Πού πηγαίνουν τελικά τα φιλοδωρήματά μας;

0
72

Υπάρχει σερβιτόρος εκεί έξω που απέτρεψε πελάτη από το να του αφήσει φιλοδώρημα “αφού στο τέλος δεν τα παίρνουμε”. Υπάρχει διανομέας που στάθηκε μπροστά σε πόρτα σπιτιού κι αφού παρέδωσε τη νιοστή παραγγελία της νυχτερινής του βάρδιας, είπε: “μην απολογείστε για το ποσό, η κίνηση και μόνο μετράει”. Μόλις πριν από λίγο, ένας άλλος διανομέας φρόντισε, αυτές οι γραμμές, να συντροφευτούν από κρύο καφέ -που προφανώς και δεν ήρθε ουρανοκατέβατος- λέγοντας “ευχαριστώ πολύ για το φιλοδώρημα”, το οποίο είχε λάβει 20 λεπτά νωρίτερα και μέσω πλατφόρμας.

Από την άλλη; Υπήρξε εργοδότης που φέρεται να έβαλε το χέρι του μέσα στο βαζάκι που δέσποζε σε μπάρα καφετέριας, παίρνοντας μία χούφτα ψιλά για να ρεφάρει τη ζημιά από κάποια ποτήρια που έσπασαν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα και να χάσουν μερίδιο των φιλοδωρημάτων που τους ανήκαν.

Μόλις πριν από λίγο καιρό, υπήρξε εργοδότρια που φέρεται να τραμπούκισε σερβιτόρα σε κατάστημα εστίασης της Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας τη ότι “έκλεψε” φιλοδώρημα ενός ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, το σθένος της εργαζομένης να το καταγγείλει έφερε ηθική δικαίωση για την ίδια, αλλά και μία μικρή επανάσταση για τους συναδέλφους της. Άτομο του περιβάλλοντός της, μιλώντας στο Magazine, αφού περιέγραψε την ψυχολογική κατάσταση της σερβιτόρας μετά το περιστατικό ως “κάκιστη”, μας γνωστοποίησε πως “τουλάχιστον τα φιλοδωρήματα αποδίδονται κανονικά πλέον στους σερβιτόρους του μαγαζιού“.

Τι γίνεται, όμως, με τους σερβιτόρους, διανομείς και τους υπόλοιπους στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, που, μπροστά στον εκφοβισμό και τη μόνιμη υφέρπουσα απειλή της ανεργίας, επιλέγουν τον πιο ασφαλή δρόμο της σιωπής; Συνεχίζοντας να αποτελούν γρανάζια “δουλείας και όχι δουλειάς”, όπως ήταν και ο τίτλος πρόσφατου ρεπορτάζ του Νίκου Γιαννόπουλου για τις συνθήκες γαλέρας στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Υπερεργασία, επιστροφές δώρων, κομμένα επιδόματα, κακές συμπεριφορές, αλλά και φιλοδωρήματα που χάνονται στον δρόμο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Φαινόμενο που αποτελεί ένα από τα “κοινά μυστικά της πιάτσας” και που σε αρκετές περιπτώσεις, μάλλον αποτελεί καθεστώς. Το οποίο μάλιστα, φαίνεται τελευταία να ευνοείται κι από τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές πληρωμές, δίνοντας ακόμα ένα παραθυράκι εκμετάλλευσης και παρακρατήσεων, σε ένα ευρύτερο εργασιακό -και νομικό- πλαίσιο που φαίνεται ότι “μπάζει”. Και μπορεί αυτό να είναι απλά ένα από τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, δεν είναι όμως και αμελητέο. Αντιθέτως, αποτελεί σημαντικό αναλγητικό σε έναν κατώτατο μισθό που ακόμα κι αυτός, συχνά καταβάλλεται με τρόπο προβληματικό και προσβλητικό απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μεταξύ άλλων, είναι και ακόμα μία εξήγηση για την τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει φέτος στον τουρισμό.

Πώς μοιράζονται τα φιλοδωρήματα και πόσο συχνά παρακρατούνται

Πριν δώσουμε τον λόγο σε εργαζομένους και εκπροσώπους του κλάδου που αφηγούνται προσωπικές εμπειρίες και περιγράφουν τη θλιβερή πραγματικότητα που -μέσα σε όλα- αφορά και στα tips, να σημειώσουμε ότι η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις 24 Μαΐου του 2021 αναφέρει ρητά πως “απαγορεύεται στους καταστηματάρχες να παρακωλύουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπον την εκ μέρους των σερβιτόρων παρά των πελατών” είσπραξη του φιλοδωρήματος επί του λογαριασμού.

Τηρούν, όμως, “όλοι” οι καταστηματάρχες τα παραπάνω, όταν θα έρθει η ώρα της μοιρασιάς των φιλοδωρημάτων;

Η Δήμητρα, 32 ετών, εργάζεται ως σερβιτόρα από πολύ μικρή ηλικία. Έχει δουλέψει σε αρκετά καφέ της πρωτεύουσας, ενώ έχει περάσει και αρκετά καλοκαίρια της μακριά από την Αθήνα, ώστε να εργαστεί για την καλοκαιρινή σεζόν σε μαγαζιά της περιφέρειας.

Οι παρακρατήσεις των tips είναι όπως και με τα ένσημα τα οποία ποτέ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας σου: Είναι σχεδόν «κανονικότητα» στον κλάδο. Συμβαίνει σε πάρα πολλά μαγαζιά”, λέει, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της τυχερό που “έχω καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρω ένα μαγαζί που είναι τυπικό απέναντί μου και στο οποίο πλέον επιλέγω να έρχομαι κάθε καλοκαίρι για σεζόν. Πλην αυτού, δεν έχει υπάρξει μαγαζί που να μου δίνει αυτά που δικαιούμαι”.

Σερβιτόρα στην Αθήνα.