Σε υψηλά 13 εβδομάδων το πετρέλαιο – Στο κόκκινο η Wall

0
65

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, 12:47

| Τελευταία ενημέρωση: 23:17

Πτώση στους δείκτες στη Wall Street, με τον Dow να χάνει 269,24 μονάδες ή 0,81%, τον Nasdaq 0,73% και τον S&P 500 να υποχωρεί 1%. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, με τον Dax στο -0,76% , τον CAC στο -0,80%, τον FTSE στο -0,08% και τον Stoxx 600 στο -0,57%. Αντιθέτως, σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο +0,23% και τις 893,82 μονάδες. Το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδό του αγγίζοντας τα 124 δολάρια, με το brent να ενισχύεται +2,8%.

Οι επενδυτές σταθμίζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών και τις προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο αλλά και τα σημάδια ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιβραδύνεται. Η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε 1% μετά την προειδοποίηση της τράπεζας για τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Intel υποχώρησε περισσότερο από 5% μετά την προειδοποίηση της διοίκησης για αποδυνάμωση της ζήτησης για ημιαγωγούς.

Tο αμερικανικό αργό έφτασε σε υψηλό 13 εβδομάδων παρά την άνοδο των εγχώριων αποθεμάτων, καθώς ενισχυθεί η ζήτηση για καύσιμα μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία σε μεγάλες πόλεις της Κίνας και τους Νορβηγούς εργάτες να σχεδιάζουν απεργία.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν νέα μείωση των αποθεμάτων αργού, ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρχει αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τα περισσότερα διυλιστήρια παγκοσμίως να λειτουργούν ήδη κοντά στη μέγιστη δυναμικότητά τους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα αλλά και τις απώλειες από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων η πίεση στην αγορά σε επίπεδο προσφοράς είναι μεγάλη.

Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδία να προχωράει, όπως αναμενόταν, σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, αύξηση το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,9% με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις να προβλέπουν αύξηση μεταξύ 25 και 75 μονάδων βάσης. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ωστόσο ότι το επίπεδο του επιτοκίου βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της χώρας Nifty 50 και BSE Sensex υποχώρησαν κατά 0,4%. Το ινδικό νόμισμα, η Ρούπια υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ινδικής κεντρικής τράπεζας ήρθε μετά την απόφαση έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,93% και ο Topix ενισχύθηκε κατά 1,15%. Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ που έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο.

Στο Χονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,22% με τον τεχνολογικό κλάδο να πραγματοποιεί ράλι με τους κολοσσούς του κλάδου Alibaba και Tencent να κερδίζουν 8,1% και 4,68% αντίστοιχα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai κατέγραψε οριακές απώλειες 0,7% και ο Shenzhen έχασε 0,9%.

Στη Νότια Κορά ο Kospi έμεινε σχεδόν αμετάβλητος και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,36%.

Tέλος, κέρδη καταγράφει σήμερα ο χρυσός καθώς ενισχύθηκε το δολάριο γεγονός που καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο ακριβώς και κατά συνέπεια λιγότερο ελκυστικό.

Οι αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι οι κινήσεις του χρυσού που το τελευταίο διάστημα είναι οριακές υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στο μέγιστο του επίπεδο. Εξηγούν ότι διαχρονικά το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμα του πληθωρισμού ενώ τα υψηλά επιτόκια που ορίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν ευνοούν το χρυσό καθώς οι επενδυτές θα στραφούν σε άλλες επιλογές για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους,

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού κερδίζει 0,30% στα 1.857 δολάρια, ενώ απώλειες 0,42% καταγράφει η πλατίνα και 1,9% το παλλάδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ