«Σαφάρι» για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και εικονική ακινησία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα 30.000 ευρώ

0
48

Υπουργική απόφαση εγκαινιάζει ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο στη φαρέτρα των ελεγκτικών αρχών ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα οι περιπτώσεις απλήρωτων τελών κυκλοφορίας, οι εικονικές ακινησίες και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Απαγορευτικό στις μεταβιβάσεις ΙΧ αν δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας – όχι μόνο του έτους που μεταβιβάζεται το όχημα, αλλά και των προηγούμενων ετών – υψώνουν οι ελεγκτικές αρχές.

Αυτό επιτυγχάνεται μετά τη λειτουργία της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (Α.Α.Δ.Ε.)», η οποία διατίθεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (Κ.ΕΔ.) στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 32412/ΕΞ/2.8.2022) του υπουργού Επικρατείας, ο σκοπός  διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται
ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας,
εφόσον διαπιστωθεί πως
δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας,
αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια
κυκλοφορίας του οχήματος με πράξη της
αστυνομικής αρχής.

Οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος επιστρέφονται μόνο εφόσον προσκομιστεί το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου ή εφόσον γίνει προσκόμιση αποδεικτικού περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Παράλληλα, μέσω του Κ.ΕΔ.) στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τίθεται σε ισχύ και η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (Α.Α.Δ.Ε.)», ώστε να αντλούνται οι απαραίτητες πληροφορίες (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τη μεταβίβαση οχημάτων και την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας/κλοπής/φθοράς στο gov.gr για τους πολίτες και τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών.

Ειδικά για όσους έχουν θέσει σε ακινησία το όχημά τους, καταθέτοντας online τις πινακίδες των ΙΧ τους, αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ