Ποια είναι η Μπλε Κέδρος των αδερφών Ευμορφίδη που μπαίνει στο…

0
63

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στις 14 Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, των αδελφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, γνωστών ευρύτερα από την ίδρυση της εταιρείας στρωμάτων και προϊόντων ύπνου, Coco-Mat.

Στη συνέχεια στις 6,7 και 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά και στις 9 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η έγκριση του πληροφοριακού δελτίου της Μπλε Κέδρος έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση και την πώληση του 8,6% από ίδιες μετοχές της εταιρείας με τη συμμετοχή δύο επιχειρηματιών από την Ελλάδα και ενός επιχειρηματία από τη Γερμανία.

Επίκειται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 16,8 εκατ. ευρώ από επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, ποσό που θα επιτρέψει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, με προϋπολογισμό περίπου 4 εκατ. ευρώ για το 2022 και 7 εκατ. ευρώ για το 2023 με μηδενική μόχλευση.

H έναρξη της Coco-Mat και η φιλοσοφία απόκτησης όλων των ακινήτων

Η οικογένεια Ευμορφίδη ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα το 1989 με την Coco-Mat. Ταυτόχρονα ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τα ακίνητα. Τα πρώτα χρήματα που κέρδισαν οι αδελφοί Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης από την Coco-Mat, τα επένδυσαν για να αγοράσουν το πρώτο τους κατάστημα, ακολουθώντας την στρατηγική ότι όλα τους τα καταστήματα λιανικής στο εξής θα ήταν ιδιόκτητα.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε απόσχιση του κτηματικού κλάδου της Coco-Mat και δημιουργήθηκε η Μπλε Κέδρος. Ταυτόχρονα η Coco-Mat εισέφερε στη νέα εταιρεία τα ακίνητα που από το 1989 είχε αποκτήσει.

“Kάναμε μία αμιγώς κτηματική εταιρεία, γιατί είδαμε ότι ο κλάδος του real estate στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένος και ταυτόχρονα ότι κρύβει πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Τότε επενδύσαμε στο real estate της Αθήνας. Ήταν μία εποχή, την οποία διέκρινε η ανησυχία για το μέλλον καθώς και η αστάθεια.

Από το 2014 έως και το 2017 τοποθετηθήκαμε στο real estate της Αθήνας. Το 2017 αδειοδοτηθήκαμε ως ΑΕΕΑΠ”, είπε ο εκ των βασικών μετόχων της Μπλε Κέδρος, Μιχάλης Ευμορφίδης, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης με αφορμή την είσοδο στη Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2017 η Μπλε Κέδρος αδειοδοτήθηκε με 23 ακίνητα αξίας 33 εκατ. ευρώ με έσοδα τότε από ενοίκια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της 34 ακίνητα αξίας 101 εκατ. ευρώ και ετησιοποιημένα έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ.

“Κάναμε αυτή την πορεία, όντας αδάνειστοι”, είπε ο Μιχάλης Ευμορφίδης. “Φιλοδοξούμε την πορεία αυτή να τη συνεχίσουμε και σε αυτό εντάσσεται και η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου”, συμπλήρωσε.

Διανομή του 65% σε μέρισμα σε βάθος πενταετίας

Η ΑΕΕΑΠ έχει δεσμευτεί ότι θα διανέμει το 65% των κερδών σε μερίσματα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θυμίζουμε ότι η υποχρέωση που απορρέει από το νόμο κάνει λόγο για διανομή τουλάχιστον του 50% των κερδών.

Επί του παρόντος η δομή του χαρτοφυλακίου της κατανέμεται σε 10 ακίνητα εμπορικής χρήσης (καταστήματα) με ενοικιαστή την Coco-Mat, 2 γραφεία, 2 βιομηχανικά κτίρια, 3 οικιστικά ακίνητα, 100 στρέμματα οικοπέδων προς ανάπτυξη και 6 ακίνητα ξενοδοχείων που αποτελούν το 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου και αποφέρουν το 67% των εσόδων της.

Στα 25 εκατ. ευρώ η αποτίμηση για το ακριβότερο ακίνητό της

Το ακριβότερο και μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι το ξενοδοχείο  Coco-Mat της οδού Φαλήρου με τιμή αποτίμησης 25 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά ακολουθεί το Coco-Mat Hotel Athens με αξία αποτίμησης 14 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι.

Σε ό,τι αφορά στις μισθώσεις οι συμβάσεις μίσθωσης των ακινήτων, αποτελούν κλειστά μισθωτήρια δωδεκαετούς διάρκειας για το σύνολο του χαρτοφυλακίου χωρίς καμία εξαίρεση και επιδέχονται ετήσια αναπροσαρμογή με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι επενδύσεις σε δύο νέα τουριστικά project σε Κουκάκι και Μονεμβασιά

Το πλάνο της Μπλε Κέδρος περιλαμβάνει την υλοποίηση δύο τουριστικών επενδύσεων στο Κουκάκι με ένα νέο Coco-Mat Hotel και στη Μονεμβασιά με τη δημιουργία ενός πρότυπου οικισμού και ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

Πιο συγκεκριμένα, επίκειται μία νέα επένδυση σε ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου 22 – το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού – με 117 δωμάτια. Θα είναι τεσσάρων αστέρων, το οποίο σήμερα έχει χρήση γκαράζ και αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο οικόπεδο νότια της Ακρόπολης.

Το επόμενο project προς υλοποίηση βρίσκεται στη Μονεμβασιά, από όπου είναι η καταγωγή της οικογένειας Ευμορφίδη. Πρόκειται για ένα project μεικτής χρήσης με 59 κατοικίες καθώς και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με 33 σουίτες. Οι κατοικίες θα έχουν συνολική δομημένη επιφάνεια 10.000 τ.μ. και το ξενοδοχείο θα έχει επιφάνεια 1.700 τ.μ.

Τα σπίτια αυτά θα αποτελέσουν έναν πρότυπο οικισμό με 14 γειτονιές και φιλοδοξία να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης έως και τις αρχές του φθινοπώρου.

Σε ό,τι αφορά στα υπό άντληση κεφάλαια ύψους 16,68 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την άντληση κεφαλαίου, θα διατεθούν 6 εκατ. ευρώ στο Κουκάκι, 7 εκατ. ευρώ στη Μονεμβασιά και ποσό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης.

Η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ σε αριθμούς

34 ακίνητα

100,8 εκατ. ευρώ αξία χαρτοφυλακίου

6,1 εκατ. ετησιοποιημένα έσοδα

Κέρδη μετά από φόρους: 20 εκατ. ευρώ

Loan to value: 3,4%

Απόδοση μισθωμένων ακινήτων: 7,4%

Εμβαδόν κτιρίων: 37.200 τ.μ.

Εμβαδόν οικοπέδων: 97 στρέμματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ