Σαφάρι της εφορίας σε όσους χρωστούν, με δύο εισπρακτικά κέντρα

0
47

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες του δημοσίου ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις ειδικές μονάδες που συστήνει.

Συγκεκριμένα, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών διαδικασιών είσπραξης οφειλών έρχονται τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ), στα οποίες θα συγκεντρωθεί εξειδικευμένο και έμπειρο στην είσπραξη προσωπικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,326 δισ. ευρώ από 2,164 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αυξημένο κατά 53,7%).

Τα κατασχετήρια όπως δείχνουν τα στοιχεία αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν με τα νέα κέντρα, περαιτέρω. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει φθάσει πλέον στα 113 δισ. ευρώ, ποσό το οποίου οφείλουν περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι.

Σε αυτούς λοιπόν που χρωστούν κυρίως μεγάλα ποσά στρέφεται η ΑΑΔΕ ξεκινώντας σε πρώτη φάση με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση των οφειλών τους. Όσοι από αυτούς αδιαφορήσουν θα ξεκινήσουν έλεγχοι και η αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.)

Τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής (λειτουργεί ήδη)  και Θεσσαλονίκης (θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες) έχουν ως επιχειρησιακό τους στόχο την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών Δ.Ο.Υ. των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι αρμοδιότητες των ΚΕ.Β.ΕΙΣ. θα είναι κυρίως οι εξής:

(α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

(β) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

(γ) Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ο εντοπισμός των οφειλετών από τα νέα Εισπρακτικά Κέντρα εμφανίζεται να έχει πλεονεκτήματα, με τα εξής χαρακτηριστικά:

–  Καταγράφονται ενιαία και εντοπίζονται ευκολότερα πλέον, ανά γεωγραφική περιοχή, οι οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία ή οι πηγές εισοδημάτων τους, ακόμα και αν πχ αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο “φάκελός” τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

– Παρακολουθείται αυτόματα και κεντρικά η δημιουργία και εξέλιξη νέων οφειλών

– Δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κλπ) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

– Επιδιώκεται εξοικονόμηση δαπανών και χρόνου (πχ για επικοινωνίες ή μετακινήσεις) από την λειτουργία μίας μεγάλης μονάδας είσπραξης, αντί πολλών και κατακερματισμένων σε ολόκληρη την χώρα.

Ταυτόχρονα στα τέλη Ιουνίου έρχονται και τα νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛ.ΚΕ). Συγκεκριμένα, από τις 27-6-2022 θα λειτουργούν τέσσερα νέα Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και δύο σε Θεσσαλονίκη με ευρύτατες φοροελεγκτικές αρμοδιότητες και με κύριους στόχους όσους φορολογούμενους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες απόκτησης περιουσίας ή έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ