Σε τεχνικές περιπέτειες έβαλαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες

0
88

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε νέες πτωτικές περιπέτειες έβαλαν σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μετά την ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ δέχτηκαν ένα ισχυρό κύμα πωλήσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,80% στις 886,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 897,91 μονάδων (+0,46%) και 885,28 μονάδων (-0,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 59,58 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,84 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,61 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,01%, στις 2.140,66 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.387,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,15% στις 588,52 μονάδες.

Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες θετικές εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά είναι και αυτός που εμφανίζει την πιο ασταθή πορεία. Και αυτή η πορεία επηρεάζει όλη την αγορά, η οποία πλέον έχασε και πάλι τα επίπεδα του εκθετικού μέσου των 200 ημερών μπαίνοντας σε νέες τεχνικές περιπέτειες.

Την ίδια ώρα, η αγορά έδειξε να ανέμενε σαφώς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοίνωσε τον τερματισμό των αγορών ομολόγων την 1η Ιουλίου. Η απόφαση αυτή ανοίγει πλέον το δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε πάνω από 10 χρόνια στην επόμενη συνεδρίαση της, επίσης τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη του 0,25% τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.

Η ΕΚΤ θα προσπαθήσει με τις πρώτες παρεμβάσεις της να βάλει ένα τέλος στη συνεχή αύξηση των τιμών καταναλωτή. Άλλωστε μέχρι και στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έφτασε στο 11,3% τον Μάιο, ροκανίζοντας σημαντικό μέρος του εισοδήματος. Την ίδια ώρα, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, βελτιώνοντας τις προοπτικές του κλάδου.

Πέραν των παραπάνω όμως, ο φόβος για την πιθανή ανακοπή της αναπτυξιακής δυναμικής είναι εδώ. Είναι άλλωστε και ο φόβος που υπάρχει και για την αμερικανική οικονομία, καθώς η Federal Reserve προηγείται της ΕΚΤ στη νομισματική σύσφιξη. Έτσι, ο ρυθμός της σύσφιξης είναι αυτός που θα κρίνει τη μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία του ΧΑ.

Βέβαια, το ΧΑ βλέπει την ελληνική οικονομία να είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες στην Ευρωζώνη, αλλά παρά τη θετική του επίδοση από τις αρχές του έτους, αδυνατεί να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί με αποφασιστικότητα προς εκείνο των 1.000 μονάδων.

Πόσο μάλλον όταν ακόμη και οι 900 μονάδες δείχνουν ένα επίπεδο που πλέον έχει στοιχειώσει πολλά χαρτοφυλάκια που πόνταραν στη μεγάλη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από πάνω από δέκα χρόνια κρίσης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Σαράντης, ΕΘνική, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, Titan, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Quest έκλεισε με άνοδο 3,10%, με την ΕΥΔΑΠ και τη Λάμδα να ακολουθούν με +1,66% και +1,37% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ