότι οι απώλειες των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, θα αποδειχθούν πιθανώς ότι θα έχουν διάρκεια και ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αντιστάθμισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ