Προς υπογραφές το έργο Β`φάσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών – Πως θα συνδεθεί με το Μετρό

0
72

Το προτελευταίο βήμα πριν την έναρξη των έργων  πραγματοποιήθηκε εχθές για το μεγάλο έργο που αφορά στα έργα Β` φάσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών. Στην επιτροπή παραγωγής εμπορίου παρουσιάστηκε το project από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστο Βίνη.

Πλέον στην διαγωνιστική διαδικασία δεν έμεινε τίποτα περισσότερο από το να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα από το ανάδοχο σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ, να οριστεί η ημερομηνία και υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής.

Καραμανλής: Τέλος οι κατακερματισμένες εργολαβίες

O κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει μία παθογένεια, που χαρακτήριζε για πολλά χρόνια τα σιδηροδρομικά έργα: Τις κατακερματισμένες εργολαβίες.

Εξήγησε ότι «σε αντίθεση με τα σιδηροδρομικά έργα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ ήταν η χαρά του εργολάβου. Δηλαδή άλλος έκανε την επιδομή, άλλος έκανε την υποδομή, άλλος τα συστήματα τηλεπικοινωνίας και τηλεδιοίκησης και μετά όλες αυτές οι εργολαβίες έπρεπε να παντρευτούν μαζί για να γίνουν λειτουργικά τα έργα. Αυτές τις παθογένειες προσπαθούμε να λύσουμε».

Υπενθύμισε δε ότι το Υπουργείο Υποδομών μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο δημοπράτησης των σιδηροδρομικών έργων, η οποία θα γίνεται με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι «όλες αυτές οι εργολαβίες ‘παντρεύονται’, δεν έχει πλέον κατακερματισμένες εργολαβίες» και επί της ουσίας τα σιδηροδρομικά έργα που δημοπρατήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 «είναι ‘με το κλειδί στο χέρι’. Αυτή η διαδικασία θα μας γλυτώσει τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια. Αυτά τα έργα τελικά θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σιδηροδρομικά έργα που έρχονται από το παρελθόν».

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε επίσης ότι ορισμένα σιδηροδρομικά έργα έχουν «ουρά από το παρελθόν»: «Μερικές εργολαβίες τρέχουνε. Δεν μπορούμε να τις ακυρώσουμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή διότι Αυτό θα ήταν προβληματικό και δεν θα υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον».

Advertisement

Διαγωνισμός εξπρές

Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται με γρήγορα βήματα καθώς είχε ξεκινήσει πριν 7 μήνες, την 1η Νοεμβρίου 2021.  Μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία, επικράτησε το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ με ποσοστό έκπτωσης 7,5%. Είναι το δεύτερο σιδηροδρομικό έργο που αναλαμβάνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ύστερα από εκείνο της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος το οποίο είναι σε φάση κατασκευής. 

Με αυτό το έργο λύνεται ένα μεγάλο λειτουργικό και πρακτικό πρόβλημα καθώς το Μετρό της Αθήνας θα συνδεθεί υπογείως με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πρωτεύουσας.  Η υπόγεια σύνδεση του σταθμού Μετρό “Σταθμός Λαρίσης” με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό θα σταματήσει ένα παράδοξο δύο δεκαετιών. Από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, δεν προβλέφθηκαν σε καμία έξοδο ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών με βαλίτσες από και προς τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η ΕΡΓΟΣΕ που είναι η αναθέτουσα αρχή προχώρα την υλοποίηση αυτής της εργολαβίας, η οποία περιλαμβάνει και την κατασκευή τριών νέων αποβαθρών, την τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης αλλά και σημαντικές εργασίες σε διάφορα σημεία του σταθμού. Στα έργα δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια αναβάθμιση του κτιρίου του σταθμού καθώς αυτό θα γίνει ως ξεχωριστό έργο, πιθανότατα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ενα μεγάλο έργο

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 42,14 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 33,99 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις η νέα εικόνα των γραμμών και η υπόγεια σύνδεση με το Μετρό θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια περίοδος 36 μηνών συντήρησης του έργου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και θα ολοκληρωθεί ως έργο γέφυρα από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι από το 2017 στον Σταθμό της Αθήνας λειτουργούν σύγχρονες αποβάθρες με ηλεκτροκίνηση, στη δεξιά πλευρά του ακινήτου, όμως η γενική εικόνα του σημαντικότερου σταθμού της χώρας, είναι σαφώς κατώτερη σε σχέση με τα σύγχρονα standards και το βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επί της ουσίας με την νέα αυτή εργολαβία, το “σιδηροδρομικό” προσώπου του σταθμού θα έχει ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί πλήρως και αυτό που θα απομένει είναι τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο το οποίο δεν μπορεί να να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τερματικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Το αντικείμενο των έργων

Συνοπτικά το αντικείμενο του υπό δημοπράτηση Έργου αφορά:

Advertisement

-Πλήρης κατασκευή τριών νέων αποβαθρών και των στεγάστρων τους και κατασκευή της θεμελίωσης των μελλοντικών εγκαταστάσεων του επιπέδου +1+2.

– Ολοκλήρωση της κατασκευής της μεγάλης υπόγειας πεζοδιάβασης του Σ.Σ. Αθηνών περί την Χ.Θ. 10+300 κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 συμπεριλαμβανομένου του κελύφους των καταστημάτων εντός της υπόγειας διάβασης, τις κλίμακες, τις κυλιόμενες κλίμακες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.
– Κατασκευή της Νότιας εισόδου του Σ.Σ. Αθηνών και σύνδεση με το Αττικό Μετρό. Για την κατασκευή απαιτείται να προηγηθεί η καθαίρεση μέρους του υπάρχοντος κτιρίου του Σ.Σ. Αθηνών (κατάστημα ΟΠΑΠ) και αποκατάσταση της πλαϊνής όψης του κτιρίου μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις καθώς και καθαίρεση του πέτρινου τοίχου κατά μήκος της οδού Δηληγιάννη -κλειδουχείου (κτίριο Νο 3-τέλος της αποβάθρας 1) και κατασκευή νέων περιφράξεων κατά μήκος της οδού Δηληγιάννη κ κατά μήκος της γραμμής Νο1 από τεχνικό οδού Πέλοπος έως αποβάθρες.

Στα έργα περιλαμβάνεται επίσης αποχετευτικός αγωγός, ράμπα εισόδου από την οδό Κων/πόλεως (πλακόστρωση, φωτισμός). κατασκευή τριών νέων μεταλλικών άνω πεζοδιαβάσεων , τεχνικο κάτω διάβασης της οδού Σεπολίων με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών υποδομής επί του σιδηροδρομικού διαδρόμου και την απρόσκοπτη εγκατάσταση της επιδομής και της ηλεκτροκίνησης.

Η παλια υπόγεια πεζοδιάβαση κάτω από τις αποβάθρες 1, 2 & 3 θα καθαιρεθεί και θα πραγματοποιηθεί κατασκευή νέας μικρής υπόγειας πεζοδιάβασης με κλίμακες και τους ανελκυστήρες.

Τέλος περιλαμβάνονται γραμμές, ηλεκτροκίνηση συνολικά 7χλμ, κυλιόμενες κλίμακες, ανελκυστήρες, πυρόσβεση, ηλεκτροφωτισμός κλπ) με τις υφιστάμενες λειτουργούσες εγκαταστάσεις κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ